A ramas mai putin de o luna pana la Paste, iar salajenii isi fac deja socotelile privind banii pe care ii vor scoate din buzunar pentru a marca aceasta sarbatoare asa cum se cuvine. Iar gandurile si calculele sunt justificate in conditiile in care salajenii sunt traditionali de felul lor, iar majoritatea familiilor tin ca in meniul de Paste loc de frunte sa il aiba friptura si drobul de miel, respectandu-se astfel un ritual culinar specific celei mai mari sarbatori a primaverii. In 2012, insa, meniul va fi unul piperat, intrucat pretul mielului pascal se anunta a fi mai mare ca anul trecut.
La fel ca in primavara trecuta, principalul loc de unde populatia va putea cumpara carne de miel va fi Abatorul de ovine din Hereclean, care va fi deschis in luna aprilie pentru a deservi atat Salajul, dar si in vederea exportului de carne de miel peste granita.
Zeci de mii de miei, sacrificati la Hereclean
De altfel, cel mai mare abator din Transilvania estimeaza ca de Paste vor fi sacrificati 25.000 de miei, a declarat Ioan Daraban, presedintele Consiliului de Administratie al Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO) care detine acest abator. „Incercam sa ne descurcam. Am pornit abatorul dar, tot asa, o prestare de servicii, un contract pe care il avem pana la Pasti, pe o perioada mai scurta. Practic, speram sa ajungem la 25.000 de capete sacrificate. Este o firma cu care am colaborat foarte bine si anul trecut si care exporta mieii in Italia si Spania. In ceea ce priveste pretul, acesta nu este unul standard, ci este stabilit la intelegere cu beneficiarii serviciilor noastre”, a declarat Ioan Daraban.
Abatorul de ovine din Hereclean a fost deschis, in 2009, in urma unei investitii in valoare de 2,5 milioane de euro si a fost catalogat, la data inaugurarii, ca fiind cel mai mare abator de acest gen din Transilvania, avand o capacitate de taiere de 1.600 de oi/zi. In prezent, insa, abatorul functioneaza la capacitate maxima doar in apropierea Pastelui, cand se presteaza servicii de sacrificare a mieilor pentru o firma care exporta carcasele in tari precum Italia sau Spania. Potrivit lui Ioan Daraban, unitatea va continua sacrificarea de miei pentru exportul in tarile arabe si dupa sarbatorile pascale, desi el este concurat de comercianti din Turcia, care cumpara si exporta miei vii. Anul trecut, abatorul de ovine din Hereclean a sacrificat de Paste circa 27.000 de miei, oferind totodata servicii specifice si persoanelor fizice prin organizarea in zona a unei piete unde s-au vandut miei, cumparatorii avand posibilitatea sa sacrifice animalele in conditii controlate de igiena si siguranta
Mai mult cu 5 lei/kilogram
Daca pretul sacrificarii mielilor la abatorul din Hereclean este stabilit la intelegere cu beneficiarii serviciilor prestate de unitatea respectiva, estimarile crescatorilor de ovine privind pretul mielului pascal nu sunt deloc incurajatoare, in conditiile in care acestia sustin ca vor fi nevoiti sa vanda mai scump in 2012, dupa ce au avut de suportat cheltuieli mai mari in ultimul an cu cresterea animalelor. Iulian Pop, din Zalau, este unul din crescatorii de ovine din Salaj care va vinde si in 2012 miei pentru sarbatorile de Paste, la preturi care se anunta ca vor fi mai ridicate decat anul trecut. „Avem deja miei frumusei, pe care ne pregatim sa ii scoatem la vanzare de Paste. Vom vedea unde se vor putea comercializa, noi vrem sa vindem atat miei vii, pe picioare, cat si gata taiati. Dupa cum am calculat, pretul va fi usor mai mare ca anul trecut, intrucat si cheltuielile pe care le-am avut cu animalele au fost mai mari. Cred ca mieii vii se vor vinde la 12-13 lei/kilogram, fata de 11 lei/kilogram cum i-am dat primavara trecuta. Pentru mielul taiat, pretul estimativ de anul acesta va fi de 25-30 de lei/kilogram, fata de 20-25 de lei/kilogram cat a fost anul trecut”, ne-a declarat crescatorul de ovine.
Acesta explica si chelltuielile crescute cu cresterea animalelor pe care le-au avut de suportat in ultimul an crescatorii de ovine. „Anul trecut, s-au scumpit mult cerealele. Spre exemplu, un kilogram de orzoaica era in 2010 doar 0,4 lei, iar anul trecut l-am luat cu 0,7 lei. Pentru porumb, am platit anul trecut aproape un leu pe kilogram, desi in 2010 il luam la jumatate de pret. Sunt niste diferente de sume pe care le-am resimtit”, ne-a declarat crescatorul de ovine, adaugand ca si cresterile de pret la combustibili au determinat cheltuieli mai mari pentru fermieri.
Clienti ingrijorati
Salajenii sunt putin ingrijorati de scumpirea mielului pascal si unii din ei sustin ca nu-si vor putea permite sa il includa in meniul de Paste. Ionel P., 67 de ani, din Zalau, ne-a declarat ca pretul anuntat este prea piperat pentru pensia pe care o incaseaza lunar de la stat, asa ca se va multumi cu oua rosii si un meniu mai usor. „Anul asta nu cred ca voi avea miel de Paste. Am discutat cu nevasta, cel mult vom lua un kilogram de carne, de-o gustarica. Asta in cazul in care ne vor mai ramane bani dupa restul cheltuielilor, ca avem nepoti, iar Iepurasul trebuie sa le aduca in primul rand lor niste cadouri. Pentru noi, bunicii, ne ajung ouale rosii si ceva verdeturi, ca tot a venit primavara”, a declarat pensionarul. Dorina I., 42 de ani, din Zalau, ne-a spus ca, desi preturile se anunta ridicate, va cumpara preparate si carne de miel pentru a respecta traditia Pastelor. „Este o sarbatoare pe care o tinem o data intr-un an calendaristic, nu este o duminica obisnuita. Noi am avut mereu drob si friptura de miel, asa ca, desi am inteles ca va fi mai scumpa ca anul trecut, vom cumpara carne. Nu cred ca vom lua un miel intreg, ci doar cateva kilograme”, a declarat zalauanca.
Sorin T., 33 de ani, din Zalau, ne-a spus ca va sarbatori masa in familia socrilor, mielul urmand sa fie cumparat „pe din doua”. „Noi am zis ca anul asta mergem la tara, la socri. Vom lua un miel pe care il vom imparti jumatate – jumatate, asa vom iesi mai bine si la pret, si vom avea si friptura pe masa”, a declarat barbatul.
Puncte de abatorizare la Simleu si Jibou
La fel ca anul trecut, Directia Sanitar – Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj va autoriza temporar doua puncte de sacrificare a mieilor pascali, la Simleu Silvaniei si Jibou. Directorul DSVSA Salaj, Mircea Martin, ne-a declarat ca, in urma cererilor primite privind autorizarea temporara a punctelor respective, au fost trimisi in teren inspectorii sanitar-veterinari pentru a verifica respectarea conditiilor de igiena impuse de legislatia in vigoare. In cazul in care se va constata ca aceste conditii sunt indeplinite, cele doua puncte vor primi autorizatiile de functionare in perioada sarbatorilor pascale.