Medicii si asistentii salajeni au „incasat” de la pacienti pumni si injuraturi

Cu toate ca sunt cei care apara sanatatea si viata, medicii si asistentii nu primesc mereu cel mai potrivit „tratament” din partea pacientilor. Unde ar trebui sa fie recunostinta si cel putin un „Multumesc” se afla adesea injurii, scatoalce administrate prin colturi de saloane, pumni aruncati in spate si tipete si violenta cu nemiluita. Cazurile sunt strigatoare la cer, intrucat oricata rugina ar exista in sistemul sanitar (la fel ca in alte sisteme publice romanesti), decenta, bunul simt si cei 7 ani de acasa raman mereu valabile in interactiunea dintre persoane.

Violenta si actele de agresiune impotriva personalului medical nu sunt „rara avis” in Salaj, desi multi salajeni traiesc cu impresia ca pe meleagurile judetului lucrurile sunt cat de poate de pasnice, la fel ca oamenii care le locuiesc. De fapt, situatia este cu totul alta, pacienti violenti putand fi intalniti prin toate colturile judetului, atat in mediul rural, cat si in urban.

Cel mai des, asemenea situatii, cand medicii si asistentii sunt agresati de cei pe care ii trateaza sunt intalnite in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau si in activitatea personalului care lucreaza pe ambulante. Si unii, si altii au suferit in repetate randuri acte de violenta din partea pacientilor, iar statistica arata ca injuriile si urletele sunt prezente luna de luna in activitatea personalului medical.

Predomina agresiunile verbale

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Codruta Puscas, a declarat ca predomina agresiunile verbale, care sunt extrem de multe, mai ales in Urgenta, unde pacientii nu inteleg ca trebuie respectata o prioritate a cazurilor. „De multe ori, un pacient cu o rana minora nu intelege ca va fi ingrijit abia dupa ce vor fi rezolvate cazurile urgente, spre exemplu cazuri de infarct si raniti proveniti din accidente rutiere. Se ajunge adesea ca pacientul cu rana minora sa agreseze mai ales verbal personalul medical. De asemenea, unele din aceste situatii sunt cauzate de persoane aflate in stare avansata de ebrietate sau care au tulburari psihice”, a declarat Codruta Puscas.

Bautura, bat-o vina!

Si personalul de pe ambulante a trait pe pielea lui agresiuni fizice si verbale, astfel ca nu de putine ori medicii si asistentii pleaca pe traseu, pentru a raspunde solicitarilor, cu inima stransa. „Am avut si avem des cazuri in care personalul medical este agresat, fizic si verbal, de catre pacienti, cazuri in care aparatura medicala ne-a fost deteriorata sau geamurile ambulantelor au fost sparte. Aceste cazuri se petrec de cele mai multe ori in comunitati de etnie roma sau sunt cazuri in care pacientii sunt sub influenta puternica a bauturilor alcoolice sau sufera de afectiuni psihice”, a declarat Liviu Varga.

Ca personalul medical din ambulante sa nu mai acorde ajutor medical „cu frica in san”, Liviu Varga considera ca ar fi potrivita stabilirea unor zone de risc, unde ambulantele sa mearga doar insotite de echipaje de politie sau jandarmi, care sa poata acorda protectie medicilor si asistentilor, daca pacientii devin agresivi.

Si personalul medical de la Simleu Sivaniei a avut de suferit in urma situatiilor de agresiune, pacientii violenti fiind o constanta in Spitalul Orasenesc. „Asemenea cazuri se petrec mai tot timpul. Nu se ajunge pana la loviri sau batai, este vorba de agresiuni verbale. De obicei, se manifesta in acest mod violent pacientii de etnie roma si cei aflati sub influenta bauturilor alcoolice, dar atunci cand se intrece orice limita, chemam agentii Politiei Locale pentru a calma situatia si a restabili ordinea”, ne-a declarat directorul economic al Spitalului Orasenesc de Sub Magura, Szabo Mariana.

Sanctiuni pentru pacientii violenti

Pentru a pune ordine in lucruri si a preveni/stopa aceste situatii extrem de neplacute si deranjante, la propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat, la finele anului trecut, un act normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii. Unul din punctele principale care au fost schimbate este cel referitor la persoanele care agreseaza angajatii din sistemul medical. Astfel, pentru aceste persoane violente sunt prevazute sanctiuni drastice, masura fiind luata dupa ce in numeroase unitati sanitare din tara au fost inregistrate cazuri in care pacientii au devenit agresivi cu medicii si asistentele care i-au tratat.

Conform actului normativ care a primit unda verde de la Executiv, amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat in exercitiul functiunii, va fi pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

De asemenea, orice acte de violenta, ca de exemplu lovirea, savasite impotriva cadrelor medicale vor fi sanctionate cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vatatmarea corporala poate fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani. Nu in ultimul rand, vatamarea corporala grava se va pedepsi cu inchisoare de la 3 la 12 ani.

Lege binevenita

O astfel de reglementare normativa este bine primita de reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. „In aceste conditii, consider ca este binevenita o lege care sa constientizeze pacientul ca are si obligatii, atunci cand se prezinta la medic, nu doar drepturi”, a declarat purtatorul de cuvant al unitatii respective, Codruta Puscas.

Si asistentul sef din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Salaj, Liviu Varga, ne-a declarat ca o astfel de lege a fost asteptata de mult timp, ea fiind utila personalului medical.

In acelasi context al reglementarii juridice a situatiilor de violenta impotriva personalului medical, Ministerul Sanatatii a mai atras atentia asupra problemelor de siguranta cu care se confrunta acesta. Astfel, anul trecut a fost inaintat un amendament la Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, care insa nu a fost adoptat. In plus, pana la finele anului trecut, daca o persoana agresa un medic intr-un spital putea fi sanctionata cu inchisoare de la 3 luni pana la 2 ani, sau cu amenda, dupa caz. Actul normativ care a primit unda verde de la Executiv la sfarsitul anului 2011 prevede inasprirea pedepselor, in sensul ca agresorul va putea fi sanctionat cu inchisoare intre 6 luni si 12 ani, in functie de gravitatea faptelor. Prin noile masuri se urmareste descurajarea celor care nu respecta corpul medical aflat in exercitiul functiunii si munca depusa de angajatii din sistem, au aratat la vremea respectiva reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Recomandari

Alte Articole