Privatizarea Uzinii Electrica, o necunoscuta

Municipalitatea va demara procedurile in vederea privatizarii Uzinei Electrice din Zalau. Consilierii municipali au aprobat ieri, ultimele documentatii necesare privatizarii SC Uzina Electrica Zalau SA, agent economic al carui obiect de activitate a fost producerea de energie electrica.

Prin Hotararea Consiliului Local Zalau nr.175 din 30 august 2011 s-a aprobat metoda de privatizare a societatii (prin licitatie cu oferta in plic), prin vanzarea pachetului de actiuni. Consiliul Local Zalau este actionarul unic al Uzinei Electrice. Acesta este compus din 3.957.697 de actiuni. Capitalul social este de 39.580.930 de lei, iar valoarea unei actiuni este de 10 lei.

La aceasta data, SC Uzina Electrica Zalau SA se afla in procedura de reorganizare judiciara. Pretul de pornire al licitatiei este de 2,68 de euro pentru o actiune, iar pachetul de actiuni scos la vanzare este de 10,616 milioane de euro.

Decizia privatizarii Uzinei Electrice a tinut cont de faptul ca aceasta nu va mai detine capacitatea de productie corespunzatoare necesitatilor de consum, singura alternativa fiind realizarea unui program de investitii.

Consilierii municipali au mai avut intentii de privatizare a Uzinei Electrice, in perioada 2008-2009, dar cum nu au existat oferte, societatea nu a fost privatizata. In 2009 a demarat procedura de insolventa a acestei societati, fiind elaborat si aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor, Adunarea creditorilor si confirmat de catre judecatorul sindic, Planul de reorganizare judiciara al uzinei, cu termen final 31 martie 2013.

Nu ar fi exclus ca firma RFZ Distriterm sa cumpere Uzina Electrica Zalau. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al RFZ Distriterm, Trella Varhelyi Gyopar, Distriterm va cumpara caietul de sarcini. Decizia de achizitie va fi precedata de pregatirea unui studiu de impact, care include justificari juridice, tehnice si economice referitoare la achizitia Uzinei Electrice.

“Societatea intentioneaza sa ia o decizie legata de achizitia CET-ului, astfel incat acesta sa aduca beneficii atat pe termen scurt cat si pe termen lung consumatorilor zalauani si sa asigure servicii de calitate la un pret competitiv. In cazul in care achizitia CET-ului nu va prezenta interes pentru RFV, societatea va avea posibilitatea sa asigure productia de energie termica necesara pentru deservirea clientilor, prin realizarea investitiei proprii, in anul viitor”, ne-a raspuns reprezentantul RFZ Distriterm.

Societatea RFV ZA Distriterm intentioneaza sa implementeze, in prima faza, o baza de productie pe gaz, urmand ca in a doua faza sa treaca la surse alternative utilizand biomasa. Totodata, planul de investitii cuprinde si realizarea productiei de energie termica si energie electrica in sistem de cogenerare.

RFV proiecteaza realizarea unei noi capacitati de producere a energiei termice in Zalau. In acest scop, societatea aloca un buget de 10,6 milioane de euro, pe care intentioneaza sa-l investeasca in sistemul de termoficare pana la sfarsitul anului viitor. In urmatorii cinci ani se vor mai investi 25 milioane de euro pentru modernizarea si eficientizarea sistemului de producere si distributie a agentului termic. Valoarea acestora va fi suportata din capitalul propriu al companiei, si nu va reprezenta un efort financiar pentru oras. Noua baza de productie se va realiza in vecinatatea CET-ului, unde RFV ZA Distriterm a achizitionat un teren, in suprafata de 4,2 hectare. La aceasta data, investitia este in faza de proiectare si de obtinere a aprobarilor necesare. Totodata, o parte din echipamente si dotarile necesare instalarii sistemului de productie a energiei termice au fost comandate. Fiind vorba de echipamente complexe (care nu se produc pe stoc), productia si livrarea acestora necesita o durata mai lunga de timp.

Lucrarile pentru constructia noii baze de productie a Distriterm vor demara anul viitor, iar in vara urmatoare consumatorii zalauani vor beneficia de apa calda de la aceasta unitate. Deocamdata, respectiv pentru sezonul de incalzire 2011-2012 productia de energie termica va fi asigurata tot de Uzina Electrica. Din primavara anului viitor, partea de productie a energiei termice va apartine societatii RFV Distriterm.

Recomandari

Alte Articole