Doctorul Basaleh – ”Arafatul” de pe Someş (VIDEO)

Avem onoarea de a vă prezenta un personaj cu adevărat special, al cărui ţel este acela de a face posibilă viaţa. Este vorba de Basaleh Saleh Ayub, medicul de origine palestiniană care a mai fost prezent în reportajele noastre. Este doctorul  care şi-a pus meseria în slujba oamenilor de pe Valea Someşului. În comuna Zalha a pus pe picioare un dispensar fără cusur şi bate zilnic zeci de km pentru a trata bolnavii care nu se pot deplasa. Nu se opreşte însă aici. Vrea să facă şi un centru de urgenţe la Ileanda, astfel încât nici cea mai mică localitate din judeţul Sălaj să nu rămână fără asistenţă medicală, căci, spune doctorul Basaleh, dacă avem o societate bolnavă, avem o ţară bolnavă. Şi pentru că minunile făcute pe Valea Someşului nu au rămas fără ecou, localnicii l-au poreclit… ”noul Arafat”.

 

A venit în România de departe, din inima războiului, tocmai din Palestina. Motivul sosirii pe pământ românesc nu a fost frica de moarte şi de gloanţe ci dorinţa de a face posibilă viaţa. Au trecut câţiva ani buni de când doctorul arab a ajuns pe Valea Someşului, la capăt de linie, în comuna Zalha. Din Fâşia Gaza a plecat de unul singur pentru a studia medicina la Cluj.

Deşi s-a întors în ţara natală sufletul l-a tras înapoi înspre Carpaţi, unde cum am spus în reportajul anterior, şi-a întemeiat o familie, iar România a devenit ţara natală. Nu s-a mulţumit numai cu performanţa de a profesa în miniclinica construită impecabil în Zalha. În fiecare zi străbate zeci de kilometri prin drumurile desfundate ale marginii judeţului Sălaj pentru a trata pacienţi la domiciliu.

Pentru că vestea i-a mers precum vântul, este tot mai solicitat. Greu de închipuit că la dispensarul din Zalha vin pacienţi la tratament, de la sute de kilometri distanţă, din toate judeţele învecinate. În timpul filmărilor, chiar am surprins un astfel de caz, în care o bătrânică din Lăpuşul Românesc, tocmai a trecut pe lângă două spitale, cel din Baia Mare şi Târgu Lăpuş, pentru a ajunge în Zalha. A venit 100 de km pentru priceperea doctorului arab. Dar şi pentru amabilitatea cu care-şi întâmpină pacienţii.

Pentru oamenii de pe Valea Someşului, doctorul Basaleh este mai mult decât un medic, pentru că nu vindecă doar boli, ci şi suflete. Sărăcia şi boala nu au stat niciodată în faţa gesturilor mari pe care le-a făcut. Deşi vine dintr-o altă lume, harul doctorului este acela că ştie să le vorbească oamenilor pe limba lor, ştie să le dea speranţe şi să-i asculte cu multă rabdare.

Sunt multe cazuri nefericite în meseria doctorului. Pacienţii care nu se pot deplasa la dispensar, nu rămân de izbelişte. Cu maşina personală medicul străbate coclauri imposibile, la zeci de kiometri distanţă atunci când este solicitat, fără a face deosebirea între noapte şi zi, iarnă sau vară.

Unele cazuri sunt aproape dramatice, iar pentru mulţi medici au rămas aproape imposibil de rezolvat. Pentru doctorul Basaleh au fost ocazia de a răspunde unor provocări în extremis, în care lupta cu boala şi moartea poate fi şi câştigată.

Lupta medicului nu se opreşte doar la aceste cazuri, planurile lui  sunt mult mai mari pentru Valea Someşului. După punerea pe picioare a dispensarului din Zalha şi-a propus să ajute la înfiinţarea unui alt dispensar în comuna vecină Cristolţ. Aici, aceleaşi probleme. Lipsa doctorului şi asistenţei medicale. Pentru o singură înjecţie oamenii erau nevoiţi să meargă în comuna vecină Surduc sau la Spitalul Orăşenesc din Jibou. Niciun medic n-a rămas în Cristolţ  în permanenţă din cauza locului retras şi a caselor împrăştiate pe dealuri, cu drumuri greu accesibile.

Un alt medic arab, s-a încumetat să ia exemplul colegului din Zalha şi să înceapă medicina în creierul dealurilor din Cristolţ. Doctorul Suleiman Abdelsalam s-a lăsat convins pentru acest tip de medicină în detrimentul unui post ce-l avea la Târgu Mureş. Primarul comunei Ioan Cheşeli a reuşit până la urmă rezolvarea unei probleme de viaţă – să aducă un medic permanent în comună cu ajutorul doctorului Basaleh.

Specialitatea doctorului arab este aceea de a face imposibilul posibil. În acest sens a început demersurile unui centru de permanenţă la Ileanda, unde pe lângă programul non stop cu gărzi asigurate, medicul va asigura şi consulturi de specialitate,  cu medici chirurgi, neurologi, internişti şi ginecologi. A găsit atât medicii de care avea nevoie cât şi sprijinul financiar, asigurat de  comunităţile locale.

Despre România şi oamenii de pe Someş doctorul Basaleh vorbeşte cu multă afecţiune. În ţara adoptivă se afla şi familia lui, însă ce-l doare cel mai tare este indiferenţa, din cauza căreia foarte mulţi bătrâni sunt lăsaţi de izbelişte iar tinerii nu au nicio şansă pentru viitor.

Basaleh: ”Cel mai dureros este că se pierde respectul pentru semeni, iar un om ajunge să nu mai valoreze nimic!”

Doctorul Basaleh a salvat vieţi şi a vindecat suflete, dar mai lăsă ceva în inimile oamenilor, ceva care dispăruse demult…  Speranţa!

Mircea Mureşan

 

Recomandari

Alte Articole