Rusaliile pe Valea Someșului! (Galerie FOTO) Reviewed by CD on . Sărbătoarea Rusaliilor mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecii sau a Pogorârii Duhului Sfânt. Această sărbătoare este prăznuită la 10 zile du Sărbătoarea Rusaliilor mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecii sau a Pogorârii Duhului Sfânt. Această sărbătoare este prăznuită la 10 zile du Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Rusaliile pe Valea Someșului! (Galerie FOTO)

Rusaliile pe Valea Someșului! (Galerie FOTO)

Sărbătoarea Rusaliilor mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecii sau a Pogorârii Duhului Sfânt. Această sărbătoare este prăznuită la 10 zile după Înălțarea Domnului sau la cincizeci de zile după Paști. Se spune că este ziua în care Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi ca de foc asupra Apostolilor.
În această zi, după terminarea slujbei religioase, preotul din Șimișna, Vasile Căprar, a ieșit cu credincioșii în fața bisericii unde a sfințit apa (aghiasma mică), pe care oamenii o vor folosi la stropitul semănăturilor câmpului și pentru sănătatea trupească. De altfel, credincioșii obișnuiesc să aducă în această zi pentru sfințire și binecuvântare – spice de grâu, spice cu care împodobesc mai apoi, icoanele din gospodăria proprie sau chiar mormintele.
Îmbulzeală la aghiasma mică de Rusalii!
După rânduiala bisericii, preotul Vasile Căprar însoțit de cântăreții de la strană, împreună cu toți credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie, au înconjurat lăcașul de cult de trei ori, pe care l-a sfințit; iar la final, credincioșii au sărutat Sfânta Evanghelie și au fost stropiți cu aghiasmă de către duhovnicul bisericii.
Și de această dată, cele sfinte au fost umbrite de cele lumești, pentru că zecile de enoriași prezenți la sfințirea apei în fața bisericii, s-au călcat în picioare la propriu pentru o cană cu aghiasmă, mai mult, s-au și stropit, fără voia lor, desigur.

Andreea POCOL

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus