Roșiile gigant din Rus ating ușor kilogramul! (VIDEO-Galerie FOTO)

Un kilogram și trei sute de grame este greutatea celui mai mare fruct, obținut la primele recolte de roșii din acest an, într-un solar din Sălaj. Crescuți în condiții bio, fără tratamente și chimicale, „porodicii” au profitat din plin de vremea ploioasă și caldă din aceasta vară. Deoarece depășește gabaritul cântarului de bucătărie, vedeta roșie a fost măsurată în greutate pe un cântar comun.

Gafia Rus cultivă mai multe soiuri de legume în solarul din spatele casei, în satul cu același nume de pe Valea Someșului. Pe lângă castraveți amari, ardei scorpion sau ardei urechi de elefant, roșiile sunt de departe capul de afiș. Deși nu sunt foarte multe la număr pe fiecare plantă în parte, sunt neobișnuit de mari. În comparație cu soiurile clasice, roșiile gigant  sunt și foarte ușor dar mai ales repede de cules. În nici 5 minute, o găleată de 10 litri se umple cu nici 20 de roșii.

Semințele din care au ieșit sunt de import, mai precis din Italia, primite acum trei ani de la o prietenă. Din primele roșii cultivate atunci, Gafia Rus a luat semințe pentru anul următor și tot așa, până în acest an. Secretul unei astfel de reușite stă în ploile din ultimele luni.

„Din cauza lor, nu am putul lucra prin grădină și  ne-am ocupat mai mult de solar”- a spus proprietara.

Mircea MUREȘAN

 

Recomandari

Alte Articole