Astenia de primavara se manifesta si la animale

Aproape 270 de persoane au avut nevoie de ingrijirile medicilor din Unitatea de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, la finele saptamanii trecute, numarul pacientilor fiind cu 61 mai mic decat cel inregistrat cu sapte zile in urma. Chiar si asa, odata cu primele semne de primavara, cazurile sunt mai multe decat cele inregistrate in lunile reci, cand media consultatiilor acordate in week-end era de circa 230.

Ca de obicei, in topul urgentelor s-au situat plagile, fracturile, entorsele si politraumatismele, in total 72 de persoane primind asemenea diagnostice, in timp ce 16 salajeni au avut probleme de sanatate din cauza hipertensiunii arteriale.

Un salajean a ajuns la spital dupa ce a fost implicat in conflicte degenerate in bataie, iar altul dupa ce a fost ranit intr-un accident rutier, iar 14 pacienti au fost tratati pentru afectiuni ale sistemului digestiv, diagnosticele puse de medici fiind gastrite, gastroduodenite, enterocolite si gastroenterocolite. De asemenea, medicii au mai tratat trei persoane diagnosticate cu colica abdominala (doua, n.r.) si biliara (una, n.r.) si au ajutat zece femei carora li s-a declansat travaliul sa aduca pe lume bebelusi. Acestea au fost, de altfel, cazurile fericite din week-end, numarul nou-nascutilor fiind cu unul mai mic decat cel inregistrat cu o saptamana in urma.

De remarcat ca in week-end-ul trecut doar un salajean s-a prezentat in stare avansata de ebrietate pentru a fi pus pe picioare de personalul medical, in schimb au fost multi pacienti care s-au prezentat la UPU dupa ce au fost muscati de animalele din gospodarii. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Codruta Puscas, ne-a declarat ca este vorba de opt persoane muscate de caini, printre care si un baiat in varsta de zece ani, precum si de un barbat in varsta de 31 de ani, care a fost muscat de un porc de coapsa. Din fericire, niciunul din aceste noua cazuri nu a necesitat spitalizare.

In total, la finele saptamanii trecute, au ajuns la UPU 268 de persoane, din care 57 au insemnat cazuri de urgente reale. Din totalul de pacienti, medicii au dispus internarea pentru 82 de persoane.

Recomandari

Alte Articole