"Voi infiinta in Primaria Simleu un departament special pentru accesarea fondurilor europene"

R: Domnule Ioan Mocan, in calitate de candidat independent, ati intocmit un program politic in zece puncte, un fel de Decalog al campaniei electorale duse de dumneavoastra in Simleu Silvaniei. Ce obiectiv politic credeti ca reprezinta o prioritate pentru Simleu?

I.M: Simleu Silvaniei este un oras binecuvantat de Dumnezeu, plin de oportunitati de dezvoltare. Odinioara, era inconjurat de vii si de livezi. Sa nu uitam ca acest oras s-a bazat foarte mult pe agricultura si trebuie sa ne gandim cum putem sa revigoram aceasta ramura a economiei. In trecut Simleu Silvaniei avea unitati de procesare si desfacere a materiei prime locale: abator, fabrica de lapte, panificatie, fabrica de sampanie, toate acestea insemnand locuri de munca pentru simleuani. In contextul economic actual aceste unitati de procesare au disparut si am ajuns sa consumam produsele altora si aici ma refer la importuri, ajutand economia lor sa functioneze, in timp ce a noastra este la pamant. Mai mult, calitatea produselor pe care le consumam nu se ridica la nivelul calitativ al produselor noastre. Ca primar al Simleului, voi sprijini producatorii existenti din domeniul zootehnic din sectorul pomicol, viticol si agricol sa se dezvolte pentru a-si putea valorifica productia la un pret superior. De exemplu sucul de mere, unul dintre cele mai consumate sucuri in Europa, avem materia prima pe care nu o prelucram sa-i dam plus valoare, pierdem bani in loc sa-i castigam.

R: Cum veti reusi sa reinnodati traditia orasului Simleu privind cultivarea fructelor si a vitei de vie?

I.M: Ca primar, in programul meu politic propun infiintarea unui departament specializat pentru accesarea fondurilor europene. Cetatenii vor fi indrumati sa intocmeasca proiecte in vederea infiintarii de plantatii de pomi fructiferi si vita de vie, unitati de procesare precum si spatii pentru depozitarea adecvata a acestor produse. Ei vor fi informati permanent privind avantajele obtinerii de finantare din partea Uniunii Europene si vor fi ajutati sa-si inceapa propria afacere. Acesta va fi rolul specialistilor din cadrul primariei. Totul va fi gratis, nimeni nu va plati nici un leu pentru proiectele de accesare a banilor comunitari. Desigur trebuie sa fim constienti ca pentru asta va trebui sa muncim cu totii.

R: Ce solutii aveti pentru a crea noi locuri de munca si a le mentine pe cele existente?

I.M: In primul rand voi dezvolta zone in care investitorii straini si cei din tara care doresc sa investeasca in orasul nostru, sa aiba asigurate toate utilitatile necesare pentru desfasurarea activitatilor. Prin asigurarea conditiilor optime de desfasurare a activitatilor, cred ca o sa reusesc sa-i conving inaintea altor primari de orase, sa investeasca in Simleu. Va promit ca cei care vor solicita ajutorul primariei vor avea sprijinul meu neconditionat, transparenta si promptitudine in obtinerea actelor necesare initierii afacerii. Departamentul din cadrul primariei care se va ocupa cu accesarea fondurilor europene va intocmi proiecte pe toate masurile existente care reprezinta oportunitati pentru dezvoltarea orasului. Aceste proiecte odata implementate vor crea noi locuri de munca pentru simleuani. Toate acestea inseamna si ceea ce am sustinut in programul meu electoral cu privire la scaderea impozitelor prin largirea bazei de impozitare. Eu tot insist pe acest capitol pentru ca relansarea economiei romanesti poate fi ajutata de banii europeni. Un alt aspect pe care as vrea sa-l amintesc si despre care nu a vorbit nimeni pana acum, este situatia Unitatilor Militare din Simleu. Numai profesionalismul si credibilitatea comandantilor si a ofiterilor din cadrul acestor unitati, au facut ca demersurile pe langa conducerea MAPN a actualului primar Septimiu Turcas de a stirbi din patrimoniul Armatei, sa ramana fara rezultat si astazi avem sute de angajati in Unitatile Militare din oras. Tinerii din Simleu care au ales o cariera militara pot ramane acasa alaturi de familie. In viitor voi avea grija sa raspund pozitiv la orice solicitare in cadrul legal venita din partea conducerii unitatilor militare, pentru a asigura stabilitatea functionarii si in continuare a acestor unitati.

R: Ati amintit de faptul ca Simleul are traditie ca zona viticola. Vinul spumant ,,Silvania” (denumita sampanie pe vremuri) a reprezentat un brand pentru Simleu. Cum vedeti situatia actuala a Fabricii de bauturi spumante Silvania, care odinioara reprezenta un furnizor important pe piata romaneasca si nu numai?

