Furturile de autoturisme, în atenţia poliţiştilor sălăjeni

Polițiștii sălăjeni au intervenit în perioada 4 decembrie 2017-31 ianuarie 2018, la peste 1000 de evenimente

Poliţiştii sălăjeni au identificat, în toate cazurile, autorii furturilor de autoturisme, în urma acţiunilor desfăşurate. În cauzele penale instrumentate, faţă de trei persoane a fost dispusă măsura arestului preventiv.

În perioada 1 ianuarie-30 septembrie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au fost sesizate 14 furturi de auto, din care opt au fost furturi în scop de folosinţă ( o faptă de furt a fost sesizată în municipiul Zalău şi 13 în mediul rural).

Exemple:

Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Nușfalău au fost sesizați la data de 15 martie a.c., în jurul orei 21, prin apelul de urgență 112, de o femeie din comuna Halmășd, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras autoturismul, care se afla parcat în fața locuinței, dar neasigurat (cheia în contact).

Verificările efectuate de polițiști au dus imediat la identificarea persoanei bănuită de comiterea faptei. Este vorba despre un tânăr de 22 de ani, din comuna Halmășd.

În urma cercetărilor s-a stabilit că acesta, în timp ce conducea autoturismul, pe raza localității, fără a deține permis de conducere și cu o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, a pierdut controlul direcției de deplasare și a intrat într-un cap de pod.

Oamenii legii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, conducerea unui autovehicul fără permis de conducere, furt în scop de folosință și distrugere, fapte prevăzute de Codul Penal.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au documentat activitatea infracţională a patru persoane cu vârste cu prinse între 15 şi 18 ani, bănuite de comiterea unor infracţiuni contra patrimoniului şi la regimul circulaţiei rutiere. Faptele au fost comise pe timp de noapte, în perioada 29 iulie-3 septembrie a.c. Trei persoane au fost arestate preventiv.

Astfel, în noaptea de 29 spre 30 iulie a.c., cei doi minori de 15, respectiv 16 ani au sustras un autoturism care se afla parcat, dar neasigurat (cheile se aflau în autoturism), în faţa unui imobil de pa raza localităţii Lompirt. Aceştia s-au deplasat cu autoturismul până în localitatea Hereclean, unde l-au incendiat.

Cercetările efectuate de poliţişti au stabilit că, în noaptea de 15 spre 16 august a.c., minorul de 15 ani, împreună cu un adolescent de 18 ani, au deposedat prin violenţă un bărbat, de 45 de ani, de autoturismul personal. Fapta a fost comisă între localităţile Bobota-Zalnoc, iar autorii se aflau pasageri în autoturism. După comiterea faptei, cei doi şi-au continuat deplasarea fiind identificaţi în municipiul Bucureşti.

Activitatea infracţională a acestora a continuat. Astfel în noaptea de 31 august spre 1 septembrie, cei doi minori, împreună cu unul dintre adolescenţi au mai sustras cinci autoturisme de pe raza localităţilor Sărmăşag, Gîrceiu, Bobota şi Hodod, judeţul Satu Mare. Niciun autoturism nu era asigurat (cheile erau în contact). Trei dintre acestea au fost găsite pe raza localităţii Bobota şi două în comuna Dobrin.

În baza ordonanţei de reţinere emisă de poliţişti, trei dintre persoanele bănuite de comiterea faptelor ( minorii de 15 şi 16 ani, şi un adolescent de 18 ani) au fost reţinute, la data de 1 septembrie a.c., şi depuse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj. O zi mai târziu ( 2 septembrie a.c.), acestea au fost prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de tâlhărie calificată, furt calificat, distrugere prin incendiere şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Pe numele acestora, instanţa a emis mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţii infracţionale a acestora.

Recomandari

Alte Articole