Dascalii salajeni sunt asteptati sa bifeze greva generala

Astazi este termenul limita stabilit de sindicalisti pentru primirea semnaturilor din partea cadrelor didactice daca sa organizeze sau nu greva generala in urmatoarea perioada. Liderul Sindicatului Liber din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, ne-a declarat, ieri, ca doar o parte dintre unitatile de invatamant au transmis listele cu semnaturi. “Termenul limita pentru preluarea opiniilor cadrelor didactice in privinta declansarii grevei generale a fost stabilit pentru data de 26 ianuarie, la ora 12. Pana la ora actuala, doar 30 la suta dintre unitatile scolare din judet au transmis listele cu semnaturi, majoritatea fiind pentru inceperea formei de protest. In functie de raspunsul dascalilor, vom lua urmatoarele decizii”, a precizat Eusebiu Lehene. Potrivit sursei citate, aceeasi situatie se intalneste in majoritatea judetelor tarii. Drept urmare, conducerea Federatiei Nationale a Sindicatelor din Invatamant are in vedere o alianta cu celelalte sindicate din sectorul bugetar.

Greva generala din invatamantul preuniversitar, stabilita pentru data de 23 ianuarie, a fost amanata temporar. Sindicalistii si-au motivat decizia prin faptul ca timpul necesar strangerii semnaturilor necesare a fost prea scurt pentru organizarea acestei forme de protest. Legislatia in vigoare presupune ca jumatate plus unul dintre membrii sindicali sa isi dea acordul pentru declansarea unei greve generale.

Sindicalistii au anuntat ca intra in greva nemultumiti ca, in acest an, nu se mai acorda nicio majorare salariala pentru angajatii din Educatie, in plus, ca dascalii sunt privati de sfertul din salariu retinut in urma cu doi ani pentru diminuarea cheltuielilor bugetare. Faptul ca profesorilor nu li se mai retine cotizatia de sindicat pe statul de plata a fost o alta lovitura data federatiilor sindicale. Nemultumirile continua in privinta esalonarii platii pentru urmatorii patru ani a sumelor castigate prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala.

Recomandari

Alte Articole