PROCESUL PENAL ”CHERECHEȘ” – Judecătorul clujean Mihai Ghica a amânat pronunțarea sentinței de 10 ori, în aproape nouă luni! Oare ce mai așteaptă magistratul, poate Paștele Cailor?

EDITORIAL

         Da, ați citit bine în titlu, de 10 ori a tot amânat pronunțarea sentinței stimabilul judecător Ghica, la Tribunalul Cluj, în cauza penală în care ultimul termen de judecată – declarații de final – a fost, nota bene, pe 17 mai 2021. Atunci a fost prima amânare a pronunțării, o amânare de altfel cât se poate de firească, nimic deosebit, așa se întâmplă în mai toate procesele complexe și lungi. Pentru cei care nu cunosc speța, aici e vorba despre procesul în care e judecat inculpatul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, sub acuzația de luare de mită în formă continuată.
Apoi au urmat alte amânări, a doua – pe 17 iunie 2021, a treia – 19 iulie 2021, a patra – 11 august 2021… ultima fiind cea din 28 ianuarie 2022, adică a zecea! În acest context, vă pot spune și recunosc public că, deși sunt gazetar de aproape 29 de ani și mă ocup inclusiv de procese de vreo 25 de ani, acum e doar a doua sau a treia oară când o instanță de judecată amână de 10 ori pronunțarea sentinței.
Dar, pentru corectitudine, să mai lămurim un lucru. Anul trecut, cred că după a cincea sau a șasea amânare, am spus public că deja e cam mult, deja coarda e întinsă prea tare, însă hai să mai trecem cu vederea puțintel, să-i mai acordăm credit judecătorului, atenție, iar asta pentru că odată cu sentința judecătorul trebuia – și trebuie, conform unor proceduri judiciare mai noi – să prezinte părților și motivarea sentinței. Da, evident că știam acest lucru, repet, am spus-o și public atunci, în vara-toamna 2021, practic încercând să explic publicului cititor că, după cinci ani de când a început procesul (pe 20 octombrie 2016 a fost primul termen de judecată), mai putem avea răbdare câteva luni, subliniez, în contextul menționat. Unii totuși n-au înțeles că nu încercam defel să-l ”apăr” pe judecătorul Ghica, ci pur și simplu am încercat să fiu corect, echidistant și să ofer numai informații și explicații clare și argumentate, așa cum am făcut din 2016 încoace, mereu, în privința acestui caz grav. Apropo, tocmai în acest sens vă reamintesc că eu și colegul meu Mircea Mureșan nu doar că am urmărit desfășurarea cazului încă din 26 aprilie 2016 – ziua în care a avut loc așa-numitul flagrant în Primăria Baia Mare -, ci am fost prezenți în sala de judecată a Tribunalului Cluj la fiecare termen, de la bun început, cel puțin cât timp cauza a fost judecată de magistratul Ioana Nora Boiciuc, apoi, din iunie 2019 până-n decembrie 2019, de judecătorul Mihai Gâlcă; asta înseamnă, în cazul celor doi judecători menționați, 36 de înfățișări cap-coadă. În februarie 2020, procesul a reînceput ”sub bagheta” celui de-al treilea judecător, adică tânărul Mihai Ghica, am mai trecut doar de câteva ori pe-acolo (inclusiv din pricina pandemiei, din păcate), nu se întâmpla absolut nimic-nimic nou… Însă, legat de tot ceea ce-am punctat până aici, respectiv de tot ce-a fost în perioada octombrie 2016 – februarie 2020, e absolut necesar să menționez un aspect extrem de important: în 2020, judecătorul Ghica a preluat dosarul cauzei practic de-a gata (!), da, fuseseră deja audiați toți cei 70 de martori (chiar de judecătoarea Boiciuc), fuseseră dezbătute și răsdezbătute toate chestiunile legate de înregistrările audio(-video) existente la dosar ca probe, inclusiv expertizele tehnice făcute de către experți ș.a.m.d. Nu intru în detalii, am prezentat cu lux de amănunte toate aceste chestiuni (plus zeci de fotografii și documente) de-a lungul anilor; cât despre cel de-al doilea judecător, am spus și repet, din iunie până-n decembrie 2019, nimic, zero, adică niciun martor reaudiat, nicio dezbatere, nici… nimic! Punct.

