O societate comercială din Marca a produs o pagubă de aproape 200.000 lei la bugetul statului

Rezultatele înregistrate de polițiștii din Sălaj, în cadrul acțiunii "Scutul Pădurii 2013"

Poliţiştii din Marca au început urmărirea penală faţă de două persoane din Marca pentru comiterea mai multor infracţiuni prevzute de codul silvic.

L.D., în data de 30 octombrie a.c., a tăiat de pe picior, fără a fi marcați cu ciocanul silvic, un număr de 114 arbori din speciile pin și gorun, din pădurea aflată pe raza localităţii Porț, care aparține Composesoratului Porț. Bărbatul şi-a însuşit materialul lemons, în valoare de 1.475 lei. Prejudicial a fost recuperat în totalitate. Acesta este cercetat penal pentru tăiere ilegală de arbori și furt de material lemons.

În perioada 2007 – 2013, o societate comercială care se ocupa cu exploatarea unei cariere de piatră situată pe raza localităţii Porț, a depozitat la marginea acesteia, în mod necorespunzător, deșeu de carieră, care s-a scurs pe o pantă abruptă în pădurea de pin din imediata apropiere, mai mulți arbori fiind doborâți la pământ sub greutatea acestuia. În urma scurgerii deșeului de carieră în pădure, au fost degradați 41 de arbori din speciile pin și gorun, valoarea prejudiciului produs fiind de 573,48 lei.

De asemenea, deșeul scurs a ocupat fără drept 0,60 ha din fondul forestier național, fapt ce a dus la scoaterea acestei suprafeţe din fond. Prejudiciul cauzat Statului Român, prin neplata taxei de scoatere definitivă, este de 196.376 lei. De asemenea, paguba produsă în dauna Composesoratului Porț se ridică la aproximativ 1.543.885 lei.

Sumele au fost calculate de Ocolul Silvic Blidaru, care administrează această pădure.

C.M., administratorul firmei, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de reducere a fondului

Recomandari

Alte Articole