Codul galben de caniculă a adus mult disconfort cetăţenilor, care în marea lor majoritate suportă cu greu căldurile sufocante din aceste zile.
Există însă şi români fericiţi, cum ar fi ţăranii de pe Valea Someşului, care nu se plâng deloc de căldură. Mai mult ei se bucură că îşi pot usca acum fânul, hrană pentru animale la iarnă.
În satele de pe Valea Someşului oamenii ies la câmp de la primele ore ale dimineţii şi se pun la odihnă abia seara.Căldurile din ultimele zile au grăbit cositul ierburilor dar mai ales uscarea fânului.
”Ieşim dimineaţa la coasă până avem o ţâră de răcoare, apoi împrăştiem brazdele şi pe la amiază începem la întors…Cald, da ce să faci…amu să uscă şi la iarna nu mucegăieşte” spune badea Gheorghe din Ciureni.
”Mai greu cu animalele prinse-n jug, îs tare răle de muşte! Da ia aşe, încet încet ne prăbălim să tragem fânu cătă casă…” completează şi lelea Marie
Cei mai mulţi lucrează mecanizat, cel puţin la coasă. Restul manoperei este în mare făcută manual, cu furcă şi greblă, fără atenţionări medicale şi fără a ţine tare mult cont de sfatul medicului.
”Aşe lucrăm de cându-i lumea, din zi în noapte! Amu numa sfârâie fânu şi nutreţurile pântru marhă să uscă bine, ca sarea… O dat Dumnezău căldură, să avem ce da la animale la iarnă..” zice lelea Viorică!
Fânul şi lucernele, au prins un sezon propice pentru uscat. Nici porumbul nu o duce rău pe timp de secetă spun ţăranii, pentru că a avut apă în primăvară. Una peste alta, oamenii aşteaptă toamna optimişti cu gândul la recolte mai bune decât anul trecut.