Icoane pe sticla, ilustrand chipuri si scene sfinte, pictate de Ligia Alexandra Bodea, au fost expuse de ieri, in holul Consiliului Judetean Salaj. Expozitia de pictura pe sticla „Icoana din sufletul meu” a fost vernisata, ieri, la sediul CJ Salaj, in prezenta reprezentantilor administratiei judetene, institutiilor de cultura si a multor iubitori de arta si frumos. Ligia Bodea, asa cum a reiterat directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, Daniel Sauca, este un „colaborator permanent al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, colaborare concretizata pana acum, printre altele, prin dezvoltarea colectiilor de arta populara la Iaz, comuna Plopis, judetul Salaj si prin organizarea unei tabere anuale de pictura pe sticla in aceeasi localitate”. Ieri, managerul CCA Salaj a dat citire unei scrisori adresate celei mai tinere colectionare de obiecte traditionale din Salaj din partea echipei programului Colectii satesti din Romania de la Muzeul National al Taranului Roman. Carmen Mihalache, Ana Pascu si Magdalena Andreescu au apreciat prin acest mesaj ca: „Tu ne-ai aratat ca iubirea fata de un mestesug vechi, emotia incepatorului si entuziasmul tineretii pot suplini, atunci cand implicarea e profunda si totala, lipsa de experienta. Noi credem in tine, in menirea ta de colectionar de arta populara si inclinatia ta spre mestesugul icoanei si suntem mandri de ceea ce ai realizat pana acum”. In final, semnatarii scrisorii isi exprima increderea in succesul Ligiei Bodea si-i doresc sa faca „din fiecare succes o treapta si din fiecare esec un imbold spre mai bine, in slujba culturii traditionale pe care o slujim cu totii”.
Icoanele, care asa cum sustinea, ieri, Ligia Bodea sunt o reprezentare picturala a unui chip sau a unor scene sfinte, au fost realizate in stil bizantin, in acuarele tempera si cu foita de aur. Cele 34 de exponate, realizate in perioada 2009-2012, ilustreaza, prin culori luminoase, diferite scene din Praznicar, dar si portrete ori Rastigniri. Pasiunea si talentul pentru icoana s-au nascut in paralel cu colectia stransa in Muzeul din Iaz, unde, alaturi de obiecte vechi de ceramci, costume populare, obiecte de uz gospodaresc, sunt prezentate peste 250 de icoane vechi din sat sau din zona. Ligia Bodea a impartasit si altor copii interesul si dragostea pentru arta si pentru pictura icoanei pe sticla din anul 2010, de cand organizeaza, la Iaz, pe perioada vacantei de vara, tabere de creatie.
Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, prezent ieri la vernisaj a apreciat ca Ligia Bodea poate fi un model pentru copii si tineri. „Urmaresc cu interes ceea ce face Ligia Bodea si cred ca ea poate fi un model; e unica pentru Salaj, atunci cand a inceput sa colectioneze obiecte traditionale locale era inca un copil. Cu multa pasiune, dar si cu implicarea parintilor, a realizat un muzeu apreciat de laici si de specialisti, de localnici si de straini”, a aratat Tiberiu Marc. Subprefectul Salajului, Onorica Abrudanu a fost de parere ca Muzeul din Iaz, „din casa strabunicilor, este un loc inca prea putin scos in evidenta. Pasind pragul acestuia, am inteles ca trebuie sa-i multumim Ligiei pentru ceea ce face pentru poporul nostru, pentru traditiile locale, aducand atata cinste Salajului prin munca sa”. Preluand aceasta idee, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul Cultural National Salaj, Doina Cocis, a sustinut ca obiectele colectionate de Ligia Bodea reprezinta un „patrimoniu de valoare pe care trebuie sa-l pastram si promovam cu tarie, deoarece in casa din Iaz, exista lucrari care nu se mai regasesc nicaieri in judet si care pot contribui la constituirea unui brand al Salajului vizavi de valorile si arta traditionala”.
Manifestarea de ieri a fost organizata cu sprijinul Consiliului Judetean Salaj, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj si Asociatia Culturala „Alexandra Etno Iaz”. Expozitia va ramane deschisa vizitatorilor pana in 19 aprilie.