Deputatul Lucian Bode, presedintele PDL Salaj: „Alegerile locale sunt despre oameni si pentru oameni”

In plina campanie electorala pentru alegerile locale din iunie, un nou invitat la emisiunea „Agenda electorala” de la Radio Transilvania Zalau, deputatul Lucian Bode, presedintele PDL Salaj. In aceasta pagina redam cateva fragmente, editate, din dialogul purtat cu liderul PDL Salaj, interviul integral putand fi vizionat pe .

„Cred cu toata convingerea ca, la Consiliul Judetean, dl. Dinu Iancu Salajanu are mari sanse sa castige aceasta inalta demnitate”

Rep.: Ati intrat si dvs., fireste, in campanie electorala. Aveti ca principale tinte, cel putin din ceea ce am observat din presa locala, Consiliul Judetean si Primaria Zalau. De ce?

Lucian Bode: Obiectivele noastre raman nemodificate de la Conventia Judeteana din noiembrie 2011. Impreuna cu echipa desemnata pentru urmatorii patru ani sa conduca organizatia judeteana a PDL Salaj, al carei presedinte am fost ales, am stabilit ca tinte pentru alegerile locale din acest an obtinerea functiei de presedinte al Consiliului Judetean Salaj si 20 de primarii importante din judetul Salaj. Asa cum spuneati, categoric pentru orice formatiune politica principalele tinte in alegerile locale sunt cele doua, enumerate si de dvs., Consiliul Judetean, respectiv Primaria municipiului Zalau. Sunt foarte multe argumente care m-au determinat si care ne-au determinat pe noi sa ne propunem acest obiectiv indraznet. In primul si in primul rand, avem oameni bine pregatiti, mai bine pregatiti decat cei care vremelnic ocupa aceste functii in acest moment. Pentru ca aceste alegeri din 10 iunie eu cred ca nu sunt despre doctrine politice, despre partide politice, despre intelegeri politice, aceste alegeri sunt despre oameni si pentru oameni, pentru cei pe care colegii nostri isi propun sa le conduca destinele pentru urmatorii patru ani. Cred cu toata convingerea ca la Consiliul Judetean dl. Dinu Iancu Salajanu are mari sanse sa castige aceasta inalta demnitate.

„Ioan Abrudan este omul potrivit sa conduca municipiul Zalau pentru urmatorii patru ani”

L.B.: De asemenea, cred ca cu toata convingerea ca Ioan Abrudan este omul potrivit sa conduca municipiul Zalau pentru urmatorii patru ani. Sunt foarte multe argumente in acest sens, dincolo de argumentul principal, si anume calitatea celor doi colegi ai mei. Vorbesc de ei ca oameni, si in egala masura ca profesionisti, fiecare in domeniul lui de activitate. Am analizat foarte mult impreuna cu ei daca suntem sau nu multumiti de ceea ce s-a intamplat in judetul nostru in ultimii ani, daca se puteau face lucruri mult mai importante pentru comunitatile noastre, daca ei ar fi fost in aceasta postura, ar fi reusit sa faca lucruri mai interesante si mai importante pentru aceste comunitati, ei, analizand aceste elemente, am ajuns la concluzia ca dupa opt ani, de cand actualul presedinte al consiliului judetean se afla la conducerea judetului, puteau fi facute mult mai multe lucruri bune. Eu niciodata nu o sa critic doar de dragul de a critica. Apreciez lucrurile bune facute in interesul comunitatii si, bineinteles, imi exprim nemultumirea fata de ceea ce nu s-a facut sau s-a facut gresit. De asemenea, dupa patru ani viceprimar si opt ani primar al Zalaului cred ca Radu Capilnasiu avea posibilitatea sa modernizeze acest oras, acest municipiu resedinta de judet si, din pacate, n-a facut-o. Pornesc de la sloganul sau recomandarea de pe materialele electorale ale d-lui primar in functie, care spune si ne recomanda sa ne uitam in jur. Am facut acest lucru si eu si colegii mei, si cred ca fac multi zalauani acest lucru in aceste zile, se uita in jur si daca se uita cumva dincolo de granitele judetului vor vedea municipii resedinta de judet altfel administrate, precum Oradea, Baia Mare, Bistrita, ca sa dau exemple doar resedinte de judet conduse de opozitie, care au fost pana mai ieri in opozitie, si care nu ar fi avut sprijin guvernamental. Daca nu ne uitam dincolo de granitele judetului, ne uitam in municipiu, si o sa constatam faptul ca reteaua de ape pluviale a fost proiectata, executata prost. La fiecare ploaie torentiala…

„Ne uitam in jur si vedem drumuri la periferia orasului unde se circula in acest moment foarte greu si cu caruta”

Rep.: Aveti dovezi?

