Consumul de droguri ilicite, in special de etnobotanice, reprezinta un fenomen cu o dinamica ascendenta in randul tinerilor salajeni. Folosirea substantelor extrem de periculoase pentru sanatatea consumatorilor a bagat in spital nu mai putin cinci tineri, pe parcursul anului trecut, intr-unul dintre cazuri pacientul prezentand simptome post consum de canabis. Diagnosticul a fost confirmat de examenul toxicologic.
Consumul de etnobotanice si alte substante periculoase este un fenomen care ia amploare in judetul Salaj. Tot mai multi tineri incearca astfel de substante, fara sa se gandeasca la urmarile extrem de nocive asupra sanatatii. Cinci persoane au ajuns, in cursul anului trecut, la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau cu simptome prezentand consum de substante psihoactive.
Potrivit reprezentantilor Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, este vorba de cinci persoane cu varste intre 17 si 42 de ani, din orasele Zalau, Simleu Silvaniei si Cluj-Napoca, ce au avut nevoie de ingrijiri medicale in regim de urgenta, dupa ce au consumat droguri de mare risc. „Pe parcursul anului 2011, am fost informati cu privire la faptul ca la urgenta spitalului au fost tratati cinci pacienti prezentand simptome post consum de droguri. Este vorba de trei pacienti cu consum de alcool si substante necunoscute, unul intoxicat cu alcool si substante volatile, iar intr-un caz, pacientul a fost diagnosticat cu consum de alcool si canabis”, ne-a declarat coordonatorul centrului, Valer Merce.
In niciunul dintre aceste cazuri, pacientii nu au necesitat spitalizarea. Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean, Codruta Puscas, unul dintre tineri a ajuns la spital in noaptea de 14 octombrie, prezentand diagnosticul de intoxicatie etanolica acuta si posibil consum de derivat de canabis. „Pacientul in varsta de 17 ani, din Cluj-Napoca, a fost hidratat si tratat pentru eliminarea efectelor nocive ale consumului de substante toxice la urgenta spitalului. A fost tinut sub observatie pana la ora 8 dimineata, dupa care a fost lasat la domiciliu”, a declarat purtatorul de cuvant.
Stabilirea substantelor folosite de catre pacienti a fost realizata in laboratoare specializate, examenul toxicologic fiind pozitiv in toate aceste cazuri. In astfel de situatii, personalul medical este obligat sa anunte organele de politie, care efectueaza cercetari amanuntite pentru identificarea „furnizorilor” de droguri.
Evolutia fenomenului de consum de droguri ilicite este greu previzibila din cauza unor factori de risc dificil de inlaturat, spune reprezentantul centrului. Printre acestia se numara: marea accesibilitate a acestor substante prin comercializarea lor prin intermediul internetului, in judet nefiind deschise magazine „de vise”, precum si informarea insuficienta sau nerealista a tinerilor in legatura cu periculozitatea acestor substante. „Desi evolutia acestui flagel este greu previzibila, pentru limitarea proliferarii consumului de droguri in judet, consideram ca este necesara realizarea unei cooperari mai eficiente intre institutiile abilitate in reducerea cererii si ofertei de droguri, o mai mare implicare a societatii civile pentru o mai intensa activitate de prevenire, de constientizare a populatiei si atragere in programe de consiliere a consumatorilor, in folosul intregii comunitati”, a precizat Valer Merce.
Potrivit acestuia, exista, in continuare, o adresabilitate scazuta in ceea ce priveste accesarea serviciilor oferite de centru. Pe parcursul anului trecut au solicitat asistenta la centru doar14 beneficiari, in general fiind vorba de familiile consumatorilor de droguri.
Cu atat mai ingrijorator este faptul ca varsta consumatorilor de droguri continua sa scada de la un an la altul. Dintre persoanele care au avut nevoie de ingrijiri medicale de urgenta, trei sunt in varsta de 17 ani. Mai mult, intre persoanele depistate de autoritatile salajene, in cursul anului trecut, drept utilizatori de substante periculoase, se numara minori care abia au implinit varsta de 13 ani. Furnizorul acestor adolescenti, un tanar zalauan in varsta de 22 de ani, a fost inchis dupa gratii, unde va sta urmatorii doi ani. Acesta este, insa, doar unul dintre cazurile depistate de politistii specializati, care desfasoara toate masurile care se impun in vederea anularii acestui fenomen.
Pentru reducerea numarului de persoane care recurg la droguri pentru „a se simti bine”, reprezentantii CPECA Salaj au desfasurat nenumarate activitati in randul elevilor. Potrivit lui Valer Merce, in cursul anului au fost realizate peste 100 de activitati de prevenire a consumului de droguri in peste 30 de unitati scolare din judet. Au fost implicati in programe de prevenire peste 500 de elevi, aproximativ 460 de cadre didactice si consilieri scolari, precum si circa 300 de parinti.
De asemenea, pornind de la nevoia de dezvoltare a unor programe de formare a parintilor in vederea cresterii influentei factorilor de protectie si scaderii celor de risc in consumul de droguri, specialistii CPECA Salaj au programat si desfasurat intalniri si discutii interactive cu parintii elevilor si au fost transmise informatii in legatura cu activitatile centrului la peste 500 de familii.