Despre valahi, cu Gheorghe Sisestean

Profesorul universitar Gheorghe Sisestean a sustinut ieri, la Zalau, la Colegiul National „Silvania”, conferinta „Unitatea socio-culturala a satului carpatic”. In fata unui public numeros, format din elevi, cadre didactice, muzeografi, istorici, scriitori, oficialitati si reprezentanti ai unor institutii salajene, Gheorghe Sisestean, cel care multa vreme a fost profesor la CNS, a conferentiat despre raspandirea valahilor in spatiul carpatic. Acesta a vorbit despre ce inseamna „valah”, despre originea acestei populatii in Moravia Valaha, despre ocupatiile lor, vestimentatia, modul de trai, aliante, revolte si evolutia lor de-a lungul timpului in comunitati din Cehia, Slovacia si Polonia. Gheorghe Sisestean a mentionat ca in Moravia Rasariteana se incheie calatoria colonistilor valahi care proveneau din tona romaneasca a Maramuresului. Asa cum a remarcat cercetatorul stiintific de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, Camelia Burghele subiectul abordat la Zalau este „unul foarte controversat”. Este „o tema de maxima actualitate si usor periculoasa, foarte actuala in contextul globalizarii”. De aceeasi parere, profesorul Ioan Ciocian a admis ca a vorbi despre valahi nu este o tema usoara din punct de vedere ideologic si politic. „Vedem aici o societate a carei trainicie a dat-o muntele, care a pastrat o puternica spiritualitate si care nu si-a pierdut identitatea culturala, traditiile si constiinta, dovedind ca sunt altceva decat cehi, slovaci sau polonezi”, a remarcat Ioan Ciocian.

Reiteram faptul ca Gheorghe Sisestean s-a nascut in 25 aprilie 1954, in Sisesti-Maramures. A absolvit Facultatea de Filosofie din Bucuresti, sectia de sociologie, specializarea etnologie-antropologie, precum si Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti. Este profesor la Facultatea de Siinte Socio-Umane din Oradea, specializarea sociologie si profesor asociat la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti. Gheorghe Sisesteanu este autorul lucrarilor: „Forme de viata taraneasca in nord-vestul Transilvaniei”, „Etnie, confesiune si casatorie in nord-vestul Transilvaniei”, „Economia rurala si sfarsitul taranimii”, „Ascension et hypostases initiatique de l ame”, „Formes de vie paysanne dans le Nord-Ouest de la Transylvanie”, „Antropologia si sociologia sacrului”, „Dictionar de sociologie rurala”, „Taranii si noua Europa”, „Atlasul sociologic rural”, „Romanii care s-au stins. Valahii din Carpatii Nordici si romanii din Ungaria”.

Dezbaterile au fost urmate de lansarea cartii lui Gheorghe Sisestean – „Romani care s-au stins. Valahii din Carpatii Nordici si romanii din Ungaria” (aparuta la Editura Academiei Romane, Centrul de studii Transilvane, Cluj Napoca 2012), carte aparuta cu sprijinul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj si al UJS Cartel Alfa filiala Salaj. Evenimentul, care este organizat de Consiliul Judetean Salaj, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, Colegiul National Silvania din Zalau.

Recomandari

Alte Articole