Nu are nume, nu se ştie cine l-a construit sau ce reprezintă. I se spune generic „Monumentul Foamei” şi poate fi cu greu zărit pe marginea unui drum, din apropierea comunei sălăjene Ileanda.
Monumentul în cauză a fost construit în perioada interbelică pe marginea vechiului drum care lega (peste dealuri) Baia Mare de Dej, între localităţile sălăjene Ileanda si Dăbâceni. Obiectivul se află într-o stare avansată de degradare şi poate fi zărit cu greu din cauza mărăcinilor şi buruienilor, la ieşirea din Ileanda pe partea stangă, la doar câţiva metri de actuala şosea europeană. Construit din cinci blocuri de piatră, este ridicat pe un piedestal şi are o înalţime de aproximativ 4 metri, fiind gravat pe două dintre feţe cu mai multe fraze în limba maghiară.
Monumentul nu are nume, dar în memoria colectivă a oamenilor locului este cunoscut drept „Monumentul Foamei”, deoarece se pare ca a fost ridicat in anii de foamete din perioada interbelică.
Autorităţile din Ileanda vor ca în prima fază să apeleze la un traducator autorizat, pentru a afla exact semnificaţia textelor de pe monument, dupa care restauratori calificaţi ar urma sa refacă obiectivul.
Petru Satmari (primar Ileanda): „Vrem să restaurăm şi să punem în valoare acest monument. Nu cred ca va fi foarte greu să facem rost de bani pentru lucrări.”
Mircea Mureşan