Scandal între mai mulţi ciobani şi un ofiţer de poliţie din judeţul Sălaj. Crescătorii de oi acuză un subcomisar de poliţie din IJP Sălaj că i-a păgubit cu mai multe miliarde de lei vechi, după ce le-a cumpărat mieii şi nu a mai venit cu banii. Disperaţi, păgubiţii au apelat în ultimă instanţă la ajutorul presei şi spun că vor merge până la ministrul de interne, pentru a-şi putea recupera banii. Scandalul este cu atât mai mare, cu cât oamenii rămaşi fără bani, dar şi fără miei, ar fi fost ameninţaţi de către ofiţer să nu depună plângeri sau să iasă în presă.
Primele plângeri au fost depuse la postul de poliţie Gârbou din Sălaj, de crescătorii de oi din zonă, iar mai apoi şi la alte posturi de poliţie din judeţ.. În luna august ciobanii au vândut peste 1000 de miei unui negustor, trimis de ofiţerul de poliţie, miei ce urmau a fi duşi direct la vapor în Portul Constanţa, pentru consum în ţările arabe. Numărul păgubiţilor este de ordinul zecilor, din spusele ciobanilor, iar cel al mieilor vânduţi depăşeşte în total 2000. Poliţistul se numeşte Daniel Perneş şi lucrează în structura de personal a IPJ Sălaj. Deşi nu are nicio calitate în firma care a tranzacţionat mieii oamenilor, el este cel sunat de oieri şi tot el dă explicaţii cu privire la termenele de plată şi motivele întârzâierilor. Ciobanii spun că nu s-au întâlnit personal cu poliţistul în camp, la număratul mieilor.
Tot ce ştiu ei este că firma aparţine soacrei poliţistului, dar acesta conduce afacerea din umbră. Pentru achiziţionarea propriu-zisă, ofiţerul a trimis un om specializat în această meserie, care târguia la faţa locului mieii. Ultimii miei vânduţi au fost încărcaţi în maşini, la sfârşitul verii anului trecut. De atunci, oamenii nu au văzut decât bani cu ţârâita, dar foarte puţini, niciun sfert din suma ce trebuia încasată. Timp de aproape un jumătate de an, discuţiile cu poliţistul, pentru restul de plată, nu au dus la niciun rezultat. În cele din urmă, ajunşi la capătul răbdărilor, păgubiţii s-au hotărât să ceară ajutorul autorităţilor. Acum două luni, o parte dintre ciobani au depus plângere la poliţie, iar de atunci lucrurile sunt în cercetare. Fără bani, oamenii spun că nu mai pot plăti salariile angajaţilor de la stâne. Mâncarea pentru oi este foarte importantă în această perioadă a anului, când sunt absolut necesare cerealele.
Lipsa banilor duce implicit la cea a furajelor, din hrana animalelor, situaţie ce pune în pericol sănătatea viitoarei generaţii de miei, care urmează a se naşte peste mai puţin de o lună. Pentru ciobani, mieii intermediaţi de poliţist au fost singura lor sursă de bani, pentru că au fost hrăniţi cu tot laptele de anul trecut, lapte ce nu a mai putut fi valorificat sub formă de caş. Ciobanii sunt disperaţi şi nu îşi pot crede ochilor că au putut fi traşi pe sfoară tocmai de un poliţist, cu atât mai mult cu cât în anii trecuţi au mai făcut afaceri cu acesta, fără să rămână în pagubă.
Contactat telefonic, ofiţerul sălăjean a refuzat să dea vreo declaraţie sau să apară în faţa camerei de filmat.
Conducerea IPJ Sălaj confirmă plângerile făcute de crescătorii de oi, la fel şi incopatibilitatea poliţistului cu afacerea de tranzacţionare a mieilor. Deşi au trecut două luni, cercetările sunt încă în desfăşurare, iar până în prezent, poliţistul nu a fost tras la răspundere în vreun fel.
va urma…
Mircea Mureşan