Este oficial: Salajul, lovit de epidemia de rubeola

Numarul cazurilor de rubeola a explodat, in ultimele trei luni, in Salaj, ajungand la 860, lucru ce a facut ca Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj sa declare stare de epidemie la nivel de judet. Desi imbolnavirile sunt usoare si medii, iar medicii au luat masuri inca de la primele cazuri, situatia nu se va opri aici. Reprezentantii DSP sustin ca vor continua sa apara cazuri noi, atata vreme cat boala este contagioasa inca de la primele simptome, iar bolnavii frecventeaza colectivitati inainte de a fi diagnosticati.

Salajul nu a inregistrat multe cazuri de rubeola in perioada 2006 – 2010, dar in acest an, lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. De la inceputul lunii septembrie si pana in prezent, au fost confirmate 860 de cazuri de rubeola la elevi si studenti, iar judetul se confrunta cu o epidemie. „Cazurile sunt confirmate in mai multe unitati de invatamant. Judetul se confrunta cu o epidemie de rubeola. Imbolnavirile sunt la elevi si studenti care nu au intrat in Programul National de Imunizari care, initial, era adresat doar fetelor din clasa a VIII-a. Sunt cazuri usoare si medii, tinute sub control, dar in numar mare”, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli.

Potrivit sursei citate, se vor mai inregistra cazuri noi de imbolnavire atat timp cat exista mase receptive la acest virus.„Fenomenul nu este scapat de sub control. Se iau masurile necesare pentru limitarea imbolnavirilor, dar efectele acestor masuri sunt limitate, atata vreme cat bolnavul devine contagios de la primele simptome, inainte de a fi diagnosticat, iar el frecventeaza colectivitati”, a adaugat Mihai Cheseli.

O parte din imbolnaviri au fost confirmate pe linie epidemiologica, iar altele in urma analizelor de laborator. „Cazurile au fost izolate la domiciliu, cu recomandarea de a mentine o igiena corepunzatoare a tegumentelor si mucoaselor, iar in perioada eruptiva sa opteze pentru o alimentatie usoara”, a spus Cheseli.

Cele mai multe imbolnaviri au fost depistate in liceele din Zalau, acest lucru fiind explicat de purtatorul de cuvant prin faptul ca foarte multi adolescenti care locuiesc in mediul rural urmeaza studiile liceale in municipiu.

Rubeola este o boala eruptiva produsa de virusul rubeolic. Virusul rubeolic se transmite pe calea aerului, astfel incat elevii care locuiesc in mediul rural transporta cu usurinta boala din Zalau in comunitatea din care provin. Potrivit sursei citate, DSP a cerut medicilor de familie si medicilor scolari sa monitorizeze cu atentie cazurile de rubeola si sa urmareasca izolarea la domiciliu a bolnavilor, acestea fiind masuri de prevenire a raspandirii virusului. Totodata, reprezentantii DSP efectueaza in paralel actiuni de educatie sanitara in randul comunitatilor din care provin copiii bolnavi.

In 2010, in Salaj au fost depistate doar trei cazuri de rubeola, in 2009 au fost diagnosticati cu aceasta boala noua salajeni, in timp ce in perioada 2006 – 2008, evidentele DSP Salaj arata ca au fost depistate 30 de imbolnaviri.

Potrivit lui Mihai Cheseli, vaccinarea antirubeolica cu vaccin monovalent a inceput in anul scolar 2002-2003, fiind administrat doar elevelor din clasa a VIII-a. Ultimul contingent de fete din clasa a VIII-a a fost imunizat in anul scolar 2007-2008, intrucat, incepand cu anul 2004, s-a introdus vaccinarea ROR (rujeola, oreion, rubeola, n.r.) la toti copiii din grupa de varsta 12 – 15 luni, iar din 2005 si la elevii din clasa I.

Recomandari

Alte Articole