Masa de Paste, un lux pentru salajeni

Peste zece mii de miei vor fi sacrificati, in acest an, pentru masa de Paste a salajenilor. In judet, carnea de miel se vinde, la aceasta ora, in supermarketuri, la preturi cuprinse intre 26 si 33 de lei kilogramul, valori mai mari fata de cele din anul trecut. In schimb, s-au ieftinit ouale, ele se vand cu jumatate din pretul de acum trei saptamani.

Ouale s-au ieftinit fata de saptamanile trecute, ele avand, la aceasta data, preturi cuprinse intre 50 – 55 de bani, la jumatate din pretul pe care-l aveau in prima parte a lunii martie. Mai mult, asa cum estima directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, pretul acestora ar putea sa mai scada pana la 40 de bani bucata. „Acest fapt se datoreaza incalzirii vremii si cresterii productiei de oua, o evolutie fireasca pentru aceasta perioada a anului. Piata este acum invadata de oua de la gainile gospodarilor si acest fapt contribuie la diminuarea pretului acestora”, a sustinut Ioan Bujita. Daca in piata ouale pot fi cumparate la aceasta data cu 50 de bani, in unele supermarketuri valoarea acestora este mai mare, la unele intre 63 si 85 de bani, la altele intre 60 si 90 de bani bucata. Reprezentantul DADR Salaj a apreciat ca cresterea pretului din ultima perioada nu se justifica si ca la marile magazine cumparatorii platesc mai mult pentru un ou in functie de ambalajul in care sunt vandute acestea.

In Salaj, mieii vii se vand la 12-13 lei pentru un kilogram, fata de 11 lei pentru un kilogram cat era anul trecut. Pretul mielului taiat difera in Zalau de la un supermarket la altul, intre 26 si 33 de lei, fata de 20-25 de lei kilogramul cat a fost in 2011. Reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare pentru Siguranta Alimentelor Salaj vor autoriza temporar doua puncte de sacrificare a mieilor pentru perioada sarbatorilor, masura fiind luata deoarece in judet exista un singur abator specializat unde mieii pot fi sacrificati. Este vorba de abatorul Ovicarn din Hereclean. „Ca sa ne asiguram ca si salajenii din alte colturi ale judetului vor avea unde sa sacrifice mieii de Paste, vor fi autorizate temporar inca doua asemenea locatii, la doi agenti comerciali din Jibou si Simleu Silvaniei”, a declarat directorul DSVSA Salaj, Mircea Martin. In fiecare punct de abatorizare vor exista asomatoare electrice, linii tehnologice, racorduri la reteaua de apa si spatii frigorifice. Se estimeaza ca anul acesta, in judet vor fi sacrificati, in gospodariile populatiei si in cele doua puncte de abatorizare, aproximativ 12.000 de miei, la care se vor adauga mieii care vor fi sacrificati la Abatorul Ovicarn din Hereclean. Totodata, potrivit informatiilor furnizate de presedintele Consiliului de Administratie al Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), Ioan Daraban, in zilele urmatoare, vor fi sacrificati aproximativ 25.000 de miei, majoritatea pentru export in Italia si Spania. Pretul mielului nu difera cu mult in judetele invecinate. In Cluj, pretul carnii de miel a crescut cu o treime fata de anul trecut, atat in viu, cat si in carcasa. In 2011, inainte de Paste, carnea de miel in viu se vindea cu 7,5-10 lei kilogramul, acum acesta a ajuns la 10-12 lei, chiar 15 lei. In carcasa se vinde intre 20-25 de lei kilogramul, fata de 15-20 lei kilogramul. In Bihor, anul trecut mielul viu se vindea cu 12-15 lei un kilogram, iar anul acesta este de 15 lei pe kilogram viu. In judetul Bistrita Nasaud, pretul carnii de miel este de 12 lei kilogramul si de 25 de lei in supermarketuri. Anul trecut, mielul viu se vindea cu preturi cuprinse intre 10 si 12 lei kilogramul, iar in magazine cu 23-25 de lei kilogramul.

Cumparaturile pentru masa de Paste nu se rezuma la carnea de miel si oua. Legumele si fructele au o mare pondere in cheltuielile pentru aceasta sarbatoare. Zalauanii care se aprovizioneaza din piata orasului scot din buzunar pentru spanac 4 lei pentru un kilogram, 1,5-2 lei pentru un kilogram de rosii (si 18 lei pentru rosiile mici-chery), 10 lei pentru un kilogram de castraveti, 3,5 lei pentru un kilogram de varza proaspata, 2 lei pentru o salata verde, 14 lei pentru un kilogram de ardei verde sau capia, 8 lei pentru un kilogram de conopida, 1 leu pentru un kilogram de cartofi, 2 lei pentru un kilogram de morcovi, 3,5 lei pentru un kilogram de patrunjel (radacina), 8 lei pentru un kilogram de usturoi si 2 lei kilogramul de ceapa. Verdeata, frunzele de marar si patrunjel, se vand cu un leu legatura, ceapa verde – 1,5 lei legatura. Nuca pentru prajiturile de sarbatoare il costa pe zalauan 18 lei un kilogram de samburi. Pretul fructelor oscileza in jurul valorilor de anul trecut pentru aceasta perioada lamaile se vand cu 5,5 lei un kilogram, perele 4,5 lei un kilogram, merele 2,5 lei kilogramul, strugurii-15 lei kilogramul, iar bananele – 7 lei kilogramul.

Recomandari

Alte Articole