”Ca să plinesc suta de ani, trebe să dohănesc!”- La vârsta de 95 ani supărat pe legea antifumat! (VIDEO)

Dacă medicina combate fumatul şi în urma tuturor studiilor prezintă acest obicei ca nociv şi dăunător sănătăţii, pe Valea Someşului un sălăjean pare a dovedi contrariul. La cei 95 de ani împliniţi omul se poate lăuda cu o sănătate de fier pentru vârsta lui, cu atât mai mult cu cât fumează de mic copil. Miraţi sunt până şi cei din familie, care nu pot spune că se bucură de aceeaşi sănătate chiar dacă sunt mult mai tineri. Noua lege antifumat spun ei, nu-l va opri pe bunicuţ de la plăcerea de-a aprinde câte-o ţigară.

Ştefan Rafa din Rus are 95 de ani împliniţi şi se pregăteşte să-l petreacă pe al 96-lea. Prima ţigară a fumat-o pe când era copil şi păştea vitele la vârsta de 8-9 ani, din câte îşi aduce aminte. Ţigările i-au fost în buzunar în adolescenţă, armată şi apoi pe front. Viaţa de familie nu l-a ţinut departe de tutun iar unica fiică îl ştie de când era mică şi până astăzi tot cu ţigara în gură. Nici de păhărel nu a stat la distanţă însă tăria dar şi tutunul au fost consumate cu măsură, fără excese. În tot acest timp mâncarea sănătoasă tradiţională nu a lipsit. Pâinea de casă, mălaiul, slana, carnea şi legumele, toate le-a mâncat naturale din propria gospodărie. Nu i-au lipsit greutăţile dar stressul nu l-a pus la inimă. L-a lăsat să treacă mai repede cu o cinzeacă sau două, după caz. Un mod de viaţă pe cât de simplu pe atât de sănătos dacă luăm în seamă că acelaşi obicei îl are şi astăzi. În fiecare zi trece pe la birtul din sat unde serveşte un păhărel de horincă şi cumpără un pachet de ţigări. Dacă până în 16 martie socializa în birt cu cei mai tineri amintirile şi întâmplările din sat, astăzi nu se mai poste bucura de taclale cu ţigara aprinsă înăuntru. Nea Ştefan trebuie să iasă afară cu dohan cu tot sau să fumeze acasă. Noile reguli prin care fumatul în spaţiile publice închise este interzis i-au mai tăiat din poveştile cu cei din bar însă nu şi din raţia de ţigări.

Prin acest exemplu nu se doreşte încurajarea fumatului. Inhalarea fumului de ţigară este recunoscut de către medici un obicei care dăunează grav sănătăţii!

Mircea MUREŞAN

Recomandari

Alte Articole