Şcoala generală din Şimişna este pregatită să-şi deschidă porţile pentru anul şcolar 2013-2014, altfel decât până acum! Autorizaţie sanitară de funcţionare care să respecte toate standardele, canalizare, apă curentă, grupuri sanitare de interior, supraveghere video, manuale noi, personal didactic calificat, de asta vor avea parte elevii în anul şcolar ce bate la uşă.
Dacă în unele şcoli din diferite judeţe, pregătirile sunt în toi şi în altele practic lucrările sunt adevărate şantiere, iar pentru elevi începerea anului şcolar este un calvar, nu se poate spune acelaşi lucru despre elevii care vor învăţa în Şcoala Generală nr.1 din Şimişna judeţul Sălaj. Aici lucrurile stau diferit. Cei 117 elevi care vor învăţa în această instituţie de învăţământ, dar şi preşcolarii 20 la numar, vor avea condiţii dintre cele mai bune, la care mulţi elevi din mediul urban dor visează.
De altfel, directorul şcolii din Şimişna Ioan Pop, a declarat că:
„şcoala noastră este pregătită pentru începerea anului şcolar, care dispune de condiţii igienico-sanitare, apă curentă, grupuri sanitare de interior. Şcoala noastră are 117 elevi în clasele pregătitoare şi până în clasa a – VIII-a dar şi 20 de copii la grădiniţă într-o grupă combinată”.
Deşi în anii trecuţi, în foarte multe şcoli din mediul rural, la catedră era şi personal necalificat dar şi profesori care au ajuns la vârsta de pensionare, astăzi, lucrurile s-au schimbat radical. În anul scolar 2013-2014, Şcoala din Şimişna şi-a deschis porţile şi pentru profesorii de primă mână cu o înaltă ţinută profesională, poate şi pentru nivelul ridicat de modernizare, dezvoltare şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare. Ioan Pop, a mai declarat cu mândrie că: „avem personal didactic calificat în totalitate, nu avem personal necalificat”.
Şcoala din Şimişna este adusă la standarde europene
Table Smart, echipamente IT de ultimă generaţie, mobilier, lucrări de modernizare şi materiale didactice moderne, toate aceste elemente fac parte din programul privind modernizarea şcolii din localitatea Şimişna. Proiectul a început în anul 2011 şi s-a derulat prin POR (Programul Operaţional Regional)
Ioan Pop: „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, domeniul privind „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”.
Valoarea proiectului este de 1.920.084 ron, din care valoarea cheltuielolor eligibile a fost de 1.289.011 ron.
Directorul instituţiei de învăţămân, Ioan Pop, a mai declarat că :
„din investiţia totală de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi pe care am obţinut-o din fonduri europene, aproape opt miliarde, înseamnă dotarea cu materiale didactice. Dispunem de o bază materială deosebită, dispunem de smart, de calculatoare de ultimă generaţie, în fiecare clasă există videoproiectoare, ecrane de proiecţie, de soft educaţional pentru fiecare obiect de învăţământ şi cred că din acest an şcolar, procesul de învăţământ la şcoala gimnazială din Şimişna se v-a desfăşura altfel ca şi până acum. Vrem să le formăm elevilor noştri deprinderi care să-i ajute în viaţă. Trebuie să depăşim momentul acela de transmitere de cunoştinţe, noi, profesorii, şi de redare a cunoştinţelor elevului, copiii trebuie să-şi însuşească noţiuni, pe asta mizăm noi”.
De asemenea, elevii vor primi aproape în totalitate manuale noi în acest an şcolar, doar unde va fi cazul şi unde încă nu au ajuns cele noi, se va completa cu manuale vechi, după cum a precizat directorul şcolii.
Ca şi în anii precedenţi, la şcoala din Şimişna vor învăţa elevi din satele vecine. De altminteri, cum fiecare şcoală are microbuz de transportat elevii, şi Şcoala din Şimişna dispune de unul. Odraslele vor fi transportate cu microbuzul şcolii de la Haşmaş şi de la Chizeni.
„Şcoala noastră este frecventată de copiii de la Hăşmaş – care aparţine comunei Şimişna, şi de la Chizeni. Din Hăşmaş sunt 11 elevi inclusiv grădiniţa, iar din Chizeni sunt şase copii” a mai declarat Ioan Pop.
Cu toate că în anul şcolar 2013-2014 la Şcoala gimnazială din Şimişna vor frecventa cursurile şi elevi din alte sate, vor exista totuşi şi săli de clase în care elevii vor învăţa simultan:
„la gimnaziu avem clase independente, la ciclul primar avem trei învăţători, aici avem clasa independentă – clasa pregătitoare, şi avem cuplate clasa I cu a-III-a şi a-II-a cu a-IV-a”, a spus directorul Pop.
Şcoala din Şimişna mai are din acest an, şi sala de sport dotată cu echipamente de ultimă generaţie, sala pentru copiii de gradiniţă, dar şi biblioteca cu edituri dintre cele mai importante.
La festivitatea de deschidere a anului şcolar 2013-2014, pe lângă profesori, părinţi şi autorităţile locale, şi-au anunţat prezenţa, Inspectorul Şcolar Judeţean, profesorul Gheorghe Bancea şi reprezentantul guvernului în teritoriu, Ionel Ciunt.
Andreea POCOL