Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) a comunicat in mod public sustinerea pentru reluarea campaniei de vaccinare anti-HPV la cererea parintilor, una din putinele intiative ale societatii civile la care Ministerul Sanatatii a raspuns in mod favorabil. In timp ce 23 de tari din Europa au introdus campanii de vaccinare anti-HPV, Romania care conduce in mod detasat la mortalitatea cauzata de cancerul de col (unul din putinele tipuri de cancer prevenibil in totalitate prin vaccinare anti-HPV si screening Babes-Papanicolau) a renuntat in anul 2009 la vaccinarea anti-HPV[1].
In contextul resurselor limitate alocate sistemului de sanatate publica din Romania, cu atat mai mult cu cat preventia nu a reprezentat foarte multa vreme o prioritate a nimanui, ANPP solicita Ministrului Eugen Nicolaescu sa implementeze impreuna cu organizatii reprezentante ale societatii civile un program de vaccinare anti-HPV la cerere. Un atfel de program, dincolo de resursele financiare reduse pe care le solicita, va avea un rol important in recredibilizarea ideii de vaccinare in general si vaccinare anti-HPV in special.
ANPP isi declara public disponibilitatea de a sprijini comunicarea Ministerului Sanatatii in vederea sustinerii vaccinarii anti-HPV si solicita, in acelasi timp, Ministerului Finantelor Publice sa sustina in mod corect prioritatile de sanatate publica, in special vaccinarea si vaccinarea anti-HPV la cerere.
Romania, in momentul de fata, a ramas una din putinele tari europene unde vaccinarea anti-HPV nu este disponibila in mod gratuit si unde politica si balbele unor ministri ai sanatatii, incepand cu anul 2009, care au preluat aceasta campanie a condus la esecul acesteia. Nicaieri in lume o campanie nationala de vaccinare nu a fost oprita atat de brutal si intr-o asemenea maniera.
ANPP impreuna cu alte organizatii ale societatii civile solicita relansarea in 2013 a vaccinarii anti-HPV la cererea parintilor si sustine stabilirea si finantarea corecta a activitatilor de preventive.