L.B.: Asteptam sa ploua si o sa vedem. Dovezile sunt elocvente. Vedem cum rasare cate o „arteziana” in centrul orasului ori de cate ori vine o ploaie mai sanatoasa. Vedem ca anveloparea termica in municipiu este inexistenta si nu putem da vina pe guvernare, cand dau exemplul orasului Jibou, cu primar de la PSD. Avand proiecte, avand asociatii de locatari constituite, avand hotararea consiliului local de sustinere a 30 la suta din investitie, iata ca in Jibou, ca sa nu dau exemplul Simleului, care a fost la putere si a fost sprijinit in opinia celor de la USL, in Jibou acest lucru s-a intamplat. Din pacate, la nivelul municipiului nu s-a intamplat. Ne uitam in jur si vedem drumuri la periferia orasului unde se circula in acest moment foarte greu si cu caruta, insa vedem drumuri modernizate in cartiere precum cartierul Meses, dar acolo lipsesc beneficiarii, lipsesc locatarii, fiind foarte putine locuinte construite in acea zona. Sigur, putem vedea si o sosea de centura care nu duce nicaieri sau, mai bine zis, duce in centrul orasului, putem vedea foarte multe lucruri, daca ne uitam in jur, care nu ar trebui sa le vedem. Si de aceea cred ca Ioan Abrudan, prin profesionalismul dovedit in intreaga cariera, poate face lucrurile mult mai bine decat actualul primar si poate transforma municipiul Zalau intr-un oras placut, un oras in care sa locuiesti cu placere si in care sa nu lipseasca spatiile verzi, zonele de recreere, sa nu lipseasca utilitatile, atat de necesare si firesti intr-un municipiu resedinta de judet intr-o Romanie membra a Uniunii Europene.

„Cred ca ceea poate sa creasca intr-adevar in acest zile si in mandatul urmator este respectul pe care administratia judeteana trebuie sa-l aiba fata de contribuabil”

L.B.: Daca ne raportam la de ce anume ne dorim si credem ca putem conduce Consiliul Judetean mult mai bine decat a fost condus in ultimii opt ani, m-as raporta, daca doriti, tot la sloganul de campanie si m-am pus in situatia sa ma gandesc cum ar putea creste Salajul cu mine. Si nu cred ca Salajul poate sa creasca in conditiile in care mai mult de jumatate din drumurile judetene sunt nereabilitate si, mai mult, avem inca in Romania anului 2012 drumuri de pamant si drumuri care arata ca dupa bombardament. Sa creasca Salajul prin investitori. Asa vad eu ca ar putea sa creasca Salajul. Ma intreb, in ultimii opt ani cati investitori au fost adusi de Consiliul Judetean Salaj prin facilitatile pe care CJ le-ar fi putut oferi acestor investitori. Corporatiile, marile companii nu vin intr-o urbe doar pentru ca au drag de locuitorii acelei urbe, vin daca li se ofera anumite facilitati si compara facilitatile care le ofera localitatile din jurul judetului nostru si vor alege localitatea si judetul unde profitul lor poate fi maximizat. Sa creasca Salajul cu mine fara agroturism? Eu cred ca nu se poate. Daca nu dezvoltam agroturismul si nu avem cum sa-l dezvoltam daca nu avem drumuri judetene modernizate, eu cred ca nu se poate. Cred ca ceea poate sa creasca intr-adevar in acest zile si in mandatul urmator este respectul pe care administratia judeteana trebuie sa-l aiba fata de contribuabil.

