In Salaj traiesc copii suferinzi de malnutritie

Alimentatia inadecvata, cu deficit de vitamine si calciu, sau facuta dupa ureche au dus la cresterea continua a numarului copiilor din Salaj depistati cu malnutritie protein-calorica. De la an la an, aceste cazuri sunt tot mai des intalnite, boala perfida pe care multi s-ar astepta sa o gaseasca doar in Africa facand din acesti copilasi figuri triste, palide si pirpirii. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat, potrivit medicilor, de la slabiciunea fizica pana la aparitia unor usoare intarzieri ale dezvoltarii psihice nu este decat un pas.

Malnutritia este o tulburare secundara a cresterii si dezvoltarii postnatale, caracteristica perioadei de sugar si copil mic si cauzata de faptul ca organismul nu reuseste sa isi acopere din exterior necesitatile nutritionale, fiind obligat astfel sa isi consume tesuturile proprii. In forme usoare, boala este specifica tarilor in curs de dezvoltare, pe cand formele severe caracterizeaza tarile subdezvoltate.

Din pacate, cazuri de malnutritie protein-calorica sunt depistate tot mai des si in Salaj, statisticile ultimilor trei ani dovedind o crestere constanta si sigura. Astfel, potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, in 2009, au fost inregistrate 32 de asemenea cazuri, din care 28 au fost intalnite la copii sub un an, ca un an mai tarziu, numarul micutilor diagnosticati de medicii de familie cu aceasta boala sa creasca la 45. „Si in 2010, din totalul de copii diagnosticati cu malnutritie protein-calorica, 36 aveau varste sub un an. Atat in 2009, cat si in 2010, cele mai multe cazuri au fost inregistrate in mediul rural. Astfel, in 2009, din total de 32 de cazuri, in mediul rural au fost inregistrate 24, in timp ce in 2010, din 45 de cazuri, 40 au fost in mediul rural”, a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli.

Situatia s-a agravat anul trecut, cand numarul imbolnavirilor a fost si mai mare. “In anul 2011, s-au inregistrat 56 de noi cazuri de copii diagnosticati cu malnutritie, iar dintre acestia, 52 erau sub un an. In ceea ce priveste distributia pe medii, un copil provine din mediul urban, restul din mediul rural”, a declarat Mihai Cheseli.

Potrivit sursei citate, numarul copiilor cu aceasta afectiune aflati in evidente, la finele anului trecut, este de 67, trei copii provenind din mediul urban.

Malnutritia nu este defel o boala usor de indurat. Deficitul de substante organice si calorice afecteaza in mod evident procesul normal de crestere si dezvoltare, copiii avand greutati sub cele normale specifice varstei. De asemenea, cresterea structurala este o alta caracteristica a acestei boli care, adesea, include si deficite de minerale si vitamine ce cauzeaza aparitia unor anemii nutritionale, a rahitismului carential etc.

Intreg metabolismul acestor micuti este dat peste cap, apar tulburari functionale multiple in ceea ce priveste tractul digestiv si in posibilitatea de aparare antiinfectioasa. Acesti copii sunt mai expusi imbolnavirilor si, in formele grave, malnutritia poate insemna chiar statura mica si deficit intelectual. In stadiile avansate, cu deficiente severe si cronice ale aportului nutritional, in special in cazurile complicate de infectii, malnutritia este o imbolnavire severa, putand duce chiar si la deces.

Formele medii si usoare ale acestei boli sunt determinate de: prelungirea peste varsta de sase luni a alimentatiei la san, fara a se face diversificarea adecvata, repetatele infectii si parazitozele intestinale care conduc la repetate diete si realimentari, erori in prepararea dilutiilor de lapte praf, diversificarea incorecta a meniului celui mic.

Problematica este si alimentarea sugarului mic cu lapte de vaca nediluat, fara aport de hidrocarbonati, ceea ce afecteaza tulburarile de digestie si absorbtie a substantelor nutritive (malabsortia, n.r.). In aceste forme clinice, starea generala a copilului este nesemnificativ influentata, iar cresterea in lungime nu inceteaza. Totusi, corelata cu deficitul ponderal putin sever, boala creeaza aspectul de „sugar slab”. Mamele trebuie sa fie atente la curba ponderala, care este stationara sau usor descendenta. Sugarul este palid, tesutul adipos subcutanat este diminuat pe trunchi si membre, dar pastrat pe nivelul fetei, iar copilasul prezinta hipotonie musculara si, eventual, o usoara diminuare a maselor musculare. Apetitul copilului poate fi bun, dar poate fi si scazut, in cazul in care exista o infectie care sa taie pofta de mancare. Dezvoltarea psihomotorie poate fi usor intarziata si pot exista modificari de comportament al sugarului – apatie sau agitatie, tipat, ticuri motorii etc, desi rezistenta la infectii nu este semnificativ scazuta.

Malnutritia protein-calorica are si forme severe (grad III sau marasmul, n.r.), dar acestea sunt frecvent intalnite in tarile subdezvoltate si mai putin in rest. In formele grave, boala este rezultanta unor probleme socio-economice majore precum aportul alimentar insuficient si inadecvat proteino-caloric din cauza unor conditii naturale, educationale si caracteristici culturale care conduc la interdictii alimentare nejustificate.

Pentru acesti copii afectati de marasm, cresterea in lungime inceteaza, ajungandu-se la hipostatura, exista un deficit ponderal important, iar curba ponderala este descendenta sau prabusita. Copiii au pielea uscata, palida, cu leziuni de decubit, in timp ce tesutul adipos subcutanat este diminuat pana la disparitie, inclusiv la nivelul fetei. Abdomenul este marit de volum, apetitul este capricios, redus si frecvent exista varsaturi si diaree. Copilasii sunt expusi infectiilor, intrucat sistemul lor imunitar este in colaps, iar de cele mai multe ori, infectiile sunt respiratorii, digestive si urinare.

Totusi, un lucru incurajator este ca malnutritia este o boala carentiala care, cand nu este asociata sau complicata de infectii si este recunoscuta la timp, poate fi tratata, obtinandu-se o recuperare completa. Tratamentul formelor usoare si medii de malnutrite protein-calorica se face in functe de bilantul nutritional individual, majoritatea cazurilor vindecandu-se prin corectarea dietei si suplimentarea ratiei calorice. In formele severe, recuperarea include terapie dietetica si o buna perioada de convalescenta, astfel incat cresterea greutatii si a taliei sa se faca in functie de varsta celui mic.

Recomandari

Alte Articole