Festivalul „Primăvara Poeziei”, ediţia a XII-a, s-a dovedit şi anul acesta un real succes, ridicat la cote şi mai inalte prin semnarea unui protocol de colaborare intre Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi Institutul de Cultură Maghiară din Budapesta. De asemenea, spre deosebire de ediţiile anterioare ale festivalului, concursul de recitări in limba maghiară a fost extins, anul acesta, şi pentru limba şi literatura romană. La activităţile artistice, desfăşurate pe parcursul zilelor de vineri şi sambătă, au fost invitaţi să participe invitaţi de seamă din ţară şi din Ungaria, autorităţile locale şi judeţene, precum şi poeţi, artişti şi oameni pasionaţi de poezie, lectură şi artă.
Prima parte a festivalului a inceput prin semnarea unui protocol de colaborare intre Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, reprezentat de directorul Daniel Săuca, şi Institutul de Cultură Maghiară din Budapesta, reprezentat de Toth Erszebet, locaţia fiind sala de şedinţe a Consiliului Judeţean. La acest eveniment important pentru viaţa culturală sălăjeană, deopotrivă pentru maghiarii din ţara vecină, au fost invitaţi să participe: Kiss Laszlo şi Lakatos Mihaly – de la Ministerul Culturii si Patrimoniului Maghiar, Csako Tiberiu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Ciunt – administratorul Consiliului Judeţean Sălaj, precum şi iniţiatorul şi coordonatorul proiectului – Szoke Ana. „Acest protocol ne oferă o colaborare foarte largă in plan cultural şi artistic, fiind un pas important pentru a putea accesa fonduri şi realiza proiecte europene in domeniu. Sper ca acest moment de semnare a protocolului să pornească o colaborare fructuoasă intre părţile implicate”, a precizat reprezentantul Institutului de Cultură Maghiară din Budapesta, Toth Erszebet.
De asemenea, directorul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj a subliniat importanţa semnării acestui protocol de colaborare. „Este un moment important in viaţa culturală a Sălajului semnarea acestui protocol de colaborare intre Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi Institutul de Cultură Maghiară din Budapesta. Practic, se oficializează o relaţie de colaborare construită in ani, un punct important al acestei colaborări fiind şi Festivalul Primăvara poeziei. Sunt convins că această colaborare intre romani şi maghiari in plan cultural se va contura pe aceste baze solide. Putem considera această colaborare ca un exemplu şi in alte domenii ale vieţii social-politice din Romania”, a declarat Daniel Săuca.
Activităţile zilei au continuat in Sala „Porolissum” a Consiliului Judeţean cu vernisajul expoziţiei de pictură a artistei Lang Eszter din Debrecen (Ungaria), vernisaj urmat de tradiţionala intalnire a poeţilor romani şi maghiari, in parteneriat cu Institutul Balassi, Centrul Cultural al Ungariei din Sfantu Gheorghe. Cu acest prilej, a fost lansată antologia de poezie romano-maghiară „Primavara Poeziei/Költészet Tavasza XII” (traducere de Simone Györfi, Editura Caiete Silvane), volum apărut la Editura Caiete Silvane a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, in traducerea poetei Simone Gyorfi, ilustraţiile copertelor fiind asigurate de artiştii plastici Flavius Lucăcel şi Szab Attila. Cartea conţine poezii semnate de Boda Edit, Cristian Contraş, Devecseri Zoltan, Goczi Şandor, Daniel Hoblea, Dina Horvath, Kiss Lehel, Lakatos Mihaly, Lang Eszter, Marcel Lucaciu, Muller Dezso, Viorel Mureşan, Viorica Mureşan, Olasz Valeria, Ion Piţoiu-Dragomir, Ioan Es. Pop, Daniel Săuca, Simone Gyorfi, Simonfi Istvan, Viorel Tăutan şi Doina Ira. De asemenea, au fost expuse iubitorilor de artă cărţile de poezie semnate de Viorel Tăutan („Poezii”/”Versek”, in traducerea lui Hari László, Editura Caiete Silvane) si Dina Horvath („hai – huiuri”, Editura Caiete Silvane), fiind prezentate şi cele mai recente numere ale revistelor „Caiete Silvane” si „Hepehupa”, revistele de cultură ale Sălajului. Cei prezenţi au avut parte şi de un spectacol de dansuri maghiare susţinut de către trupa artistică de la Casa de Cultură din Cehu Silvaniei.
Ziua de sambătă a incadrat două activităţi, una in premieră in această ediţie a festivalului. Potrivit coordonatorului de proiect, Szoke Ana, incepand din acest an, concursul de recitări poezii in limba maghiară a fost extins şi la secţia romană. Cele două competiţii au fost organizate: cea de recitări poezii in limba maghiară in Sala „Porolissum” a Consiliului Judeţean, sub egida aniversării poetului Illés Gyula, in parteneriat cu Asociaţia recitatorilor „Versmondo” din Ungaria, iar cealaltă in sala festivă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Participanţii la concurs au fost jurizaţi in funcţie de dicţie, intonaţie, coerenţă verbală, elemente non-verbale şi prezenţa scenică. Scopul acestei activităţi este promovarea tinerelor talente din unităţile şcolare in plan cultural şi artistic. Caştigătorii au primit premii in bani, astfel, premiul I – 150 de lei, premiul II – 100 de lei, premiul III – 75 de lei, şi primele două menţiuni cate 50 de lei.
A XII-a ediţie a Festivalului „Primăvara Poeziei” a fost organizată de Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi revista de cultură „Hepehupa”.