Proiectele culturale ale administratiilor locale vor beneficia de finantare de la bugetul judetului. Potrivit informatiilor prezentate ieri, in cadrul unei intalniri cu primarii salajeni, de catre directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, Daniel Sauca, pentru anul viitor, reprezentantii Consiliului Judetean Salaj intentioneaza sa finanteze proiectele culturale care promoveaza traditiile si valorile locale.

“In ultimii ani, la nivel de judet s-au derulat proiecte prin care au fost modernizate si reabilitate caminele culturale din comunitatile salajene. Dorim ca in aceste asezaminte sa se desfasoare mai mult de unul sau doua evenimente culturale intr-un an. In baza unei bune colaborari intre CJ Salaj, CCA Salaj, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Salaj si Prefectura Salaj, anul viitor va demara un program de finantare a proiectelor culturale. Finantarile se vor acorda in sistem european, respectiv sumele nu vor fi repartizate inainte de implementarea proiectelor. Banii nu vor fi directionati spre primarii, ci la asociatii sau organzatii non-guvernamentale”, a explicat Daniel Sauca.

Managerul CCA Salaj a aratat ca cei care lanseaza aceste proiecte vor putea beneficia, nu doar de bani, ci si de indrumare metodologica. Pe de alta parte, acesta a mentionat ca in anul 2012 vor fi sustinute actiunile de realizare si tiparire de monografii locale, prin Editura “Caiete Silvane”. In acest context, Traian Vedinas, profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, a facut cateva propuneri in ce priveste modul in care pot fi realizate monografiile satelor salajene. Acesta a sugerat ca redactarea acestor documente sa fie unitara, sa se realizeze de catre un grup de locuitori, sa tina cont de specificul local, de marturii scrise si transmise, dar si de date privind dezvoltarea si organizarea rurala actuala a asezarii.

Recomandari

Alte Articole