I.M: Simleul are traditie ca zona viticola, inclusiv in stema orasului sta ca simbol ciorchinele de aur cu frunza verde. Daca vom exploata si vom pune in valoare aceasta bogatie, ciorchinele de strugure se poate transforma intr-adevar in aur pentru orasul nostru. Situatia Fabricii Silvania este una extrem de dificila in momentul de fata. Societatea care a preluat fabrica nu a reusit din pacate sa exploateze acest brand si sa se adapteze pe o piata extrem de dura. Astazi societatea Silvania este in lichidare judiciara. Dupa finalizarea procedurii de lichidare va trebui sa analizez impreuna cu Consiliul Local situatia exacta si sa incercam incheierea unui parteneriat public privat care sa fie in avantajul ambelor parti. In acest parteneriat voi propune un proiect care sa vizeze relansarea productiei, prin retehnologizare. Materia prima va fi asigurata din productia autohtona de vita de vie din jurul orasului Simleu. Plantatiile de vita de vie vor primi finantare tot de la Uniunea Europeana. Asa putem crea un circuit al productiei care duce la dezvoltarea orasului nostru.

R: Pentru a indeplini toate aceste obiective care par a fi indraznete, aveti nevoie de bani la buget. Ce veti face? Veti creste impozitele?

I.M: Nicidecum. Am avut in vedere si acest aspect foarte important. Ca primar, niciodata nu o sa cresc taxele si impozitele. Dimpotriva, le voi diminua. Este o consecinta fireasca a proiectelor de dezvoltare a orasului pe care mi le-am propus. Ajungem la un nou obiectiv in programul meu electoral: reducerea taxelor si impozitelor prin largirea bazei de impozitare.

R: Sunteti om de afaceri. Este un avantaj sau un dezavantaj pentru un primar?

I.M: Experienta mea in accesarea fondurilor europene ma va ajuta foarte mult in munca de primar. Ceea ce am facut pentru mine, pot face pentru orasul Simleu. Am ocupat diferite functii de decizie, m-am implicat in multe proiecte comunitare, care au avut ca scop imbunatatirea modului de viata a omului de rand, ceea ce ma recomanda pentru postul de primar. Cred ca faptul ca sunt om de afaceri reprezinta un avantaj, care imi poate folosi in activitatea de administrator al orasului Simleu.

R: In presa locala au aparut critici ale dumneavoastra la adresa calitatii lucrarilor din orasul Simleu Silvaniei.

I.M: Nu este prima data cand am atras atentia asupra calitatii foarte slabe a lucrarilor executate. Am criticat de asemenea, prioritizarea lucrarilor de investitii in Simleu Silvaniei. Am criticat faptul ca majoritatea investitiilor s-au facut numai in unele zone ale orasului, creandu-se diferente intre simleuani. Graba cu care se executa lucrarile, din cauza faptului ca termenele de predare sunt foarte scurte pentru ca totul sa fie proaspat in ziua alegerilor, pun in dificultate firmele executante. Ca primar voi avea grija ca la incheierea contractelor sa se aiba in vedere stabilirea termenelor reale de executie si voi pune accent pe receptia calitativa a lucrarilor. Este pacat sa ne batem joc de banul public, pentru ca toti traim in acest oras si nu este placut ca oamenii sa te injure pe la colturi.

R: Aveti in vedere restructurari in Primarie? Daca veti castiga Primaria Simleu cum credeti ca veti forma majoritatea de care aveti nevoie pentru a functiona?

I.M: Da. Faptul ca majoritatea cetatenilor orasului nostru este nemultumita de activitatea unor functionari ai primariei, voi fi obligat sa gasesc solutii pentru rezolvarea acestei situatii. Dar asta nu inseamna neaparat reduceri de personal. Cu siguranta la Primaria Simleu Silvaniei sunt si oameni profesionisti dar cred ca nu sunt pusi fiecare la locul potrivit. Pentru toate acestea impreuna cu Consiliul Local va trebui sa facem o analiza punctuala si obiectiva imediat dupa alegeri, pentru ca am convingerea ca multi dintre angajatii primariei pot face performanta.

In privinta majoritatii din Consiliul Local, de care orice primar are nevoie pentru a functiona eficient, cred ca este important faptul ca-i cunosc pe majoritatea celor care sunt inscrisi pe listele de consilieri locali si sunt convins ca vom putea face echipa impreuna, cu cei care vor fi alesi.

R: De ce credeti ca sunteti mai potrivit pentru functia de primar, decat actualul primar?

I.M: Eu sunt alternativa. Simleuanii ma cunosc. In spatele activitatii mele de-a lungul timpului stau fapte. Oriunde am fost ales sau numit intr-o functie am lasat in urma mea realizari care pot fi dovedite. De pe pozitia pe care am avut-o, am ajutat Simleul dar si judetul. Fiind mereu implicat in problemele sociale ale oamenilor, ei m-au ales sa le reprezint interesele. Fata de ceilalti contracandidati eu stiu ce inseamna greutatile. Ca om de afaceri m-am izbit si de situatii dificile. A trebuit sa gasesc solutii pentru a-mi plati salariatii, pentru a respecta contractul semnat si drepturile oamenilor. In plan personal, am demonstrat ca atunci cand iti doresti cu adevarat ceva, prin munca poti realiza. Consider ca intr-un mandat de 4 ani, nu de 8, un primar gospodar ar fi putut schimba orasul, mai ales ca a beneficiat de sprijinul guvernului. Experienta mea da siguranta simleuanilor ca in 10 iunie nu fac experimente ci voteaza certitudini.

R: Va multumesc, domnule Ioan Mocan. Succes in alegeri!

Recomandari

Alte Articole