Mii de salajeni s-au imunizat antigripal

Fata de iernile trecute, salajenii sunt mai receptivi in acest an in ceea ce priveste imunizarea impotriva gripei, aproape 4.300 de persoane fiind deja vaccinate cu vaccinul gripal sezonier 2011 – 2012, recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cei mai multi din cei vaccinati sunt varstnici, dar printre ei sunt si gravide si angajati din unitatile medicale si sociale ale judetului.

Aproape 4.300 de salajeni au fost imunizati antigripal, in cele aproximativ cinci saptamani de cand campania de vacinare a luat startul in judet, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli. „Este vorba de 1.190 de bolnavi cronici care au fost vaccinati cu vaccin antigripal, de 22 de gravide, de 1.003 angajati din randul personalului din unitatile medicale si sociale ale judetului, de 374 de persoane rezidente in unitatile de ocrotire sociala, in timp ce alte 1.700 de doze de vaccin au fost administrate persoanelor cu varste peste 65 de ani”, a declarat Mihai Cheseli.

Purtatorul de cuvant a spus ca aceste doze de vaccin (4.289, n.r.) fac parte din stocul de 6.500 de doze pe care DSP Salaj le-a achizitionat pentru startul campaniei de vaccinare, din suma de 70.500 de lei pe care a primit-o in acest sens de la Ministerul Sanatatii.

Potrivit catagrafiei realizate in Salaj, pentru sezonul rece 2011-2012, aproape 55.000 de persoane cu risc de imbolnavire se vor putea imuniza gratuit. Astfel, dupa ce prima transa de doze de vaccin va fi epuizata, pentru imunizarea populatiei vor fi alocate doze de la MS, achizitionate de autoritatile centrale prin licitatie publica organizata la nivel national.

Acest proces este in prezent in desfasurare, autoritatile salajene din Sanatate sperand ca urmatoarea transa de doze de vaccin, care trebuie alocata judetului de MS, sa soseasca in cel mai scurt timp posibil.

Dozele de vaccin antigripal sunt destinate populatiei incadrate cu risc de imbolnavire, conform catagrafierii realizate prin intermediul medicilor de familie, al spitalelor si institutiilor sanitare etc. In aceasta lista sunt cuprinse persoanele varstnice (peste 65 de ani, n.r.), cele cu varste intre 6 luni – 65 de ani diagnosticate cu boli cronice (in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, n.r.), persoanele rezidentiale in unitati de ocrotire sociala, personalul din aceste unitati si personalul medico-sanitar din judet.

Vaccinul antigripal se gaseste si in farmacii, pretul fiind de aproximativ 30 de lei, astfel ca poate fi achizitionat si de persoanele care nu il primesc gratuit, dar doresc sa fie imunizate impotriva afectiunilor de sezon.

Vaccinul gripal sezonier 2011-2012 recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii cuprinde trei tulpini, la fel ca si anul trecut, respectiv A/California/7/2009/(H1N1), care este si tulpina pandemica, A/Parth/16/2009(H3N2) si B/Brisbane/60/2008. Conform prevederilor OMS, imunizarea populatiei trebuie sa fie facuta in perioada preepidemica, respectiv in lunile octombrie-decembrie. Vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substantele active, la oricare dintre excipienti, la ou, la reziduuri din ou si la proteine de gaina. Durata imunitatii postvaccinare la tulpini similare sau strans inrudite cu tulpinile vaccinului oscileaza, dar este de obicei intre sase si 12 luni.

Pana la ora actuala, in Salaj, nu a fost identificat niciun caz de gripa sezoniera. Anul trecut, peste 13.000 de salajeni s-au vaccinat antigripal.

Recomandari

Alte Articole