Aproape jumatate din numarul unitatilor administrativ teritoriale din Salaj primesc bani din fondul de rezerva al judetului pentru achitarea datoriilor. Aceasta hotarare, care se doreste a fi un act reparator fata de comunele care nu au primit bani de la Guvern la ultima solicitare, a fost aprobata ieri, doar de catre consilierii judeteni social-democrati si liberali.
28 de primarii salajene vor primi cate 50.000 de lei din bugetul judetului pentru plata unor cheltuieli curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte sustinute din fonduri externe nerambursabile. In favoarea aprobarii acestei hotarari (privind rectificarea bugetului propriu al judetului si al institutiilor) au votat 16 consilieri judeteni (PSD si PNL), iar impotriva, 14 (din PDL si UDMR). Lista unitatilor administrativ-teritoriale care beneficiaza de bani din fondul de rezerva al judetului include: municipiul Zalau, orasul Jibou, comunele Almasu, Balan, Banisor, Benesat, Bobota, Bocsa, Buciumi, Chiesd, Cizer, Coseiu, Cristolt, Cuzaplac, Dragu, Fildu, Garbou, Halmasd, Ileanda, Mirsid, Napradea, Nusfalau, Poiana Blenchii, Rus, Sanmihaiu Almasului, Somes-Odorhei, Simisna, Zimbor (majoritatea primarilor acestor unitati administrativ – teritoriale fiind de sorginte social-democrata si liberala).
Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a explicat ieri, in cadrul sedintei CJ, ca prin acest proiect a propus a reechilibrare a situatiei, in urma acordarii de bani de la bugetul de stat din fondul de rezerva. „33 de primarii au primit bani de la Guvern din fondul de rezerva aflat la dispozitia statului. Prin acest proiect incercam sa pastram un echilibru, in baza hotararii adoptate de Legea Bugetului si criteriile de repartizare stabilite la nivel de judet, astfel incat si celelalte 28 de primarii sa beneficieze de fonduri si se existe un echilibru”, a aratat Tiberiu Marc. In replica, vicepresedintele CJ, Csoka Tiberiu a combatut acest proiect aducand ca argument principal faptul ca prin alocarea sumelor propuse fondul de rezerva al judetului se consuma integral, Salajul ramanand fara niciun ban in cazul unor situatii neprevazute. „Grupul consilierilor judeteni UDMR sustine ca nu este opotuna aprobarea proiectului si solicita retragerea lui de pe ordinea de zi pentru ca din fondul de rezerva se pot aloca fonduri doar pentru cheltuielile neprevazute, pentru situatiile de urgenta, pentru calamitati, sau pentru sprijinirea primariilor aflate in situatii de extrema dificultate. Consider ca cele 28 de primarii nu se incadreaza la aceste situatii. Alocand acesti bani, judetul Salaj si-a consumat integral fondul de rezerva si teoretic, oricand putem avea probleme pana la sfarsitul anului, nu doar calamitati naturale, ci si anumite cheltuieli la nivel local si judetean care nu s-au prevazut pentru alegerile locale. Nu este prudent sa repartizam acum bani la cele 28 de primarii”. De aceeasi parere a fost si consilierul democrat-liberat, Mirel Olahut, care si-a motivat optiunea prin aceea ca fondul de rezerva nu poate fi epuizat atata timp cat Salajul este predispus la alunecari de teren, evenimente care se pot produce in cazul ploilor abundente.
Ideea ca nu mai raman bani la fondul de rezerva la judetului nu-l sperie pe presedintele CJ. Acesta sustine ca pana la aceasta data s-au incasat venituri mai mari decat cele prevazute si ca acest trend al incasarilor va fi mentinut crescator. Pe de alta parte, Tiberiu Marc spune ca atata timp cat Guvernul a alocat bani, si la Salaj se poate. „Suma pe care a alocat-o Guvernul era mai mare decat disponibilul existent la fondul de rezerva. Daca legea prin care Guvernul a aprobat sumele pentru cele 33 de comune a fost buna, atunci in aceeasi masura, este buna si la nivel de judet, respectiv si hotararea noastra de a da bani celor 28 de primarii este legala. Cat despre epuizarea fondului de rezerva as spune ca nu este motiv de ingrijorare pentru ca veniturile realizate in primul trimestru al acestui an sunt cu 17 la suta mai mari decat cele prognozate si nu vad cum se poate modifica acest trend crescator la sfarsitul lunii aprilie. Cred ca vor fi sume suplimentare la bugetul judetului. Totodata, sa nu fim naivi. A tine la dispozitia judetului o anumita suma doar pentru eventualitatea producerii unei nenorociri este absurd, stiind ca sunt primarii cu mari cheltuieli si cu conturi blocate”, a precizat Tiberiu Marc. Acesta a mai aratat ca suma totala repartizata celor 28 de primarii este de patru ori mai mica decat cea primita de la Guvern de catre celelalte 33 de unitati administrativ-teritoriale.