Conferința preoțească de toamnă în Episcopia Sălajului

Conferința preoțească de toamnă în Episcopia Sălajului

Azi, 18 octombrie 2016, a fost o zi plină de evenimente la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău. Astfel, ziua a debutat cu ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, eveniment care s-a desfășurat în sala de conferințe situată la demisolul Catedralei.

În continuare, a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă, a preoților din Episcopia Sălajului. Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Cristian-Ovidiu Crișan, de la Parohia ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Șimleu Silvaniei. Subiectul dezbătut a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”. Astfel, titlul prelegerii a fost „Sfântul Antim Ivireanul (1650-1716) – Părinte pentru români și Martir pentru Hristos”.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Gheorghe Longodor, preot coslujitor la biserica cu hramurile ,,Sfântul Proroc Daniel” și ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jibou, Diploma ,,Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distincție se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată.

De asemenea, a avut loc lansarea cărții ,,Comorile Sfintelor Scripturi. Vechiul Testament” a Precucernicului Părinte Ovidiu-Cristian Toma, preot paroh la Parohia Criștelec. Lucrarea, tiprită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu și publicată la Editura Episcopiei Sălajului ,,Credință și viață în Hristos”, cuprinde cuprinde citate scripturistice structurate pe diferite teme, lucrarea fiind de un real folos atât pentru preoți cât și pentru cei interesați de studiul Sfintelor Scripturi, în aflarea versetelor care să-i ajute în aprofundarea anumitor învățături biblice. De altfel, cartea s-a născut din dorința autorului de a găsi cu ușurință învățături din Sfânta Scriptură, care să-l ajute în pastorație.

În cele din urmă, în același cadru, a fost vernisată o expoziție de carte bisericească veche. Astfel, au fost expuse mai multe cărți de patrimoniu aflate în custodia Catedralei Episcopale din Zalău, care gestionează de altfel, în parteneriat cu Muzel Județean de Istorie și Artă al Județului Sălaj, peste 800 de obiecte de patrimoniu.

Recomandari

Alte Articole