Românii din diaspora şi-au dat votul străinilor

Cetățenii români care trăiesc în Europa au votat și ei la europarlamentarele din acest an. Nu toți însă au dorit să voteze pentru candidații din România. Așa se face că unii s-au înscris pe listele de vot dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.
Este și cazul mai multor ardeleni care sunt stabiliți de ani buni în state membre UE, precum Germania sau Spania și nu numai, dar care au ales să-și exprime opțiunile politice din țările gazdă. Motivul?! Întreaga clasă politică – coruptă până în meandre, sistem sanitar și școlar defectuos, promisiuni neonorate..
Dorina Emilia Cojenelu, o ardeleancă din Brașov stabilită de aproximativ 10 ani în Spania, a povestit pentru Transilvania-tv.ro că, deși nu are cetățenie spaniolă, totuși a ales să-și exprime optiunea electorală pentru aceștia. ”Noi nu avem cetățenie spaniolă, însă la alegerile locale, comunitare de Madrid și europene, avem dreptul să votăm aici, doar la prezidențiale nu. Ne-au trimis buletinele de vot acasă prin poștă, cei care suntem înscriși pe listele locale în Spania, nu putem vota și pentru România”.
Politicienii sunt la fel peste tot, crede Dorina Cojenelu și nu-i vede mai „cu coarne” pe cei din Spania, ”Și aici ca și la noi, multe promisiuni până își ating scopul politicienii, după aceea fac tot ce vor ei. Mai vedem și la spanioli programe tv, și Realitatea tv de România”. Nici politicienii români nu i-au făcut o impresie prea bună Dorinei ”despre politicienii noștri, slabă impresie din ceea ce vedem la televizor, așteptăm mai mult de la ei însă vedem că nimic nu este nou, nici o schimbare-n bine, și cei de aici sunt niște corupți la fel ca și ai noștri”.
Felicia POCOL, o sălăjeancă cu ștate vechi în Germania, stabilită și ea de mai bine de 10 ani, iar de aproximativ patru ani are dublă cetățenie. Deși pentru euroalegerile din anul 2009 i-a creditat pe români prin votul ei, în acest an, a optat pentru a le acorda încrederea nemților, pentru că, spune ea, ”Am ales să votez și în acest an, pentru că egal unde mă aflu, sunt în EU și simt responsabilitatea de a ajuta alături de Uniune, la o eventuală schimbare. Dacă avem șanse să schimbăm cât de cât în bine, atunci trebuie să mergem cu toții oricând să ne exprimăm opinia și culoarea politică”.
Felicia nu mai crede în promisiunile deșarte ale politicienilor, în schimb face cumva apel la toți cetățenii români de pretutindeni. ”Nu putem sta pasivi cu mâinile încrucișate, lăsând toți ucenicii politici să ne înduioșeze doar cu promisiuni. Corupți au fost și vor fi peste tot chiar și în viitor, suntem siguri de asta cu toții, noi, simpli cetățeni UE, însă, prin votul nostru, încercăm cumva, să-i redirecționăm. Să-i facem să înțeleagă ceea ce așteptăm de la ei, pentru ce îi numim să ne reprezinte. Sperăm să nu fim din nou măguliți prin promisiunile lor”.
Felicia POCOL a declarat pentru Transilvania-tv.ro și ea, din calitate de părinte ”Majoritatea din cei cu drept de vot, suntem părinți. Încercăm cum putem, să ajutăm la stabilitatea și siguranța unui viitor. Copiii EU – viitorul EU – oglinda sufletului nostru – viitorul bătrânului continent”.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole