Intretinerea in anotimpul rece a devenit o provocare pentru multe familii de salajeni impovarate de greutati financiare. In conditii, uneori, greu de imaginat, acestea aleg sa dardaie de frig decat sa achite, la sfarsit de luna, facturi uriase la incalzire. Astfel ca statul vine in sprijinul lor cu subventii pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna. De aceste ajutoare beneficiaza, in prezent, aproape 10.000 de familii din judetul Salaj.
Aproape 10.000 de familii cu venituri reduse beneficiaza, in aceasta iarna, de subventii la incalzire, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj. Cele mai multe ajutoare au fost solicitate pentru incalzirea cu lemne. „In urma centralizarii situatiilor privind solicitarile de ajutoare pentru incalzirea locuintei aferente lunii noiembrie, la nivelul judetului s-au inregistrat 9.973 de beneficiari. Dintre acestia, majoritatea primesc pentru lunile de iarna subventii la incalzirea cu lemne. Mai precis, 6.925 de familii beneficiaza de subventii la incalzirea cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, 2.899 de subventii la incalzirea cu gaz, iar 149 primesc ajutoare la incalzirea in sistem centralizat”, ne-a declarat consilierul juridic din cadrul AJPS Salaj, Marinela Cipleu.
Numarul beneficiarilor de subventii la incalzirea locuintei din aceasta iarna a scazut semnificativ fata de sezonul rece anterior, cand s-au inregistrat aproximativ 11.700 de familii benficiare, si cu circa 40 la suta fata de iarna anului 2009-2010, odata cu aprobarea unor criterii drastice de selectie.
Conform sursei mentionate anterior, opt comune salajene au inregistrat, fiecare, peste 200 de dosare pentru acordarea ajutoarelor la incalzirea locuintei cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri. Intr-o singura comuna din intreg judetul, numarul familiilor care au cerut aceste subventii a depasit 300 de dosare. Este vorba de comuna Pericei, unde au fost depuse si aprobate 343 de dosare in vederea obtinerii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei. Celelalte comune sunt: Bobota (228 de beneficiari), Crasna (292), Hereclean (217), Nusfalau (217), Salatig (249), Sarmasag (288) si Somes-Odorhei (203 beneficiari).
In mediul urban, simleuanii sunt in top in ceea ce priveste acordarea acestor ajutoare, cu 472 de beneficiari. De altfel, primesc in aceasta iarna subventii la incalzirea cu lemne 287 de jibouani si 213 cehani. La nivelul municipiului Zalau, au fost inregistrate doar 93 de ajutoare la incalzirea cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri. In schimb, sunt peste 2.100 de zalauani care au solicitat ajutoare la incalzirea cu gaz, dar si 149 care primesc subventii la incalzirea in sistem centralizat.
Beneficiari de ajutoare pentru incalzirea locuintei sunt familiile ale caror venituri pe membru de familie sunt de pana la 786 de lei si persoanele singure ale caror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei. Se exclud de la plata acestor subventii persoanele care au in proprietate cladiri sau alte spatii locative inafara locuintei de domiciliu, autoturisme care depasesc 1.600 de centimetri cubi, autoutilitare, microbuze, autobuze, utilaje agricole, de prelucrare agricola si de prelucrat lemnul. De asemenea, nu beneficiaza de subventiile la incalzire persoanele care detin depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, terenuri de imprejmuire a locuintei care depasesc 1.000 de metri patrati in zona urbana si 2.000 de metri patrati in zona rurala, terenuri in zona colinara, de ses si in zona montana. In plus, ajutorul nu se acorda celor care au in gospodarie cel putin trei bovine sau cinci porci, peste 20 de oi sau capre sau peste 15 familii de albine.
Incepand din acest an, primarii au obligatia de e efectua lunar, pana la inceputul sezonului rece urmator, la solicitarea agentiilor teritoriale de prestatii sociale, anchete sociale pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. Anchetele vor viza cel putin 60 la suta dintre actualii beneficiari ai ajutorului pentru incalzirea locuintei. In cazurile in care familia refuza sa furnizeze informatiile si documentele necesare pentru intocmirea anchetei sociale sau se constata in urma anchetei declaratii la dosar neconforme cu realitatea, dreptul la acest ajutor se sisteaza incepand cu luna urmatoare. De asemenea, sumele platite necuvenit cu acest titlu se recupereaza in conditiile legii, prin dispozitia primarului, care constituie titlu executoriu.
Mai mult, in cazul declararii, la completarea cererii, a unor date eronate cu privire la numarul membrilor de familie, a veniturilor acestora sau bunurile mobile si imobile detinute, familiile risca amenzi intre 200 si 1.000 de lei, in unele cazuri, ajungandu-se si la urmarirea penala pentru fals in declaratii.
Salajenii care se incadreaza criteriilor pentru acordarea subventiilor la incalzire mai pot depune cereri pentru acest ajutor, insa vor primi subventiile doar in luna urmatoare depunerii formularelor. Familiile si persoanele singure care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru energie termica, gaze naturale si combustibili solizi sau petrolieri depun prin asociatiile de proprietari sau locatari cererile si declaratiile pe proprie raspundere la primaria comunei sau orasului in a carei raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu. Sezonul pentru acordarea subventiilor pentru incalzirea locuintei este intre lunile 1 noiembrie 2011- 31 martie 2012.