Peste o mie de salajeni, pusi la pat de ger

Temperaturile mult scazute din ultimele zile au afectat sanatatea a peste o mie de salajeni, ei fiind diagnosticati de medici cu viroze si pneumonii, cele mai multe imbolnaviri continuand sa fie depistate la copii, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj (DSP), Mihai Cheseli. „In saptamana 23 – 29 ianuarie 2012, s-au inregistrat 999 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, in crestere cu 18 la suta fata de saptamana precedenta, si 112 de cazuri de pneumonii acute, in scadere cu sapte la suta fata de intervalul anterior. Cei mai afectati au fost copiii, cu 514 imbolnaviri inregistrate la grupa de varsta 0 – 14 ani”, a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj.

Din totalul de bolnavi, pentru 85 de persoane medicii au recomandat internarea, restul urmand tratament in regim ambulatoriu, numarul celor spitalizati reducandu-se la jumatate fata de situatia inregistrata in saptamana anterioara.

In acest sezon rece, la nivel de judet nu a fost depistat niciun caz de gripa, spre deosebire de iernile trecute, cand gripa a dat iama printre salajeni si a facut chiar victime. In Salaj au fost imunizate antigripal peste 10.300 de persoane, dar, la jumatatea lunii in curs, Ministerul Sanatatii (MS) a dispus oprirea campaniei de vaccinare si a retras definitiv de la comercializare 350.000 de doze de vaccin suspecte ca nu respecta toate normele. Mai exact, suspiciunea autoritatilor din MS este ca vaccinul produs de Institutul National Cantacuzino nu protejeaza impotriva tuturor celor trei tulpine de virus gripal.

Vaccinul gripal sezonier 2011-2012 recomandat de OMS cuprinde trei tulpini, la fel ca si anul trecut, respectiv A/California/7/2009/(H1N1), care este si tulpina pandemica, A/Parth/16/2009(H3N2) si B/Brisbane/60/2008.

Specialistii MS recomanda populatiei ca in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor si sa respecte regulile de igiena, pentru evitarea imbolnavirilor. Astfel, trebuie acoperite nasul si gura cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului, iar batistele nu trebuie in niciuncaz imprumutate altor persoane. Mana nu trebuie dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun, iar contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati etc., n.r.) trebuie evitat. De asemenea, specialistii recomanda evitarea, pe cat posibil, a aglomeratiilor, iar persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei trebuie izolate de restul familiei. Acestea trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

De asemenea, daca o persoana are febra si semne de infectie respiratorie (tuse, dureri de cap, greutate la respiratie, dureri musculare, n.r.) trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul de familie, iar in lipsa acestuia la un spital de boli infectioase.

Pentru a suporta mai usor temperaturile geroase, doctorul Oana Cuzino recomanda cateva alimente care trebuie sa se regaseasca in meniul zilelor friguroase de iarna. Astfel, este indicat consumul de alimente bogate in vitamina B 12 si acid folic, precum pestele si mazarea, care imbunatatesc cu peste 10 la suta starea de sanatate daca sunt consumate regulat. Ingredientele bogate in triptofan, regasite in carnea de pui sau de curcan, in oua, peste, lapte si lactate fermentate (iaurt, kefir, sana) intaresc rezistenta corpului la frig. Totodata, sunt recomandate alimentele care contin acizi grasi nesaturati- acid alfa lipoic, omega 3, regasite in carnea de peste de apa rece (in special in somon, macrou, ton). Potrivit dr. Oana Cuzino, ficatul de peste, desi gretos, este un aliment foarte necesar creierului nostru. Meniul zilelor de iarna trebuie sa contina si proteine, pentru a asigura organismului suportul imunitar. Acestea se gasesc in oua, carne rosie (vita, pulpa de curcan), dar si in vegetale precum soia, mazare, fasole, naut. Nu in ultimul rand, sunt indicate alimentele care aduc un aport crescut de magneziu – cum ar fi bananele, care dau o stare de bine.

 

Recomandari

Alte Articole