Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, in parteneriat cu Administratia Fondului Cultural National, organizeaza vineri, sambata si duminica, la Zalau o serie de evenimente. Manifestarile se vor derula in cadrul proeictului cultural „Familia in week-end la muzeu 18-20 mai 2012”. Cu acest prilej va fi vernisata expozitia „Viata de familie prin obiecte si fotografii”, se vor derula concursuri, iar la final va fi premiata „familia evenimentului”.
Salajenii sunt asteptati in acest week-end sa participe la o serie de manifestari culturale organizate la Muzeul de Istorie si Arta din Zalau. Actiunile, programate sa aiba loc la Galeria de Arta „Ioan Sima” din Zalau, de vineri, de la ora 18, pana duminica seara dupa ora 20.15, se desfasoara in cadrul unui proiect derulat de MJIA cu sprijinul AFCN. Asa cum a facut cunoscut ieri in cadrul unei conferinte de presa directorul MJIA, Corina Bejinariu, in pregatirea acestui eveniment s-au derulat mai multe etape. A fost realizata o expozitie de fotografii si obiecte colectionate de 101 elevi din 7 scoli gimnaziale din Salaj (din Napradea, Plopis, Borla, Marca, Simleu – scoala cu predare in limba maghiara, Zalau- Scoala Gimnaziala Corneliu Coposu si Scoala Gimnaziala Porolissum). Demersurile in vederea realizarii expozitiei au debutat in luna aprilie; copiii sunt cei care nu doar au strans materialul expozitional, ci si au pregatit exponatele si fisele de prezentare ale obiectelor. „Fotografiile si obiectele colectionate, ale caror copii (replici) vor ramane la noi, vor constitui inceputul unei baze de date. Acest pas reprezinta in castig real pentru muzeu, deoarece se va crea o arhiva documentara, structurata pe zonele de provenienta. Ea va servi la cercetarea si documentarea diferitelor teme de interes si va sta la dispozitia comunitatii”, a aratat managerul de proiect, Emanoil Pripon, cercetator in cadrul MJIA. Expozitia va fi vernisata vineri la ora 18 si va fi deschisa pana la finele anului scolar, accesul vizitatorilor fiind gratuit. Fotografiile si exponatele vor fi prezentate, ulterior, in cadrul unui catalog si al unui CD, ce va fi editat prin acelasi proiect. In aceste zile, copiii vor fi implicati si in promovarea evenimentului, care va fi facut cunoscut comunitatii nu doar prin materialele publicitare, ci si prin distribuire de pliante, purtarea de echipament militar sau de tricouri inscriptionate. „Dincolo de dimensiunea educationala, prin care sunt promovate valorile de patrimoniu, sustinem ideea de a atrage in aceste activitati familia. La finalul celor trei zile de manifestari, duminica de la ora 210.15, va fi premiata familia evenimentului, dupa monitorizarea participarilor, a celor care s-au implicat activ, parinti si copii, in actiunile noastre”, a mentionat Corina Bejinariu.
Manifestarile vor continua sambata de la ora 13 si duminica de la ora 14 cu o serie de concursuri si jocuri atractive: micii arheologi in cautarea de comori (70 de copii vor cauta sa descopere replici ale unor obiecte de patrimoniu, monede, piese de podoaba, statuete in miniatura cu soldati), concurs de scriere pe tablite cerate, jocuri de cultura generala („tari, orase, munti, ape”), atelierul de lucru „micii restauratori”, concurs de desene pe asfalt si pe hartie sau „Turca” – un joc uitat. Sambata de la ora 20.15 la 24, va fo organizata „Noaptea alba a muzeelor”, cand vor avea loc competitii de sah, skandenberg, trasul franghiei, aruncatul bolovanului la tinta, iar in final, marsul roman cu torte. In cele doua zile, elevi ai Scolii Gimnaziale „Simion Barnutiu” din Zalau, vor face cate o demonstratie de lupta: „Trupa de daci lupii Daciei” (clasa a IV-a C) si Trupa „Vulturii Romei” (clasa a IVa- A, pregatite de membrii Asociatiei Amicii Muzeului.