Se inmultesc escrocii care promit locuri de munca in strainatate

Persoanele dornice sa lucreze in strainatate sunt sfatuite sa verifice cu mare atentie firmele si persoanele cu care colaboreaza, daca ofera, intr-adevar, jobul si banii promisi. Mai multi salajeni au cazut prada, anul trecut, escrocilor care le-au promis joburi inafara tarii, contra unor sume de 200-300 de euro, fara a onora partea lor de intelegere.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, Luminita Nemes, atrage atentia tuturor cetatenilor ca doar firmele autorizate si inregistrate in evidentele institutiei au dreptul sa medieze si sa incheie contracte de munca in strainatate. „In principal, oamenii trebuie sa cunoasca legislatia. In niciun caz, persoanele fizice nu au dreptul sa presteze activitati de recrutare, selectie si plasare a fortei de munca. De asemenea, firmele care desfasoara aceste activitati trebuie sa incheie un contract de mediere cu persoanele care doresc un job inafara tarii, ulterior contractul de munca redactat in limba romana si incheiat cu angajatorul din strainatate”, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, Luminita Nemes.

Potrivit reprezentantului ITM Salaj, foarte multe persoane din judet au depus sesizari, chiar anul trecut, la sediul institutiei, prin care acuzau ca au fost inselate de administratorul unei firme avand ca obiect activitati de recrutare, selectie si plasare a fortei de munca in strainatate. „Este vorba de SC Bekarova Dep SRL, administrata de Dina Cristina Pop, a carei activitate a fost suspendata pentru ca promitea oamenilor locuri de munca fictive, in schimbul unor sume de bani. Mai precis, administratorul firmei le percepea oamenilor cate 200 de euro si alte cheltuieli aferente transportului si documentatiei pentru intocmirea contractelor de angajare la locuri de munca fictive, in Slovacia si Germania”, a precizat directorul ITM Salaj.

Ca sa fie cat mai reala propunerea, patroana firmei solicita persoanelor interesate toate documentele necesare incheierii, in mod legal, a unui contract de munca in strainatate. Mai mult, Dina Cristina Pop colabora cu o alta persoana din Slovacia, astfel incat gradul de credibilitate sa nu le trezeasca oamenilor suspiciuni. „Doar ca, in acest caz, promisiunile unor locuri de munca inafara tarii, bine platite, nu aveau finalitate”, a mentionat Luminita Nemes.

Reclamantii s-au adresat si organelor de politie si comisarilor pentru protectia consumatorilor, astfel incat administratorul Dina Cristina Pop a ajuns sa fie anchetata de catre procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism. In urma cercetarilor, s-a descoperit ca aceeasi persoana figura ca administrator al SC Birou Selectie si Plasare in Strainatate SRL, firma aflata in prezent in dizolvare.

De asemenea, in atentia inspectorilor de munca au ajuns mai multe persoane care, spunand oamenilor ca sunt reprezentanti din partea unei firme clujene de plasare a fortei de munca in strainatate, au promis acestora joburi in Germania, fara a avea asigurate aceste locuri de munca.

Din nefericire, oamenii care au sperat in obtinerea unui loc de munca in strainatate au ramas, pana la solutionarea cauzei pe latura penala, fara comisioanele platite in conturile firmelor. Mai grav este ca multe persoane fie au renuntat la somaj sau chiar la locul de munca pentru a pleca in strainatate.

Pentru evitarea ajungerii in situatii precum cele mentionate anterior, Inspectia Muncii a lansat o campanie de informare a cetatenilor care pleaca la munca in strainatate. Conform legii, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala „selectia si plasarea fortei de munca”, sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca, sa organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor, sa incheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca si sa fie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carei raza isi are sediul.

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a incheia cu cetatenii romani contracte de mediere. Aceste contracte trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind, tariful de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agentii au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre cetatenii romani si angajatorii straini si in limba romana. „Important de retinut este ca, inainte de a apela la serviciile unei societati comerciale ce are ca activitate principala selectia si plasarea fortei de munca, solicitantii locurilor de munca din strainatate sa se adreseze inspectoratului teritorial de munca in raza caruia societatea isi are sediul si in vederea solicitarii de informatii referitoare la: inregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de munca; sanctiunile aplicate, daca a fost cazul”, a afirmat Luminita Nemes.

Totodata, cei interesati de joburi in strainatate trebuie sa verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, numar de telefon sau fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit si conditiile de protectie sociala.

Potrivit sursei citate anterior, salajenii care au neclaritati in ceea ce privesc persoanele sau firmele cu care doresc sa colaboreze pot solicita informatii atat pe mailul institutiei itm@itmsalaj.ro sau la numarul de telefon 0260-614504.

Recomandari

Alte Articole