Paduchi, angine si micoze in scolile salajene

Odata cu inceperea noului semestru scolar, medicii salajeni au demarat clasica actiune de triaj epidemiologic in unitatile de invatamant, necesar chiar daca ne aflam in secolul al XX-lea. Cum statisticile ultimilor ani nu au fost deloc incurajatoare, sute de copii fiind depistati cu paduchi, raie si angine pectorale, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Salaj au decis ca, si in aceasta iarna, scolarii sa treaca pe sub ochii medicilor.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, a declarat ca, dupa revenirea copiilor din vacanta de iarna, triajul epidemiologic al copiilor inscrisi in invatamant a fost facut in toate cele 475 de scoli si gradinite din judet. „Actiunea are loc prin intermediul cabinetelor medicale scolare in mediul urban, iar in rural prin cabinetele medicale de familie. Din totalul de 40.481 de copii inscrisi in unitatile de invatamant, au fost examinati 38.018. Rezultatele arata ca au fost depistati cu angine 268 de copii, din care 137 sunt in mediul urban, alti zece copii – din care opt in mediul rural – au fost gasiti cu pediculoza, iar zece copii, toti din mediul rural, au fost depistati cu micoze.

La triajul epidemiologic din toamna anului trecut, cand a luat starul anul scolar 2011 – 2012, peste 250 de elevi salajeni au fost gasiti prezentand afectiuni de sanatate transmisibile, numarul lor fiind mai mic decat totalul elevilor depistati cu probleme in aceasta iarna. Potrivit informatiilor furnizate de DSP Salaj, rezultatele au fost obtinute in urma controlului efectuat la 87 la suta dintre copiii inscrisi in acest an scolar. Cei mai multi dintre copii au fost diagnosticati cu angine, respectiv 218 cazuri, zece copii au fost diagnosticati cu scabie si tot zece prezentau diferite forme de micoze, iar alti 17 copii au fost gasiti cu paduchi. De mentionat este ca toate aceste cazuri au fost depistate in scolile din mediul rural.

In 2010, la nivel de judet, au fost examinati 35.610 de elevi si prescolari dintr-un total de 37.854 de copii inscrisi pentru urmarea cursurilor in unitatile de invatamant, in urma triajului epidemiologic fiind depistati 199 de copii cu pediculoza, din care 155 erau in mediul rural. Alti zece copii au fost gasiti cu scabie, cinci din ei fiind din mediul rural, iar ceilalti cinci din orase.

In plus, alti circa 400 de copii au fost diagnosticati cu angine, 156 din ei provenind din comunele judetului, in timp ce 17 copii – toti din mediul rural – au fost depistati cu micoze.

Toate aceste boli tradeaza o lipsa de atentie din partea parintilor in ceea ce priveste starea de sanatate a celor mici, precum si faptul ca regulile de igiena nu sunt respectate asa cum ar trebui.

Situatia nu a fost mai roz nici in 2009 si atunci sute de copii fiind gasiti cu asemenea probleme la verificarea realizata dupa inceperea anului scolar. Astfel, acum doi ani, din cei aproximativ 39.400 de copii verificati, 468 au fost depistati cu angine, pediculoza, scabie si micoze. Din total de cazuri diagnosticate, 265 au fost angine, depistate atat in mediul urban – 91, cat si in comune – 174. In ceea ce priveste cazurile de pediculoza, acestea au fost 187, majoritatea in mediul rural (152). Copiii depistati cu scabie au fost mult mai putini: sase cazuri, toate in mediul rural.

 

Recomandari

Alte Articole