„Eu nu reprosez nimanui lucruri pe care nu le-ar fi putut face”

Rep.: Vi se va reprosa imediat. Ati fost la putere, de ce nu ati facut voi aceste lucruri? Acum dati vina pe altii…

L.B.: Eu nu reprosez nimanui lucruri pe care nu le-ar fi putut face. Am dat exemplul sistemului de reabilitare termica a blocurilor, prin acel program national, in care 50 la suta erau bani guvernamentali, 30 la suta contributia consiliului local si 20 la suta contributia asociatiei. Ce vina are guvernarea PDL ca in Zalau asociatiile de locatari nu au fost constituite? Ce vina are guvernarea PDL daca bugetul local destinat infrastructurii rutiere si nu numai a fost directionat, de exemplu in municipiu, spre cartierul Meses si nu spre cartiere precum Dumbrava Nord? Daca nu accesezi fonduri europene, te pot judeca alegatorii. Daca fondurile proprii le gestionezi necorespunzator, favorizand o parte a cetatenilor in defavoarea majoritatii, eu cred ca te poate judeca nu numai alegatorul, in 10 iunie, ci te poate judeca si legea. De aceea le-am cerut celor doi colegi ai mei, Dinu Iancu Salajanu si Ioan Abrudan, in conditiile in care vor ajunge sa conduca Primaria Zalau si Consiliul Judetean Salaj, printre primele obiective care trebuie sa si le propuna, obligatoriu trebuie sa fie si cel legat de un audit extern cu privire la modul in care au fost gestionati banii publici la cele doua institutii. Pentru ca vedem in fiecare zi afirmatii si acuzatii, la televiziunile centrale, ca puterea corupe, ca puterea PDL a facut atatea rele in cei trei ani si jumatate de guvernare, dar niciodata nu ne intrebam: oare nu cumva puterea locala corupe si ea? Opt ani a fost exercitata corect aceasta putere, atat la Primaria Zalau, cat si la Consiliul Judetean? Sunt niste lucruri care trebuie analizate si care trebuie spuse cetatenilor, asa cum sunt ele in realitate. Daca s-a dorit o colaborare intre aceste institutii si guvernul Boc sau Mihai Razvan Ungureanu, din care, dupa cum stiti, am facut si eu parte, niciodata nu am pus piedica acestei colaborari. Si as putea sa va dau exemple, atat la nivel de municipiu, cat si la nivel judetean. Va dau cate un exemplu pentru fiecare, ca sa putem folosi timpul si pentru alte subiecte. La nivelul municipiului Zalau stiti foarte bine ca se reabiliteaza Sala Sporturilor, un edificiu foarte important pentru miscarea sportiva din judet. In momentul in care am purtat discutii cu dl. primar Radu Capilnasiu si cu doamna ministru de atunci a Dezvoltarii, d-na Elena Udrea, toti am cazut de acord ca este foarte important sa reabilitam (…) aceasta sala, sa investim aproape un milion de euro, bani guvernamentali, si sa renuntam la nivelul judetului Salaj in a mai construi sali de sport in diverse localitati si comune. Nu ca nu ar fi importante si nu ar fi necesare si in mediul rural aceste edificii, dar am considerat ca pentru tot ceea ce inseamna miscare sportiva la nivelul municipiului ca acest obiectiv trebuie finantat de catre Guvernul Boc. Si acest lucru s-a intamplat. De asemenea, va dau un exemplu de buna colaborare dintre Consiliul Judetean si Guvernul Boc pe un obiectiv pe care vad ca si-l asuma in totalitate beneficiarul, ceea ce, in opinia mea, este incorect. Si as vrea pentru acuratetea informatiei sa va spun cum a ajuns sa fie finantat DJ Romanasi – Creaca – Jibou – Benesat. In timpul vizitei de lucru a d-lui prim – ministru Emil Boc din martie 2010, in urma discutiei avute cu presedintele CJ si cu specialisti din cadrul guvernului, respectiv din CJ Salaj, am ajuns la urmatoarea concluzie: acest obiectiv a fost declarat eligibil la finantare, pe POR, insa din pacate calificat fara finantare, linia tragandu-se deasupra in lista obiectivelor finantare prin POR. Am obtinut promisiunea d-lui Boc ca in urma finalizarii procesului de achizitii pe toate obiectivele declarate eligibile si cu sursa de finantare, economia facuta sa fie alocata in intregime acestui obiectiv. (…) Domnul prim-ministru de atunci s-a tinut de cuvant.

Recomandari

Alte Articole