Peste 80 cadre medicale din Salaj aleg sa plece in strainatate

Nemultumiti de situatia sistemului sanitar, care pare ca se scufunda de la o luna la alta, tot mai multi medici si asistenti medicali salajeni privesc cu interes la jobu-rile de peste granita. In timp ce in Sanatatea romaneasca, salariile sunt ca vai de ele, iar conditiile de lucru lasa de dorit, sistemele medicale din tarile vestice ofera locuri de munca bine remunerate personalului din spitalele Romaniei. Asa se face ca, la fel ca in alte judete, medicii si asistentele din Salaj se grabesc sa isi obtina certificatul de competenta – act care le permite obtinerea unui job in spitale de peste granita.

Dezamagiti de felul in care se petrec lucrurile in sistemul sanitar, de reducerile salariale pe care le-au suferit in ultimii doi ani, dar si de faptul ca sistemul sanitar a fost mereu subventionat, personalul medical din Salaj se uita cu interes din ce in ce mai mare la job-urile din tarile UE, unde remuneratiile din sistemele omoloage sunt de departe mai bune ca in Romania.

Peste 80 de angajati ai sistemului sanitar din Salaj au depus, de la inceputul anului si pana in prezent, cereri la Directia de Sanatate Publica Salaj in vederea primirii certificatelor de competenta, care le permit obtinerea unui loc de munca in sistemele sanitare din alte tari. Purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca din totalul de dosare, trei au fost inaintate de catre asistenti, 55 – de catre asistenti medicali, iar 24 – de catre medici.

Procedura reglementata de legislatia in vigoare presupune ca DSP sa inainteze toate dosarele Ministerului Sanatatii. Odata ce autoritatile centrale aproba dosarele, acestea se reintorc la DSP Salaj, de unde solicitantii isi pot ridica apoi certificatele de competenta. „Pana in prezent, au primit certificatele de conformitate 37 de asistenti medicali si 24 de medici”, a declarat Mihai Cheseli.

Restul de solicitari sunt in curs de solutionare la Bucuresti si, cel mai probabil, pana la finalul anului alti medici si asistenti vor primi actul care le permite sa lucreze in cadrul sistemelor sanitare din alte tari.

Acest aspect nu este unul de neglijat, in conditiile in plecarea personalului medical in strainatate afecteaza in mod cert sistemul sanitar romanesc, care oricum se confrunta cu un deficit de personal specializat. In plus, aleg sa plece cei mai bine pregatiti si mai tineri, adica exact cei care ar trebui sa fie in „prima linie” in urmatorii zeci de ani.

Totusi, desi au cerut actele respective, nu se poate sti data la care respectivii angajati din sistemul sanitar vor pleca la munca in strainatate, acest lucru fiind influentat de piata locurilor de munca din celelalte tari. In plus, depinde de fiecare caz in parte daca posturile ocupate in prezent de solicitanti vor ramane vacante dupa plecarea lor. Mai exact, angajatii pot alege sa demisioneze si sa plece din tara definitiv sau pot solicita concediu fara plata, timp in care merg sa lucreze intr-un alt stat.

Recomandari

Alte Articole