Şcoala Gimnazială Şimişna – A sunat clopoţelul! (VIDEO-Galerie FOTO)

S-au deshis larg porţile şi pentru elevii Şcolii Generale din Şimişna. Zeci de elevi, părinţi, bunici, reprezentanţi ai Poliţiei Locale, preoţi dar şi întregul corp profesoral, au participat la deschiderea anului şcolar 2013 – 2014. Noutatea este că, pentru prima dată în Şimişna la începutul anului şcolar sunt prezente şi alte oficialităţi, de la centru. Au răspuns cu prezenţa Primarul comunei Şimişna, Cristian Călin Prodan, Inspectorul Şcolar General al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, şi reprezentantul guvernului în teritoriu, Ionel Ciunt.

Înainte ca fiecare ştab să ia cuvântul, cei doi preoţi prezenţi la festivitate au oficiat o slujbă de binecuvântare, pentru ca elevii să aibă un an şcolar încărcat de sucese şi realizări.
Directorul instituţiei de învăţământ din Şimişna, Ioan Pop, şi-a exprimat bucuria şi mândru că la festivitatea de deschidere al noului an şcolar, au fost prezente personalităţi de notorietate. De altfel, Ioan Pop a spus că:

„este o zi de sărbătoare a şcolii româneşti, deschiderea unui nou an şcolar”.
Primarul comunei Şimişna, Cristian Călin Prodan, a pus accent pe lucrările de reabilitare ale şcolii dar şi pe contribuţia pe care a avut-o Consiliul Local la finalizarea lucrărilor, subliniind şi faptul că pe elevi ii aşteaptă echipamente IT performante de ultimă generaţie. Astfel, Consiliul Local reuşind să finalizeze proiectul de reabilitare şi dotare a şcolii din Şimişna, pentru ca elevii să aibă toate condiţiile pentru a învăţa şi a se pregăti în condiţii normale:

„Pentru elevii clasei a-VIII-a îi aşteaptă un examen, le urez succes încă de pe acum. În şcoală, dragi elevi, aflaţi lucruri noi, vă lărgiţi orizontul, dobândiţi deprinderi, învăţaţi să învăţaţi, să descoperiţi lumea din jurul nostru şi să priviţi voi înşivă, să ştiţi ce vreţi de la viaţă şi cum anume să dobândiţi lucrurile dorite! Şcoala în care învăţaţi este un lăcaş de prestigiu, pentru că de-a lungul timpului şcoala nostră şi-a câştigat un loc de frunte în învăţământul sălăjean . A fi elev la şcoala din Şimişna, este o cinste dar şi o responsabilitate, cinstea de a fi printre cei buni, responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor şi de a duce mai departe, bunul renume al şcolii noastre. Şcoala este înzestrată cu tot ce este modern unui învăţământ de calitate. De la mobilier nou, la biblioteca bogată care vă aşteaptă să-i descoperiţi tainele, până la calculatoarele de ultimă generaţie dar şi la laboratoare utilate şi un corp profesoral de calitate”.
Edilul comunei Şimişna Cristian Călin Prodan, şi-a îndreptat privirea către părinţi, asigurându-i pe aceştia, că alături de ceilalţi membri ai Consiliului Local, v-a face tot ce le stă în putinţă pentru a răspunde exigenţelor şi i-a îndemnat să răspundă cu promptitudine chemărilor acestora:

„vă rugăm să răspundeţi chemărilor şcolii pentru că, fără o relaţie strânsă cu şcoala, familia, biserica, primăria, este greu să reuşim. Înţelegem că viaţa în care trăim nu este uşoară, aveţi şi alte obligaţii dar prioritate mare, sunt copiii” a adăugat primarul.
De asemenea, Primarul comunei, s-a adresat şi profesorilor şi i-a asigurat de tot sprijinul primăriei şi Consiliul Local:

” vă asigur de sprijinul şi respectul Primăriei, Consiliul Local, vă doresc sănătate, putere de muncă în activitatea dumneavoastră plină de responsabilitate, pe care o desfăşuraţi în educarea tinerei generaţii”.
Inspectorul General Şcolar al judeţului Sălaj, Gheorghe Bancea prezent la eveniment, a declarat că:

„pentru comunitatea din Şimişna deschidem porţile unei şcoli noi, moderne, care s-a înscris într-un program de reabilitare şi modernizare iniţiat de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi de către autorităţile judeţene şi cele locale. Acest program de reabilitare vine în sprijinul elevilor din mediul rural, pentru a le acorda şcolarilor şanse egale în ceea ce priveşte instruirea şi educarea lor”.
De asemenea, Gheorghe Bancea, Inspectorul Şcolar Judeţean le-a transmis un îndemn şi cadrelor didactice, citându-l astfel, pe marele pedagog Comenius:

„mă adresez cadrelor didactice cu îndemnul, să facă tot ceea ce le stă în putere pentru a lumina calea acestor tineri, pentru a le şlefui minţile şi sufletele. Comenius marele pedagog spune că – un om devine om, doar atunci când el este educat – învăţătura este cel mai de preţ bun pe care îl are un om, prin învăţătură veţi reuşi în viaţă, vă veţi îndeplini toate visele”, iar în încheiere, le-a urat elevilor, un an şcolar cât mai bun.
În semn de apreciere şi respectul cuvenit, reprezentantul guvernului în teritoriu, Ionel Ciunt, s-a adresat tuturor celor prezenţi la acest eveniment încărcat cu emoţie, elevilor, părinţilor dar şi întregului corp profesoral, spunând că, prezenţa sa, nu este întâmplătoare şi insistând să puncteze că:

„copiii din mediul rural sunt la fel de importanţi ca şi cei din mediul urban. Şcoala din Şimişna, a ocupat locul doi pe judeţ într-o competiţie care a însemnat o diferenţă minimă între evaluarea pe care au avut-o elevii clasei a-VIII-a, între media evaluării şi media clasei, după Simion Bărnuţiu din Zalău, asta înseamnă că se lucrează cu seriozitate şi, aş vrea să felicit dascălii pentru acest lucru”.
Prefectul de Sălaj, Ciunt, s-a adresat, de asemenea, tuturor cadrelor didactice din această instituţie de învăţământ:

„să nu uitaţi de misiunea şi menirea pe care o aveţi, materialul cu care lucraţi este cel mai preţios. Nicio profesie nu lucrează cu un material atât de pretios. Să nu uitaţi că sunteţi modelatori de suflete, formatori de caractere şi pentru aceasta trebuie să oferiti cu generozitate şi cu căldură sufletească cunoştinţele de care au nevoie elevii”.
Părinţii au fost şi în acest an  generoşi financiar cu odraslele lor, achiziţionându-le copiilor cele necesare pentru şcoală. De la ghiozdane, caiete, toate rechizitele şcolare, până la articole de îmbrăcăminte. Fiecare dintre cei prezenţi la festivitatea de deschidere, au declarat că, au scos din portofel, în jur de două milioane de lei vechi.
Reamintim, că valoarea totală a investiţiilor din şcoala de la Şimişna, a fost de aproape 20 de miliarde de lei vechi.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole