Curent electric gratis pe Valea Someşului

Mai mulţi primari de comune de pe Valea Someşului au fost în Bulgaria, pentru a vizita hidrocentralele de pe raul Iskra. Un investitor italian doreşte să construiască asemenea hidrocentrale pe râul Someş în judetele Sălaj şi Cluj.

Hidrocentralele bulgaresti functioneaza cu un randament foarte bun, desi debitul raului Iskra este mai mic decat al Somesului.

Investitorul italian, compania PVB Petrolvilla Group, intentioneaza sa construiasca hidrocentrale in localitatile Vad, Galgau, Rus, Ileanda, Letca, Surduc, Someş Odorhei si Benesat. Fiecare centrala va produce la capacitate maximă 9 MW/h, iar fiecare primarie va beneficia de 5% din energia produsă.

Ioan Cosma (presed. A.D.I. – Valea Somesului): “Din procentul de energie electrica pe care-l vom primi, vom putea asigura iluminatul public. De asemenea vom acoperi consumul de curent electric al Primariilor, posturilor de Politie si dispensarelor. In acest fel vom degreva bugetele locale de o mare cheltuiala.”

Daca in Bulgaria hidrocentralele functioneaza pe principiul caderii de apa, diferenta de nivel dintre suprafata lacului si turbina fiind de 7 metri, pe Somes se va utiliza debitul raului, diferenta de nivel intre luciul lacului si turbina, nedepasind 3 metri.

În prezent, investitorul italian a pus în funcţiune cu succes trei astfel de hidrocentrale funcţionale în ţara vecină iar alte două sunt în construcţie.

In cadrul amenajarilor se vor construi si diguri, in amonte de baraj, pe lungimi cuprinse intre 3 si 5 km, pe ambele maluri ale Somesului. In acest fel va fi rezolvata si problema inundatiilor, forta si debitul viiturilor urmand sa fie mult atenuate. De asemenea, raul va fi curatat de gunoaie, care vor fi stranse de pe luciul apei cu gratare speciale si transportate la container.

Ecosistemul nu va fi insa afectat, urmand sa fie construite canale speciale, pentru ca pestii sa se poata deplasa in amonte.

Valoarea totala a investitiei se ridica la suma de 250 milioane de euro, constructia hidrocentralelor urmand sa fie realizata in 3 ani ( 2013-2016).

Investitia va fi realizata in cadrul unui parteneriat public-privat, mingea fiind acum in terenul autoritatilor din judetele Saalaj si Cluj. Acestea trebuie sa rezolve expropierea terenurilor si de asemenea trebuie sa declare investitia ca fiind de interes public.

 

Recomandari

Alte Articole