Mii de viroze si pneumonii in Salaj

Iarna isi intra tot mai mult in drepturi, iar ultimele zile au adus si cateva ninsori timide. Daca, pe de-o parte, unii salajeni se bucura de posibilitatea de a avea un Craciun alb, altii au facut coada in farmacii, pentru a-si cumpara medicamente impotriva virozelor si a gripelor. Asta – din cauza ca aproape 1.400 de persoane au fost diagnosticate de medici cu viroze si pneumonii. Cei mai afectati raman si de aceasta data copiii, un numar de 834 de imbolnaviri fiind diagnosticate la grupa de varta 0 – 14 ani, a declarat a declarat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli. „In saptamana 12 – 18 decembrie, s-au inregistrat 1.7235 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, in scadere cu 30 la suta fata de saptamana anterioara, si 129 de cazuri de pneumonii acute, reprezentand o scadere cu 20 la suta fata de intervalul anterior”, a declarat purtatorul de cuvant.

Din totalul de bolnavi, pentru 76 de persoane medicii au recomandat internarea, restul urmand tratament in regim ambulatoriu.

Specialistii MS recomanda populatiei ca in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena si sa se vaccineze antigripal, pentru evitarea imbolnavirilor.

Vestea buna pe care o au, totusi, autoritatile salajene din Sanatate este faptul ca, pana in prezent, in sezonul rece 2011 – 2012, la nivel de judet nu a fost inregistrat niciun caz de gripa. De altfel, fata de iernile trecute, salajenii sunt mai receptivi in acest an in ceea ce priveste imunizarea impotriva gripei, 4.500 de persoane fiind deja vaccinate cu vaccinul gripal sezonier 2011 – 2012 recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Campania de vaccinare antigripala din aceasta iarna a fost demarata in Salaj la finele lunii noiembrie, cu DSP Salaj achizitionand in acest sens 6.500 de doze de vaccin din fondurile de 70.000 de lei pe care le-a primit pentru aceasta de la autoritatile centrale. In aceasta saptamana, in urma finalizarii achizitiei la nivel national a vaccinului antigripal, Ministerul Sanatatii a repartizat judetului Salaj alte 14.100 doze de vaccin care, incepand de ieri, au fost distribuite catre medicii vaccinatori.

Potrivit catagrafiei realizate in Salaj, pentru sezonul rece 2011-2012, aproape 55.000 de persoane cu risc de imbolnavire se vor putea imuniza gratuit. In lista celor care beneficiaza de imunizare gratuita impotriva gripei se afla persoanele varstnice (peste 65 de ani, n.r.), cele cu varste intre 6 luni – 65 de ani diagnosticate cu boli cronice (in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, n.r.), persoanele rezidentiale in unitati de ocrotire sociala, personalul din aceste unitati si personalul medico-sanitar din judet.

Vaccinul gripal sezonier 2011-2012 recomandat de OMS cuprinde trei tulpini, la fel ca si anul trecut, respectiv A/California/7/2009/(H1N1), care este si tulpina pandemica, A/Parth/16/2009(H3N2) si B/Brisbane/60/2008. In acest sezon rece, in Salaj, nu a fost identificat niciun caz de gripa sezoniera.

Recomandari

Alte Articole