Și-acum să revin la cel de-al treilea judecător, Mihai Ghica, să trag niște concluzii și să pun punctul pe i. Ba nu, să încep chiar cu punctul pe i. Iar acest lucru îl voi face într-un mod aparte, adică mă voi adresa ”direct” lui, sunt convins că cel puțin în Maramureș și în Cluj vor fi destui avocați, judecători, procurori sau jurnaliști care-i vor transmite degrabă acest editorial…

Domnule judecător Ghica / Nu mă interesează nici că sunteți foarte tânăr, nici că faceți parte din conducerea Tribunalului Cluj (sau sunteți purtător de cuvânt? – atunci cu atât mai bine!), nici ce discutați cu unii sau alții din media clujeană, nici ce le povestiți unor elevi despre justiție (da, m-am documentat nițel); nu mă interesează nici că probabil aveți ”gradul profesional” pentru a lucra la o curte de apel și, în aceeași ordine de idei, nu dau doi bani pe zvonurile conform cărora ați vrea să plecați la Curtea de Apel sau că ați fi în cărți pentru a trece într-o funcție importantă în Ministerul Justiției. Puțin îmi pasă de toate astea, deocamdată nu mă interesează deloc dacă e adevărat sau nu, aici și acum mă interesează strict judecătorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj, fiindcă în cauza penală nr. 2537/117/2016, respectiv după cele 20 de termene de judecată în care-ați făcut tot ce-a fost necesar juridic și tot ce-ați mai vrut, ați amânat deja de 10 ori să pronunțați o sentință! Iar pe 24 februarie 2022 va fi a 11-a oară când foarte multă lume – nici nu vă imaginați câtă lume – așteaptă să vadă ce veți face. Fiindcă deja e mult prea mult, ați întins coarda exagerat de mult, ba chiar aș zice că ați sărit calul… și zău dacă înțeleg de ce. Sau poate că ceva-ceva tot înțeleg după atâția ani de presă și după ce-am văzut ce se petrece de peste cinci ani în cauza asta mai mult decât ciudată și ”explozivă”! Dar, una peste alta, până la urmă tot va trebui să puneți o soluție, n-aveți încotro, oricât ați mai amâna pronunțarea… sper totuși să nu mai amânați, chiar vă faceți de tot râsul! Oricum, deja v-ați cam pierdut credibilitatea în ochii multora. Apropo, vă spun toate astea indiferent de ce sentință veți pronunța când va fi să fie; dacă nu știți, pe lângă ce-am scris mai sus, aflați că eu cunosc bine tot dosarul cauzei, știu ce este în el, am auzit și destule despre anumite lucruri de ”culise” – însă firește că nu cred nimic și nici nu mă interesează. Cum am mai spus, mă interesează și public doar ceea ce este oficial, dovedit și corect!
Apropo, v-am dat de înțeles că n-o să întreb nimic aici, aștept doar sentința plus motivarea (mai ales motivarea!), dar un lucru tot trebuie să întreb, în condițiile în care în ultima vreme s-a răspândit ”informația” conform căreia, atenție, dacă dvs. v-ați transfera să zicem la Curtea de Apel, dar înainte de a pronunța sentința în cazul penal ”Cherecheș”, cauza ar fi preluată de al patrulea judecător și reluată aproape de la zero?!? Deci, așa s-ar întâmpla sau nu? Adică, după umila mea părere neavizată, de necunoscător într-ale procedurilor în astfel de situații absurde, eu știu că dvs. ați dus procesul (cauza pe fond) până la capăt, cercetarea judecătorească ați încheiat-o pe 17 mai 2021 (sic!), deci logic și normal ar fi ca tot dvs. să puneți soluția! Da sau nu? Și mă gândesc că vă gândiți puțin și la demnitatea dvs. profesională… sper!

După cum ați observat, stimați cititori, aici nu m-am legat aproape deloc de modul în care magistrații au făcut cercetarea judecătorească, nici de cum au tergiversat ”discret” derularea procesului, n-am spus absolut nimic despre ce consider eu în privința viitoarei sentințe (fiindcă sigur că am o părere, evident, și-ncă una foarte clară, în condițiile în care știu foarte bine ce este în dosarul cauzei!), aici m-am referit doar la tergiversarea incredibil de ciudată și anormală a pronunțării sentinței. N-aș vrea să fiu acum în locul judecătorului Ghica, care, indiferent când și ce sentință va da, trebuie s-o motiveze extrem de bine și de clar, pentru că sigur se va ajunge și la Curtea de Apel.

Peter-Vasile CZOMPA

Recomandari

Alte Articole