Ioan F. Pop si-a lansat cartile la Zalau

Scriitorul salajean Ioan F. Pop si-a lansat joi, la Zalau, volumele „Poemele absentei” si „Taceri de la margine”. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, in colaborare cu Biblitoteca Judeteana Salaj, sub egida Consiliului Judetean Salaj. Lansarea celor doua volume a avut loc la Sala de lectura a Bibliotecii Judetene Salaj si a reunit atat scriitori, oameni de cultura, cadre didactice, autoritati, clerici, cat si iubitori ai literaturii.

Ioan F. Pop a facut joi, la Zalau o adevarata pledoarie pentru carti, literatura si cultura, subliniind ca „cultura face diferenta”. S-a dezvaluit cititorilor din Salaj, spunand ca toata viata sa „a fost axata pe aceasta iluzie numita scris”. Mai mult, a sustinut ca este cel mai „necrutator” critic al sau si ca ii „plac scriitorii care se uita critic in propriul scris, care scriu putin si publica si mai putin”.

Facand referire la poemele lansate la Zalau, Ioan F. Pop a afirmat ca abordeaza o poezie „a limitei limbajului, care merge spre un zid, de care nu are rost sa treci dincolo”. Scriitorul a fost de parere ca „in scrisul meu sunt profund taran” si ca „am o viziune sumbra asupra vietii, dar faptul ca scriu este o forma de optimism”. In volumul „Taceri de la margine”, oaspetele a aratat ca a abordat teme precum: prostia, prostia ca paradigma, lenea, crestinismul, moartea (analizata din toate perspectivele).

Despre scriitorul Ioan F. Pop, cel care este mai nou si colaborator al revistei „Caiete Silvane”, Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj a spus ca „este un poet profund si un eseist de mare forta, un critic acid, incomod si polemic”. Cartea „Taceri de la margine” a fost recomandata cititorilor de catre Daniel Sauca, care a precizat ca aceasta include „opinii pe teme culturale, politice, discutate foarte deschis de autor, lasate la marginea textului, in timp ce scriitorul este in interiorul discursului”.

„Este o incantare sa poti citi astfel de texte. Nu am vazut un eseu despre prostie atat de argumentat si de bine scris precum acesta, iar eseul despre credinta este cu totul deosebit”, a fost de parere dr. Liviu Garbea.

Reiteram faptul ca scriitorul Ioan F. Pop s-a nascut in 4 ianuarie 1959, in Valcau de Sus. A fost elev al scolii primare din satul Fizes, comuna Sig, iar liceul l-a absolvit in Oradea. Este licentiat in Teologie-istorie, la Universitatea „Babes-Bolyai”, din Cluj-Napoca, a obtinut diploma de masterat in cadrul aceleiasi universitati si este doctor in filozofie al universitatii clujene. A fost redactor la Gazeta de Vest, redactor (fondator) la Noua Gazeta de Vest, referent cultural la Cercul Militar, iar in prezent este muzeograf la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” si cadru universitar la Universitatea din Oradea. Este secretar de redactie al revistei Vestitorul. Scriitorul salajean Ioan F. Pop este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Recomandari

Alte Articole