Fiscul va recupera contributiile la Sanatate

Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj scapa de colectarea contributiilor de asigurari de sanatate, incepand din aceasta vara. Mai exact, din 1 iulie 2012, salajenii restantieri la fondul national unic pentru asigurarile de sanatate se pot astepta sa le bata Fiscul la usa si sa le pretinda achitarea sumelor respective. Asta, intrucat de colectarea contributiilor cu pricina se va ocupa, incepand cu data anterior mentionata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), a declarat presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj. „Din 1 iulie 2012, CJAS Salaj va preda catre Directia Judeteana a Finantelor Publice Salaj toate documentele si informatiile in vederea administrarii contributiilor sociale obligatorii datorate de unele persoane fizice si anume de catre persoanele fizice autorizate, persoane care au activitati independente, activitati familiale sau chiar de catre persoanele care, desi nu inregistreaza venituri, pentru a se asigura trebuie sa plateasca contributia la nivelul minim garantat”, declarat Claudiu Barsan.

Acesta a precizat ca procesul in sine este unulfoarte laborios si complex, intrucat in bazele de date ale CJAS Salaj se afla peste 26.000 de astfel de persoane, din care 2.981 erau restantieri la data de 31 decembrie 2011. „Nu stim care este suma datorata de catre acesti restantieri, cuantumurile difera de la un caz la altul, variaza de la 100 de lei la cateva zeci de mii de lei. Vrem ca nicio persoana care inregistreaza creante de peste trei ani sa nu fie cu procedura de executare silita neinitiata”, a declarat Claudiu Barsan.

Potrivit sursei citate, in proiectul de ordin care va reglementa activitatea de predare a documentelor catre ANAF sunt prevazute toate actele care trebuie intocmite pentru fiecare persoana in parte in vederea individualizarii cu exactitate a datoriilor la fondul national unic de asigurari de sanatate, a procedurilor de executare silita acolo unde este cazul, a litigiilor aflate pe rol etc. „Solicitam in acest sens tuturor persoanelor care inregistreaza venituri din activitati independente, care se afla sau nu in evidentele CJAS, sa se prezinte la ghiseele institutiei pentru a-si reglementa situatia la zi, pentru a evita aglomeratia atunci cand termenul predarii se apropie. In acest context, CJAS Salaj va instiinta toti contribuabilii prin scrisori recomandate cu confirmare de primire privind situatia lor financiara si contul deschis in trezoreria statului pentru virarea contributiei”, a declarat presedintele CJAS Salaj.

Pentru ca Fiscul sa poata prelua colectarea contributiilor de asigurari de sanatate, a fost incheiat un protocol intre Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, iar actiunea de predare –primire a documentelor si informatiilor se va realiza in perioada 1 iulie – 30 septembrie.

Recomandari

Alte Articole