Percheziţii DNA la Primăria Zalău: O persoană a fost reţinută pentru trafic de influenţă

Percheziţii la Primăria Zalău

În urma percheziţiilor ce au avut loc în dimineaţa zilei de luni, 19 octombrie, la Primăria Zalău, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând din data de 19.10.2015, ora 22: 20 până în data de 20.10.2015, ora 22:20, a inculpatului DAN RADU, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată.
Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada 2012 – iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins și primit de la o persoană (denunțător în cauză) mai multe sume de bani și bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înțeleagă că are influență asupra funcționarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuții în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influență în urma căreia martorului denunțător și fratelui acestuia, le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafață de peste 10 ha teren.
Condiția impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora.
Din banii rezultați, inculpatul Dan Radu a pretins cu titlu general o parte din prețul de vânzare al terenurilor, fără a se stabili un procent care să îi revină, convenind ca pe măsura vânzării, acesta să-și rețină o parte din banii încasați.
Astfel, în perioada 2013 – 2015, din totalul sumelor înscrise în contractele de vânzare cumpărare, martorul denunțător și fratele său au primit suma de 22.700 euro, în mai multe tranșe, ce reprezintă un procent de 40% din valoarea declarată a vânzărilor care se cifrează la aproximativ 52.000-53.000 euro ( valoare stabilită prin echivalarea prețului în lei înscris într-un nr. de 6 contracte de vânzare cumpărare ce priveau o suprafață totală de 14.973 mp, situați în municipiul Zalău).
În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulației, prin interpunerea unei persoane apropiate o suprafață de teren de 8.433 mp(prețul înscris în contract fiind de 120.000 lei).
În aceeași manieră a procedat inculpatul Dan Radu și în cursul anului 2011, când, urmare a influenței pretinse, a fost emis pe numele a două persoane un titlu de proprietate ce privea o suprafață totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din prețul de vânzare al terenurilor respective.
Până în prezent, în acest caz, valoarea terenurilor înstrăinate se ridică la peste 307.884 lei, conform prețurilor înscrise în contractele de vânzare cumpărare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciilor Județene de Informații și Protecție Internă și Anticorupție Cluj și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca.

Inculpatului Dan Radu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, şi a fost prezentat marţi, 20 octombrie 2015, Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. “Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au menţionat procurorii DNA.

Recomandari

Alte Articole