Ministrul Ladislau Ritli, la Zalau

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a declarat, vineri, la Zalau, ca spitalele din Romania se confrunta cu problema deficitului de personal, dar ca posturile din Sanatate ar putea fi deblocate, daca va fi aprobat un proiect de OUG care modifica Legea 283/2011, in sensul de a excepta sistemul sanitar de aceste prevederi legale.

Prezent in Salaj intr-o vizita de lucru, ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa desfasurata la Zalau, ca posturile din Sanatate ar putea fi deblocate si ca ar putea fi ocupate prin concurs. „Sunt foarte multe probleme privind numarul de personal la toate segmentele. A fost aceasta legislatie care a restrictionat numarul de angajati in sistemul public. In momentul in care aceasta legislatie s-a adus in sistemul sanitar, in 2009, acoperirea cu personal a posturilor existente era de 65 la suta. De atunci, am ajuns la 60 la suta, dar avem o varianta de a reveni la formula initiala. In prima etapa, avem un proiect de OUG care modifica Legea 283/2011 in sensul de a excepta sistemul sanitar de aceste prevederi legale, dar intai vom acoperi numai strictul necesar pentru urgentele majore. Aceste posturi vor fi probabil deblocate”, a declarat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli.

Potrivit sursei citate, „se va gasi calea legala pentru deblocarea posturilor, fiind imperios necesara incadrarea in bugetul alocat cheltuielilor de personal”. La nivel de Salaj, este vorba de un necesar urgent de 75 de posturi, pentru care Institutia Prefectului a cerut deblocarea autoritatilor de la Bucuresti. „Astazi, medicul care a urmat studiile aici si pleaca din Romania este o mare pierdere. Problema medicilor care pleaca sa lucreze in strainatate este una sociala, nu este a Ministerului Sanatatii (MS). MS, impreuna cu alti factori, va rezolva acest lucru. De ce pleaca medicii? Pentru ca primesc salariu mai mare si pentru o aparatura mai atractiva”, a mai spus ministrul Ritli.

Acesta a dat ca exemplu Spitalul Judetean de Urgenta Salaj, care, desi este unic in tara in ceea ce priveste sectia moderna de sterilizare, si are o aparatura mult mai performanta decat in urma cu 5 – 10 ani, tot nu ajunge la nivelul spitalelor din statele vestice, „care au un sistem atractiv si au bani sa schimbe aparatura la fiecare 5 ani”. „Sa oferim un salariu asemanator cu cel din aceste tari ar fi astazi o iresponsabilitate. Ce putem noi sa facem este sa cream posibilitatea ca medicii tineri – ei pleaca in primul rand – sa se specializeze mai usor, optimizand sistemul de rezidentiat”, a declarat ministrul Sanatatii.

Potrivit sursei citate, prin metoda descentralizarii, autoritatile locale au posibilitatea de a se implica in a-i pastra pe medici in tara, oferindu-le beneficii in afara salariului asigurat de MS.

De asemenea, Ladislau Ritli a spus ca problema personalului insuficient din unitatile medicale se va rezolva odata cu cresterea potentialului economic al Romaniei. „Fenomenul deficitului de personal nu este doar in Romania. Daca mergeti dincolo, si ei se plang ca medicii le pleaca in alta parte. Nu stiu unde e capatul, dar toata lumea merge in alta parte, este libera miscarea si ea se va accentua”, a spus ministrul Ritli.

Potrivit acestuia, in a doua jumatate a anului viitor si bolnavii vor cauta mai multe servicii medicale in strainatate, iar acest lucru va insemna pierderea unor resurse financiare importante. In acest context, ministrul Sanatatii considera ca sistemul sanitar din Romania trebuie sa fie pregatit sa retina bolnavii in tara, oferindu-le servicii medicale de calitate.

Ladislau Ritli a declarat ca Salajul are foarte multe probleme in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei, care este una tarata. „Judetul Salaj, desi este mic, are foarte multe probleme. Vorbesc de starea de sanatate a populatiei. Atat bolile de nutritie, cat si patologia oncologica si afectiunile psihiatrice au o incidenta si o prevalenta mai mare decat in alte judete. Incercam sa descifram cauzele acestui situatii. Probleme este ca avem un volum mare de bolnavi care trebuie tratati”, a declarat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli.

Potrivit sursei citate, in paralel sunt luate in considerare si masurile profilactice care pot fi introduse in prezent in toate judetele, nu doar in Salaj. „Pentru a trata acest volum de bolnavi, spitalele din Salaj au fost supuse unor rationalizari in ultimii doi ani, ajungand-se la o dimensiune optima a lor. Probabil nu va trebui sa reducem mai multe paturi in viitor, dar capacitatea de spitalizare trebuie optimizata din punct de vedere calitativ, iar aici se face un efort extraordinar. Ministerul Sanaratii (MS) a alocat sume importante pentru a moderniza spitalele din Salaj, dar si din partea autoritatilor locale a fost un efort foarte mare. Procentual, am vazut ca a fost cofinantare de 5-20 la suta in unele domenii”, a declarat ministrul Sanatatii.

Ritli a declarat ca a fost inventariat impreuna cu conducerile spitalelor si autoritatile salajene necesarul de investitii, aparatura medicala si reparatii capitale din unitatile medicale din Salaj, acesta urmand sa fie analizat de MS. „La nivelul MS se face o analiza a solicitarilor din partea judetelor si incercam sa ierarhizam solicitarile, impreuna cu factorii locali. Vrem sa continuam acele proiecte care sunt in derulare si sa terminam lucrarile incepute. Nu demaram lucrari noi decat acolo unde este imperios necesar. La Spitalul Judetean de Urgenta Salaj este, de cativa ani, un santier de care trebuie scapat”, a spus ministrul Ritli.

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, s-a aflat, vineri, in Salaj intr-o vizita de lucru care a inclus intalniri cu autoritatile judetene, cu conducerile unitatilor medicale salajene si cu mai multi primari. De asemenea, ministrul Sanatatii a vizitat Spitalul Judetean de Urgenta Salaj, Centrul pilot de referinta pentru boli rare „NoRo” si Centrul de recuperare, tratament si ingrijire „Acasa”, toate din Zalau, si Spitalul de Boli Cronice Crasna.

Recomandari

Alte Articole