EDITORIAL – Alex POP

            Îmi aduc aminte și acum momentul în care a luat naștere proiectul VCG. Totul a
pornit de la un simplu ,,vroiam” (Cf. DOOM2, forma corectă: voiam/vream). În perioada
aceea mă pregăteam pentru bacalaureatul la istorie. M-am decis să iau o scurtă pauză de la studiu și am intrat pe facebook. Nu credeam că din acel moment totul se va schimba!
Inițial, am conceput pagina de facebook ,,Vorbește corect gramatical” (VCG). Apoi,
în timp, mi-a venit ideea înființării blogului VCG, care în anul 2018 mi-a adus premiul Radar de Media pentru ,,Cel mai bun blog”. Noile tendințe în materie de aplicații, utilizate în rândul tinerilor, m-au făcut să creez pagina de Instagram. Când încă nimeni nu credea în mine, am continuat să cred eu, postând zilnic, fapt care a contribuit, mai întâi, la dezvoltarea mea personală și apoi la a celor din jur, prin oferirea unor sugestii și informații riguros documentate, ce au avut ca rezultat corectarea micilor dileme legate de gramatică.
Primesc multe mesaje în care sunt întrebat dacă sunt specializat în acest domeniu.
Vreau să precizez că nu sunt profesor, dar mereu am fost fascinat de limba și literatura
română, în special de tainele gramaticii, încă din școala gimnazială, când am participat la o multitudine de activități, concursuri și olimpiade școlare. Presupun că profesia de dascăl ar fi înlesnit o mai mare încredere asupra conținutului. Studiile de licență le-am făcut în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, specializarea Ingineria produselor alimentare. Masteratul l-am urmat în cadrul aceleiași Universități, iar acum profesez în domeniu. Deci, poli opuși, dar îmbinați, merg mână în mână.

Mă documentez zilnic, colaborez cu unele dintre cele mai cunoscute edituri, urmăresc toate aparițiile sub egida Academiei Române, încerc să nu omit nimic și să ofer informații cât mai concrete și corecte.
Am reușit datorită Instagramului (suntem peste 90.000 de VCG-iști, ca să zic așa) să creez un conținut de calitate, bine structurat, consider eu, care vine în ajutorul tinerilor și nu numai.
Recent, am postat sugestii pentru elevii ce susțin examenul de Bacalaureat (eseuri și structuri de texte argumentative), iar pentru elevii de gimnaziu care se pregătesc pentru Evaluarea Națională, am oferit structuri, sugestii și exemple de rezolvare a exercițiilor. Sunt fericit să constat interesul acestora manifestat prin mesajele zilnice pe care mi le transmit, iar pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor! Anul școlar anterior, am ales o școală din Baia Mare și am pregătit pachete cu cărți pentru cei care au obținut rezultate bune și foarte bune la Evaluarea Națională (Limba și literatura română). Anul acesta voi proceda la fel, însă, de această dată, toți elevii vor primi cărți.
Sunt întrebat mereu ,,De ce faci asta?”, ,,De ce îți irosești timpul?”, iar eu le răspund
zâmbind: ,,Timp irosit… nu, timp câștigat… da!”. Dacă la finalul zilei primesc un
mesaj ,,Mulțumesc, postarea aceasta m-a ajutat”, atunci înseamnă că mi-am atins scopul!

Un alt proiect care se bucură de un real succes este ,,Căsuța VCG”. Aceasta se află la
umătoarea adresă: Strada Pietrarului, nr.3, Tăuții de Sus (Baia Sprie, jud. Maramureș). Lunar, cărțile sunt schimbate, căsuța este alimentată săptămânal, iar cei mici sunt mereu aproape de ea.
În această perioadă am derulat un concurs de creație literară ce are ca temă: ,,Scrisoare
gramaticală către Moș Crăciun”. Sunt încântat de numărul mare de participanți din toată țara (574). În data de 17 decembrie (sau poate mai repede), voi anunța câștigătorii! Acest concurs este sponsorizat de două importante edituri (Editura Corint, Editura Niculescu), dar și de o prietenă (Mirela), dragă mie, care a vizitat recent căsuța VCG, tocmai din Republica Moldova. Deci, cărțile ne unesc!
Copiii au nevoie de îndrumare, de sprijin și atenție. Ei trebuie să înțeleagă diferența
documentării dintre mediul virtual și cel real, dintre un telefon și o carte. Mulți ar spune că nu există termen de comparație, întrucât în telefon găsești cam tot ce ai nevoie în acel moment, pe când, într-o carte, nu găsești atât de repede, fiind nevoit să citești pagini întregi, poate… Dar oare câți dintre ei nu ar vrea să simtă mirosul paginilor, să atingă coperta, să urmărească cu atenție cotorul acesteia și să intre în lumea fascinantă a informațiilor care deschid, mai apoi, niște uși ale cunoașterii?
Faceți un simplu exercițiu: probabil, în aceste momente, citiți acest editorial de pe telefon, tabletă, calculator etc. Încercați să-l priviți, să-l mirosiți, să-l răsfoiți și să atingeți, la propriu, ceea ce citiți. Acum, mergeți la biblioteca personală, luați o carte, priviți-o, simțiți-i mirosul, atingeți-o și răsfoiți-o! Citiți prima pagină și încercați să intrați și voi în atmosfera rândurilor citite. Imaginați-vă că aveți în mână întreaga poveste, iar finalul este în mâinile voastre. Simțiți diferența?
Când aveți nevoie de o explicație, învățați-vă să o căutați (și) în cărți! Știu, sunt foarte multe site-uri care vă oferă informațiile necesare, dar eu vă îndrum, înainte de toate, spre cărți, oricând și oriunde. Nu vă lăsați păcăliți de ușurinta găsirii informațiilor pe internet, ci alegeți calea corectă: CARTEA.

Alex POP

Recomandari

Alte Articole