”Câte-n lună şi-n stele” la târgul din Zalha! (VIDEO-Galerie FOTO)

''Câte-n lună şi-n stele'' la târgul din Zalha! (VIDEO-Galerie FOTO)

Porcinele, ovinele, bovinele, puţine, e drept, la număr, au fost vedetele de la tradiţionalul “târg de la Zalha” judeţul Sălaj. Dar oamenii care au venit la târg, s-au îndreptat mai degrabă spre tarabele cu diverse produse, de la fructe – legume, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, ”ciorsuri” de uz casnic până la piaţa de vechituri. Deja devenit o tradiţie, iarmarocul are loc o dată pe lună, în prima zi de luni.

Celebrul târg de la Zalha devenit tradiţional de mai bine de 40 de ani, e transformat acum într-o mare sărbătoare. Târgul are loc în prima zi de luni, din fiecare lună, iar la acest eveniment al băştinaşilor, se adună sute de oameni. La târg vin oameni din toate coţurile judeţului dar şi din cele învecinate. Mulţi dintre ei, vin aici atât pentru a-şi vinde animalele cât şi pentru a le cumpăra, dar şi curioşi, alţii, în schimb, să-şi achiziţioneze diverse produse din piaţă. Chiar şi aşa, cei mai falnici săteni  spun că vin în număr cât mai mare, aşa ca să nu se strice tradiţia.
Dacă în primii cinci ani nu s-a ţinut piaţa, după această perioadă, s-a păstrat şi piaţa dar s-a pornit în forţă şi cu târg de animale. Ioan Puşcaş, bine cunoscutul casier de pe Valea Someşului de la Societatea Electrica, spune că târgul a luat fiinţă de pe vremea când el avea doar 12 ani şi în curând împlineşte 57: “târgul s-a înfiinţat de arpoximativ 45 de ani, au fost şi mai mari târguri ca şi actualmente, peste 200 de animale se adunau în târg”, Puşcaş mai spune că: “vin aici oameni şi din Cristolţ, Bobâlna, Ciubanca, Ciubăncuţa, Cernuc, Bezded, e o tradiţie, e sărbătoare când e târg aici”. Au fost şi câţiva şetrari moldoveni, însă n-au dorit să comenteze.
De altfel, animalele care au fost adunate şi la mare căutare în târg, au fost porcii. Unii oameni au vândut, alţii în schimb, au cumpărat, aşa, cum s-au putut târgui. Una din persoanele venite la târg cu porcii de vândut, este din Fântânele-Rus, şi spune că a vândut deja, dar că mai aşteaptă cumpărători şi că vine în fiecare lună la târg: “am venit să vindem purcei de opt săptămâni, venim în fiecare lună, sigur, avem clienţi că avem marfă bună, avem proprii clienţi”.

Piaţa din Zalha a fost plină ochi de tarabe şi de cumpărători
De asemenea, tarabele încărcate cu tot soiul de produse alimentare, legume, îmbrăcăminte, încălţăminte au fost şi ele asaltate de cumpărători, că deh, târgul la Zalha e doar o dată în lună.
Vremea frumoasă de toamnă, deşi a fost răcoroasă a scos sute de oameni din case pentru tradiţia de peste patru decenii, şi anume târgul. Mulţi dintre cei prezenţi la târguieli şi-au cumpărat doar produse alimentare, alţii îmbrăcăminte şi încălţăminte, cei mai mulţi preferând să-şi ia acasă doar articole second-hand, că, sunt mai ieftine şi de calitate spun ei.
Cum de la aşa eveniment nu puteau lipsi şi ceva preparate culinare, mirosul îmbietor de mici i-a îndemnat pe cei prezenţi la o porţie de grătare sfârâite pe cărbune dar şi la câte o bere.
La eveniment, au fost prezenţi pe lângă sutele de oameni adunaţi cu ”marhăle” (animalele)  şi autorităţile locale, printre care, actualul primar Simion Rogoz, fostul edil Ioan Micle, dar şi consilieri locali.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole