Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania, aflat in Simleu Silvaniei, a intrat intr-un amplu proces de reabilitare, si, timp de cinci luni cat vor dura lucrarile, colectiile institutiei de cultura vor fi gazduite de fosta Scoala Evreiasca de sub Magura. Astfel, cartile vechi, seturile de fotografii si documentele care s-au pastrat din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial vor putea fi vazute in continuare de public.
Cladirea uneia dintre cele mai active institutii de cultura din Salaj – Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania, aflat in Simleu Silvaniei – va fi reabilitata printr-o investitie de 100.000 de euro, fonduri asigurate de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, JOINT Romania, Comunitatea Evreilor din Oradea si Asociatia Memoriala Hebraica Nusfalau.
Directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Romania, Daniel Stejeran, a declarat ca lucrarile de reabilitare sunt absolut necesare, institutia de cultura avand de suferit in ultimii ani din cauza infiltratiilor de apa din pereti si a ploilor care au patruns prin acoperis. De altfel, ultimele investitii de acest gen la cladire au fost efectuate in 2005, an in care Muzeul a fost deschis. „Lucrarile au demarat deja si ne bucuram ca putem realiza acest proiect, atat de necesar pentru Muzeul Holocaustului. Vrem sa inlocuim in primul rand acoperisul cladirii, intrucat este foarte deteriorat si pune in pericol exponatele atunci cand ploua. Lucrarile vor dura cinci luni, potrivit contractului semnat cu firma constructoare, astfel ca abia in primele luni ale anului viitor vom putea redeschide Muzeul”, a declarat Daniel Stejeran.
Pentru a nu inchide accesul publicului la colectiile Muzeului Holocaustului, conducerea acestuia a decis ca ele sa fie mutate temporar, pe perioada desfasurarii investitiei, in cladirea fostei Scoli Evreiesti din Simleu Silvaniei. „Avem colectii de carte veche in limba ebraica, colectii de fotografii si documente care au ramas de la comunitatea evreiasca din Salaj, marturii ale supravietuitorilor Holocaustului, materiale audio – video si materiale documentare, obiecte de cult – printre care o Torah (Vechiul Testament, n.r.) donata de Consiliul Emek-Hefer din Israel. Vrem ca in timpul derularii lucrarilor aceste colectii sa ramana la dispozitia publicului. Ele au fost deja mutate in noua locatie, ramane doar sa le aranjam ca sa poata primi vizitatori”, a declarat Daniel Stejeran.
Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania a fost deschis la Simleu Silvaniei in 2005, in cladirea fostei Sinagogi Evreiesti din oras. Institutia este unicul muzeu de acest gen din Romania, la Bucuresti si la Iasi fiind deschise doar sectii muzeale dedicate Holocaustului.
In 2011, Simleu Silvaniei a primit vizita ambasadorului Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, care a participat la festivitatile organizate de Primaria Simleu Silvaniei si de Muzeul Memorial al Holocaustului pentru marcarea Zilei Internationale a Holocaustului. In 2009, fostul ambasador al Israelului in Romania, David Oren, a venit la Simleu Silvaniei pentru a vizita Muzeul Memorial al Holocaustului.
Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, Simleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Salaj (dupa cea de la Carei, care era inclusa in plasa Salaj, n.r.), numarand circa 3.000 de persoane. Aproape toti evreii au fost deportati, insa, de trupele hortyste in Ghetoul Cehei si de acolo in lagarele de exterminare si munca fortata de la Auschwitz.