Copiii s-au jucat de-a istoria, timp de trei zile

Muzeul de Arta „Ioan Sima” din Zalau a fost in acest weekend principala atractie a zalauanilor, care, cu mic, cu mare, au optat pentru un mod inedit de distractie. Copiii, impreuna cu parintii lor, au aflat cum luptau dacii, au luat parte la demonstratii de lupte ale unei trupe de militari romani, si-au testat abilitatile in diferite in concursuri si jocuri ori au deprins din tainele muncii arheologilor si istoricilor. Vineri, sambata si duminica, la Muzeul de Arta au fost organizate, in parteneriat cu Administratia Fondului Cultural National, manifestari in cadrul proiectului cultural ”Familia in weekend la muzeu, 18-20 mai 2012”. Intre cele mai apreciate activitati de catre vizitatori a fost expozitia, vernisata vineri, cu obiecte si fotografii vechi de familie, colectionate de peste 100 de elevi din sapte scoli gimnaziale salajene. La aceasta expozitie cu tema „Viata de familie prin obiecte si fotografii” au fost premiati elevii Scolii Gimnaziale cu predare in limba maghiara din Simleu Silvaniei (Premiul I), Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” din Zalau (Premiul II), si Scoala gimnaziala din Borla (Premiul III); cea mai documentata prezentare a standului expozitional au facut-o elevii Scolii Gimnaziale Porolissum, iar cea mai originala prezentare a fost realizata de elevii Scolii din Plopis, iar pentru elevii Scolilor din Napradea si Marca s-au acordat premii speciale. Sambata, cate 25 de copii au participat la concursurile de desene pe asfalt si pe carton, care au vizat prezentarea scutului dacic. Manifestarile au continuat cu o serie de concursuri si jocuri atractive: micii arheologi in cautare de comori (replici ale unor obiecte de patrimoniu, monede, piese de podoaba, statuete in miniatura cu soldati), concurs de scriere pe tablite cerate, jocuri de cultura generala, atelier de lucru – micii restauratori, competitii de sah, skandenberg, trasul franghiei, aruncatul bolovanului la tinta, iar in final, marsul roman cu torte. Demonstratiile de lupta au fost executate de trupe de elevi de la Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” din Zalau, pregatite de membrii Asociatiei Amicii Muzeului.

Directorul MJIA, Corina Bejinariu, a remarcat interesul publicului zalauan pentru aceste actiuni. „Fata de activitatile derulate in editiile precedente, interesul vizitatorilor nostri pentru activitatile interactive si concursuri a crescut mult. Este o satisfactie pentru noi faptul ca un numar mare de copii, peste 100, au raspuns provocarii lansate de noi si au adunat material muzeal pe care l-au prezentat in expozitie. Seria de manifestari pentru cei mai multi dintre copii a insemnat in primul rand distractie, dar intre cei prezenti, cu siguranta, vor fi si copii care vor face pasiune pentru istorie. Spun asta pentru ca au primit multe raspunsuri referitoare la munca noastra de zi cu zi. Programul activitatilor din weekend a inclus simularea unor meserii specifice, cea de muzeograf (ei intrand in rolul acesta cand au colectionat obiectele, si le-au prezentat in expozitie), cea de arheolog (cand s-au intrecut la concursul micii arheologi), de restaurator, de istoric, sau de etnograf (deoarece au fost nevoiti sa prezinte costumele cu terminologia specifica muncii noastre”, a aratat Corina Bejinariu.

Cele trei zile de manifestari s-au incheiat cu premierea celor mai active familii in actiunile din weekend. Premiile acordate copiilor care au participat la concursurile din weekend s-au concretizat in replici ale unor monede reprezentand imparati romani, mici statuete – reprezentari de cavaleri cu spada sau soldati.

Recomandari

Alte Articole