Minerul Sarmasag – implicata intr-un scandal de proportii acum 10 ani

 Scandal de proporţii în urmă cu zece ani în fotbalul sălăjean, după un meci pe care Minerul Sărmăşag avea să-l piardă la Sighetul Marmaţiei, în faţa echipei Liber Humana Şomcuta Mare. Un scandal despre care s-a scris şi s-a discutat multă vreme, chiar şi la nivel naţional. Situată la acea vreme pe locul trei în Seria a VIII-a, echipa din Sărmăşag avea şanse reale la ocuparea primului loc şi, totodată, la promovarea în Divizia B, chiar dacă înaintea meciului cu Şomcuta Mare terminase la egalitate partida de pe teren propriu cu Armătura Zalău.
Meciul dintre Liber Humana Şomcuta Mare şi Minerul Sărmăşag, avea să se încheie cu scorul de 3 – 1, dar adevărata dispută a început după fluierul final, cazul ajungând chiar şi la Poliţia Baia Mare şi Parchetul Tribunalului Maramureş.
Marius Paşca declarase la scurt timp după încheierea meciului că totul a început cu câteva zile înaintea disputării jocului respectiv, când preşedintele celor de la Şomcuta Mare, George Olteanu, l-ar fi contactat telefonic pe organizatorul de competiţii al echipei Minerul, Marin Măduţă, căruia i-ar fi propus cedarea celor trei puncte în schimbul sumei de 20 de milioane de lei vechi. Oficialul echipei din Sărmăşag, ar fi refuzat categoric o astfel de înţelegere, cu toate că, propunrile au continuat şi vineri, chiar şi sâmbătă, în ziua meciului. Potrivit antrenorului Paşca, “tatonările” din partea oficialului maramureşean au continuat chiar şi în timpul partidei. “Prin minutul 80, preşedintele Olteanu a venit din nou la Măduţă şi i-a propus cedarea celor trei puncte, în schimbul căruia trebuia să lase o garanţie. Bineînţeles, acesta nu a fost de acord şi l-a refuzat din nou. Între timp a intervenit în discuţie Vasile Mureşan (oficial al echipei Minerul Sărmăşag, n.r.), care avea asupra lui bijuteriile jucătorilor. La un moment dat, Olteanu i-a smuls aurul din buzunar lui Mureşan, după care l-a arătat tribunelor, spunând că a încercat să fie mituit. Bijuteriile au rămas la Mureşan, pentru că, conform regulamentului, jucătorii nu au voie să joace cu bijuterii pe mână sau la gât în timpul meciului, iar în vestiare le era teamă să le lase”, a fost una dintre declaraţiile de la acea vreme a antrenorului Marius Paşca.
De cealaltă parte, George Olteanu susţinea că oficialii echipei Minerul i-au cerut să cedeze punctele în schimbul sumei 20 de milioane de lei. Acest lucru s-ar fi întâmplat în pauza meciului, când scorul era 2-0 în favoarea celor din Şomcuta Mare. Patronul George Olteanu a mai afirmat pentru presa centrală că adversarii i-au dat 5 milioane de lei şi mai multe inele şi verighete ale jucătorilor, care reprezentau garanţia pentru restul de 15 milioane ce urmau a fi plătite luni. Luni dimineaţa însă, conducerea echipei Minerul avea să depună o plângere la Poliţia Baia Mare, acuzându-l pe preşedintele Olteanu de furt. Aceeaşi conducere a sesizat şi Parchetul Tribunalului Maramureş, unde atât persoane din conducerea clubului, cât şi jucătorii echipei Minerul, au fost audiaţi rând pe rând, în calitate de parte vătămată. După ştiri apărute pe diverse posturi de televiziune atât locale, cât şi centrale, despre acest subiect avea să se discute pe larg în emisiunea “Dan Diaconescu Show”, de la OTV, ce a avut loc la scurt timp după desfăşurarea meciului. Directorul postului respectiv, Dan Diaconescu, l-a contactat telefonic pe directorul de la acea vreme al Exploatării Miniere Sărmăşag, Ioan Iancău, invitându-l la emisiunea sa. Acesta din urmă l-a delegat însă pe vicepreşedintele Ioan Gordan, alături de care au mai fost prezenţi atât antrenorul Marius Paşca, cât şi organizatorul de competiţii, Marin Măduţă.
Cazul de la Sighetul Marmaţiei a ajuns şi pe masa Comisiei de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, George Olteanu cerând excluderea din campionat a echipei din Sărmăşag. Nu s-a luat însă nicio măsură împotriva “minerilor”, Comisia de Disciplină considerând ca nefondate acuzele aduse grupării din Sărmăşag, care avea să mai evolueze trei ani în Divizia C. Ziua de 13 iunie 2005 a fost însă ultima în care, la Sărmăşag s-a putut vorbi despre fotbal. A fost ultimul meci al echipei Minerul Sărmăşag în Divizia C, partidă în care minerii au pierdut în deplasare cu scorul de 2 – 1 în faţa echipei Ştiinţa Cluj.
Rubrică realizată de Marius Morar

Recomandari

Alte Articole