Creştini înţelepţi! Lecţie de viaţă în Noaptea de Înviere, într-un sătuc de pe Someş (VIDEO)

Unul dintre cele mai elocvente exemple de viaţă şi convieţuire a putut fi întâlnit pe viu într-un sătuc din Sălaj, la cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Deşi există două biserici de confesiuni diferite,  credincioşii le-au trecut amândurora pragul fără a ţine cont de religie, dând cinste lui Dumnezeu şi Fiului Său înviat din morţi. În Noaptea de Înviere credincioşii ortodocşi au luat lumină de la preotul greco-catolic şi invers.

Cu puţin peste 100 de suflete, satul Podiş din comuna Ileanda-Sălaj are începând din anul 2000 două biserici. Biserica greco-catolica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” sfinţită la data mai sus amintită şi Biserica ortodoxă din lemn monument istoric ”Sf. Arh. Mihail şi Gavril”. De câţiva ani aici, deşi  slujbele din Noaptea de Înviere au loc la ore diferite credincioşii participă la ambele indiferent de apartenenţa religioasă.

Prima slujbă de Înviere a fost la Biserica greco-catolică şi a început la ora 22.00. Preotul Florin Costin a dat lumină tuturor credincioşilor veniţi la procesiune. După înconjurarea bisericii toţi creştinii au intrat în lăcaşul de cult unde au stat până la terminarea slujbei. La ieşire fiecare a luat acasă câte un pahar cu pâine şi vin. La trei ore diferenţă în noapte au început să bată clopotele bisericuţei de lemn, la doar două sute de metri distanţă  pentru a doua slujbă de Înviere din sat. Creştinii greco-catolici au întors gestul creştinesc al ortodocşilor şi au venit să ia lumină din făclia preotului ortodox Ionuţ Bocşiţan. Vasile Blidar este clopotarul satului şi trage clopotele ori de câte ori este nevoie, la ambele biserici. Toţi creştinii,  laolaltă cu cei doi preoţi spun că bucuria învierii Mântuitorului este mai mare când bisericile sunt pline de credincioşi.

Acelaşi lucru se întâmplă şi de Bobotează, când mai multe familii din sat primesc sfinţirea caselor din partea ambilor preoţi.

 

Mircea MUREŞAN

Recomandari

Alte Articole